Η ρωσική ματιά στην Ορθοδοξία

100 σπάνια έργα από τη συλλογή του Δημ. Ταλαγάνη παρουσιάζονται στο Δημοτικό Θέατρο ΠειραιάΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η «Μεταμόρφωση» του Σωτήρος, τα «Εισόδια της Θεοτόκου», οι Ευαγγελιστές Λουκάς και Ματθαίος, καθώς και άλλα ιερά πρόσωπα και σκηνές της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης κοσμούν τις εικόνες που θα παρουσιαστούν σε μια μεγάλη έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Λίγο πριν από την κορύφωση του Θείου Δράματος, το θεατρικό στέκι του Πειραιά φιλοξενεί τη συλλογή ρωσικών εικόνων του Δημήτρη Ταλαγάνη, μια από τις πληρέστερες συλλογές παγκοσμίως.

Τίτλος της έκθεσης είναι «Ελλήνων Ανάστασις – Εξ’ ερειπίων άρξασθαι» και θα εγκαινιαστεί τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου, στο φουαγέ του πρώτου ορόφου του θεάτρου. Η συλλογή αριθμεί πάνω από 100 έργα και συγκροτήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια από τον συλλέκτη σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί, όσο πιο ολοκληρωμένα είναι εφικτό, η ιστορία της ρωσικής ορθόδοξης εικονογραφίας ιερών προσώπων αλλά και επεισοδίων από την Αγία Γραφή.

Μακρά παράδοση

Η θρησκευτική ζωγραφική στη Ρωσία έχει μακρά και διαρκή παράδοση από την εποχή του εκχριστιανισμού της χώρας, το 988 μ.Χ. Μεγάλα κέντρα της θρησκευτικής τέχνης αποτέλεσαν το Νόβγκοροντ, η Μόσχα, η Πετρούπολη, το Κίεβο, το Πσκοφ, το Βολογκντά.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ανάπτυξη των καλλιτεχνικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βυζαντίου κατά τον 14ο αιώνα, όταν τεχνίτες από το Βυζάντιο μετέβησαν στη Ρωσία και εργάστηκαν σε διάφορες πόλεις.

Ελληνες μάστορες από την Κωνσταντινούπολη προσκλήθηκαν από τους Ρώσους για να ζωγραφίσουν τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, ο Ελληνας ζωγράφος Ησαΐας (1338) εργάστηκε στο Νόβγκοροντ και ο Θεοφάνης ο Ελληνας έγινε ξακουστός σε όλη τη Ρωσία κατά το τέλος του 14ου αιώνα με τις τοιχογραφίες -χαρακτηριστικά δείγματα της τέχνης των Παλαιολόγων- που φιλοτέχνησε σε εκκλησίες της Μόσχας και του Νόβγκοροντ.

• Info: Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαΐου. Ωρες επίσκεψης της έκθεσης: Καθημερινά από τις 12.00 έως και τις 20.00.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα