Ανησυχία από διαδοχικούς σεισμούς 5 Ρίχτερ στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική διέγερση που παρατηρήθηκε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Συγκεκριμένα, ο χορός των Ρίχτερ άρχισε στις 7.26 το πρωί του περασμένου Σαββάτου, με έναν σεισμό της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 47 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς κοντά στην αλβανική πόλη Ερσέκα και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 3,5 χιλιόμετρα. Ακολούθησε ακόμη μία σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε 45 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς λίγες ώρες αργότερα, στις 10 το πρωί, αλλά και αρκετές μικρότερου μεγέθους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Καρακαΐση, στη συνέχεια καταγράφηκαν πολλοί μικρότεροι σεισμοί. Ο καθηγητής Σεισμολογίας τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13 Μαΐου 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Καμιά σχέση δεν έχει με τον σεισμό Κοζάνης - Γρεβενών το 1995. Δεν συνδέεται με αυτό το ρήγμα».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακαΐση, μία ακτίνα περίπου 30-40 χιλιομέτρων γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή που υπήρξε η σεισμική δραστηριότητα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με μεγάλα μεγέθη.

«Ο πλησιέστερος σεισμός χρονικά και χωρικά ήταν αυτός της 26ης Μαΐου του 1960, ο οποίος έπληξε τη γειτονική Αλβανία, με εννέα νεκρούς, ζημιές σε 500 σπίτια, αρκετούς τραυματίες και είχε γίνει αισθητός στους κατοίκους των Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς και Κέρκυρας. Αλλο ένα ισχυρό γεγονός είχε συμβεί το 1919, με μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» σχολίασε ο καθηγητής Σεισμολογίας.