Ελπίδα για ίαση του αυτισμού με προβιοτικά

Πειράματα ανέδειξαν τη σχέση της νόσου με τα βακτήρια του εντέρου, αυξάνοντας την πιθανότητα για νέου τύπου θεραπείεςΗ αντιμετώπιση του αυτισμού με προβιοτικά μπορεί να μην είναι μακριά. Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να παράσχει νέες ενδείξεις που ενισχύουν την έως τώρα επίμαχη θεωρία ότι, εκτός από τα γονίδια και τα βακτήρια του εντέρου, παίζουν ρόλο στην πρόκληση του αυτισμού.

Αμερικανοί ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell» προκάλεσαν συμπτώματα αυτισμού σε ποντίκια, στα οποία μετέφεραν κόπρανα από παιδιά με αυτισμό. Οι μικροοργανισμοί από τα ανθρώπινα κόπρανα στη συνέχεια αποίκισαν το έντερο των τρωκτικών.

Τα πειραματόζωα έγιναν λιγότερο κοινωνικά και εκδηλωτικά, ενώ ανέπτυξαν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στα ζώα στα οποία μεταφέρθηκαν κόπρανα από ανθρώπους χωρίς αυτισμό. Το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύει ότι τα εντερικά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό, αλλά πιθανώς αποκαλύπτει ότι, τουλάχιστον στα ποντίκια, το εντερικό μικροβίωμα σχετίζεται με τα συμπτώματα του αυτισμού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, μικροβιολόγος Σαρκίς Μαζμανιάν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) δήλωσε ότι αν και δεν φαίνεται τα μικρόβια του εντέρου να είναι αυτά που προκαλούν τον αυτισμό, δείχνουν να προκαλούν διάφορα σχετικά συμπτώματα. Ετσι, όπως είπε, τα νέα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα να βρεθούν νέου τύπου θεραπείες για τα πιο συχνά συμπτώματα της διαταραχής.

Διαφορές

Το εντερικό μικροβίωμα εμφανίζει διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τη διατροφή του, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής του και το γενετικό υπόβαθρό του, αλλά οι άνθρωποι με αυτισμό, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, εμφανίζουν συγκεκριμένες διαφορές, διαπίστωση που έχει εγείρει το ερώτημα κατά πόσο τα μικρόβια παίζουν ρόλο στην εν λόγω διαταραχή. Πάντως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει με βεβαιότητα συγκεκριμένα είδη εντερικών μικροβίων που πιθανώς αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο για να επηρεάσουν τα συμπτώματα του αυτισμού. Τον προηγούμενο μήνα επιστήμονες του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνας ανακοίνωσαν ότι μέσω μεταμόσχευσης κοπράνων πέτυχαν να μειώσουν τα συμπτώματα του αυτισμού. Δύο χρόνια μετά τη διαδικασία σε 18 παιδιά, ο αριθμός αυτών που είχαν σοβαρό αυτισμό είχε μειωθεί από το 83% στο 17%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα