Η δικαίωση Σαμαρά είναι λάθος τακτική

Η Ν.Δ. πρέπει να δείξει ότι πορεύεται προς την εξουσία με σεμνότητα, ταπεινότητα και επίγνωση των σφαλμάτων, που δεν πρέπει να επαναληφθούνΑπό τον
Δημήτρη Ριζούλη

Ακουγα προχθές στο ραδιόφωνο νεαρή υποψήφια βουλευτή της Ν.Δ. και προς στιγμήν νόμιζα ότι μιλούσε κάποιο παλιό στέλεχος, βγαλμένο από τις εποχές που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Με ξύλινο λόγο, αδύναμες θέσεις, γενικολογίες και προεκλογικά «καλοπιάσματα» προσπαθούσε να γίνει συμπαθής, αλλά μάλλον πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Μια νέα και άφθαρτη κοπέλα αράδιαζε ξερά συνθήματα και κυρίως μιλούσε για το χθες, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Παρουσίαζε μια ειδυλλιακή εικόνα για τα χρόνια που κυβερνούσε η Ν.Δ., σαν να ζούσαν τότε οι Ελληνες σε παράδεισο επί της Γης. 

Αυτό είναι το πρόβλημα που έχει μπροστά της η Ν.Δ. και πρέπει να λύσει άμεσα: Τις ανοησίες ή την απειρία πολιτευτών που, προκειμένου να φανούν και να γίνουν γρήγορα γνωστοί, θα αρχίσουν τις μπαρούφες. Αν δεν μπουν όρια και χαλινάρι σε ορισμένους, τότε η Ν.Δ. θα βρεθεί ξανά απολογούμενη εν μέσω προεκλογικής περιόδου από… βλακεία. 

Πέραν της νεαρής πολιτευτού, που μοιάζει να προσγειώθηκε στην Ελλάδα από άλλον πλανήτη, τις τελευταίες ημέρες είχαμε ακόμα τρία σοβαρά κρούσματα. Το πρώτο, από έναν έμπειρο, τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος θα περίμενε κανείς να είναι πιο προσεκτικός για τις 120 δόσεις, και το δεύτερο από πολιτευτή, τον Τέλη Αϊβαλιώτη (προερχόμενο από τη γνωστή Δράση), που πέταξε την ασύλληπτη κοτσάνα για τους «αιχμαλώτους πολέμου συριζαίους». Το τρίτο σοβαρό κρούσμα ήταν οι ύβρεις του συντονιστή Ετεροδημοτών της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Στεφανίδη για την Κούνεβα, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα με καρατόμηση. Αλλά σαν πολλά να μαζεύτηκαν σε λίγες ημέρες!

Βεβαίως, κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιβάλει λογοκρισία στα στελέχη του, ούτε να φορέσει φίμωτρο στους «επικίνδυνους». Πρέπει, όμως, άμεσα να περάσει από ταχύρυθμο σεμινάριο όλους όσοι θα εμφανιστούν ενώπιον των Ελλήνων με τη σημαία της Ν.Δ. και να απαιτήσει λίγα λόγια και σοβαρά. Και, κυρίως, αποχή από τα social media! Αν χρειαστεί, ας απειλήσει με κόψιμο από τα ψηφοδέλτια όσους δεν συνταχθούν με την κεντρική γραμμή. 

Οποιες λεκτικές ακροβασίες στελεχών ή οι άστοχες δηλώσεις ασφαλώς θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις. Το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει από τέτοιους παράγοντες. Οταν όμως έχεις μπροστά του τη μάχη της αυτοδυναμίας και της συνολικής κυριαρχίας, οφείλεις να προσέχεις και την τελευταία λεπτομέρεια. Η Ν.Δ. καλό είναι να εμφανίσει νέα και φρέσκα πρόσωπα σε αυτή την προεκλογική περίοδο, αρκεί να μην προκαλούν ζημιά! Από την Κυριακή το βράδυ παρουσιάζεται ακόμα ένα προβληματικό φαινόμενο, που, αν και δεν έχει πάρει μεγάλη διάσταση, πρέπει άμεσα να διορθωθεί: η αμετροέπεια ορισμένων και η διαστροφή της πραγματικότητας. Είναι λάθος τα στελέχη της Ν.Δ. να έχουν ως πρώτο μέλημα τη δικαίωση της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που απέτυχε και αποδοκιμάστηκε από τον λαό. Ακόμα κι αν σε επιμέρους ζητήματα ο τότε πρωθυπουργός είχε δίκιο, συνολικά εκείνη η περίοδος ξυπνά επώδυνες μνήμες στους περισσότερους. Οσα στελέχη της Ν.Δ. παρουσιάζουν εικονική πραγματικότητα για εκείνα τα χρόνια ακυρώνουν τη μετέπειτα πορεία της Ν.Δ., μέχρι τον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβο. Η Ν.Δ., μετά τη δεινή ήττα Σαμαρά, αναγκάστηκε να αλλάξει αρχηγό, απομάκρυνε στελέχη, έκανε αυτοκριτική για μια σειρά από σοβαρά λάθη που έγιναν και, συνολικά, μετασχηματίστηκε. Ακόμα και τα γραφεία της άλλαξε. 

Είναι κωμικό, λοιπόν, να βγαίνουν στελέχη της και να μιλούν στον ελληνικό λαό σαν να μη διδάχτηκαν τίποτα. Οι 10 μονάδες διαφορά της Κυριακής δεν ήρθαν επειδή οι Ελληνες ξαφνικά δικαίωσαν τον Σαμαρά και τον… αναπολούν, αλλά γιατί σιχάθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οποιος ερμηνεύει λάθος το αποτέλεσμα κινδυνεύει να την πατήσει σε επίπεδο στρατηγικής.

Επομένως, το κεντρικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουν τα στελέχη της Ν.Δ. είναι ότι πορεύονται προς την εξουσία με σεμνότητα, ταπεινότητα και επίγνωση των λαθών που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ετσι, θα σηματοδοτήσουν ότι έρχεται κάτι πραγματικά νέο, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. 

Αν το κόμμα εκπέμψει πειστικά αυτό το μήνυμα και σταματήσουν οι ανοησίες διαφόρων υποψήφιων βουλευτών, η προεκλογική περίοδος θα αποδειχτεί περίπατος. Αντίθετα, αν επικρατήσει η ρητορική του ρεβανσισμού και της δικαίωσης των παλιών αποτυχημένων συνταγών, ο δρόμος -παρότι δεν θα κλείσει- θα στενέψει. Ο λαός τιμωρεί τους αλαζόνες και τους αδιόρθωτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα