Εχουμε χάσει τη δυνατότητα συλλογικής συνεννόησης

Από τον Οδυσσέα μέχρι τον Ωνάση και τον Λάτση οι Ελληνες εξελίσσονταν παίρνοντας τη ζωή στα χέρια τους δίχως να φοβούνται τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες ή τον θυμωμένο Ποσειδώνα. Πλέον αναμένουμε με άδειο βλέμμα και με προτεταμένο το χέρι την «επόμενη δόση».

Απαθείς εμπρός στην κοινωνικοπολιτική απονεύρωση. Αποχαυνωμένοι μύστες στα όρια της μποντλερικής ακύρωσης μιας ενοχικής αυτολύπησης, που προτάσσει το άλογο ως λογικό και την κοινωνική ευγονική ως «μοναδική» μέθοδο επιβίωσης. Καταντήσαμε να αναλωνόμαστε σε ιλαροτραγικές θέσεις δημόσιου διαλόγου/παραλόγου περί φυλετικής ανωτερότητας ή κατωτερότητας, χαριεντιζόμαστε με θάλασσες που ανήκουν στα ψάρια τους και ουρανούς στους γλάρους τους, αποδεικνύοντας πόσο κακός συνδυασμός είναι η ημιμάθεια με τον νεοπλουτισμό, πιστεύουμε σε απλουστεύσεις περί της «παγκόσμιας αδελφοσύνης», ενώ χάνουμε την ουσία.

Δεν είναι τυχαίο που ως λαός, και κατά συνέπεια ως πολιτικό σύστημα, έχουμε απολέσει τη δυνατότητα της συλλογικής συνεννόησης ακόμα και για τα κομβικά ζητήματα που απαιτούν συλλογικές υπερβάσεις. Φοβικοί στο έπακρο με οτιδήποτε μας κληροδοτήθηκε, σταματήσαμε να διδάσκουμε τα παιδιά στο σχολείο τη μαιευτική του Σωκράτη και τη διαλεκτική του Αριστοτέλη, τάχα για να εμποδίσουμε μια ενδημική ομφαλοσκόπηση, και τώρα μια ολόκληρη κοινωνία αυτοακυρώνεται λόγω έλλειψης πνευματικών στηριγμάτων εμπρός σε τηλεοπτικούς δέκτες που εξαπολύουν σαπουνόφουσκες από την Αργεντινή, το Μεξικό και την Τουρκία.

Μπορούμε όμως και πρέπει να συνεννοηθούμε. Πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην παράγει και η αγροτική της παραγωγή να μην εγγυάται επάρκεια σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Πρέπει να ακουστούν οι επαΐοντες και στη συνέχεια η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προτάσεις τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό της. Προσκρούουν τα μέτρα αυτά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (βλ. Κοινή Αγροτική Πολιτική); Οι Ελληνες ευρωβουλευτές ας συνεννοηθούν να καταθέσουν από κοινού τροπολογία που θα κινείται υπέρ των εθνικών συμφερόντων!

Μπορούμε και πρέπει να συνεννοηθούμε. Για παράδειγμα, δεν αντέχει η Ελλάδα εκατομμύρια παράνομους μετανάστες. Η κυβέρνηση πράττει άριστα στο πλαίσιο του «Ξένιου Διός», κινούμενη με στόχο την προάσπιση του Συντάγματος και την κοινωνική ευταξία, πάντα μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων. Για ποιον λόγο όμως δεν ενημερώνουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες για το ότι η Τουρκία δεν τηρεί συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. σχετικά με το ζήτημα επανεισόδου τους; Γιατί αποφεύγουμε να ενημερώσουμε τον μέσο Ευρωπαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εξ ανατολών και ότι, εάν η Ελλάδα αποτύχει να κρατήσει τα εκατομμύρια των παράνομων μεταναστών εκτός πυλών, τότε θα πληγεί καίρια και η υπόλοιπη Ευρώπη;

Γιατί το ελληνικό κοινό παρακολουθεί την εξαιρετική συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ να εξηγεί πόσο ωραία είναι στην Ελλάδα και πόσο εξαιρετικοί είναι οι Ελληνες, αντί να ενημερώνει με ανάλογο spot τους Ολλανδούς, τους Φινλανδούς ή τους Βρβετανούς για το πόσο μεγάλη και δυσανάλογη προσπάθεια κάνουν καθημερινά οι Ελληνες λόγω της κρίσης; Οτι οι Ελληνες δεν είμαστε λαός διεφθαρμένων ή τεμπέληδων; Οτι δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ δίχως τις παροχές που απολαμβάνουν οι Δυτικοευρωπαίοι εταίροι μας, δίχως τις πρόνοιες ή το υψηλό επίπεδο ζωής;

Να συνεννοηθούμε για το ποιοι θέλουμε να είμαστε τις δεκαετίες που έρχονται. Το κλοτσοσκούφι της διεθνοπολιτικής ρευστότητας; Το σύγχρονο δαντικό inferno; Το εξελικτικό πείραμα του κοινωνικού αυτοματισμού, ώστε να παρατηρηθεί ποια η αντοχή Δυτικών πολιτών υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας; Ενας έρημος τόπος αδιέξοδης καθημερινότητας που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καλείται να προσφέρει θυσία τα παιδιά του στο σύγχρονο Μινώταυρο; Ή η Ελλάδα των νέων ανθρώπων που «έσκισαν» στη Μαθηματική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα και μας έκαναν υπερήφανους;

Να συνεννοηθούμε. Την ίδια «ομάδα» υποστηρίζουμε!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα