ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Είναι στο χέρι του Κυριάκου να προσέξει τις παρέες τουΑπό τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Πρώτα από όλα θα πρέπει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του.

Οχι μόνο γιατί το επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, αλλά γιατί το έχουν ανάγκη o τόπος και οι πολίτες. Και γιατί οι πολίτες με την ψήφο τους έκλεισαν τον μεταμνημονιακό κύκλο, τουλάχιστον πολιτικά, επαναφέροντας στην εξουσία ένα κόμμα για να κυβερνήσει. Ενα κόμμα, το οποίο πλέον θα κριθεί από τις πολιτικές του και τις πρακτικές του. Χωρίς εταίρο, χωρίς ετερόκλητες συμμαχίες, χωρίς περίεργες ομηρίες.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του και καθαρή κυβέρνηση και καθαρό πολιτικό ορίζοντα, μια και στο βάθος του χρόνου δεν έχει άλλη εκλογική αναμέτρηση που θα τον εμποδίσει στην εφαρμογή του προγράμματός του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του δύο μόνο αντιπάλους: τον εαυτό του και τους θεσμούς, αυτούς που έχουν καταπιεί κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα.

Αν δεν καταφέρει να αλλάξει το μείγμα, αργά ή γρήγορα θα εγκλωβιστεί, όπως και ο κ. Τσίπρας.

Οι πολίτες τιμώρησαν τον Αλέξη Τσίπρα με μεγάλη οργή και θυμό. Ο,τι και να έλεγε ο απερχόμενος πλέον πρωθυπουργός, η κοινωνία απαντούσε με το «να φύγουν αυτοί και βλέπουμε τι θα κάνουμε». Ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά δεν επέλεξε ποιος θα τον κυβερνήσει, αλλά καταψήφισε αυτόν που τον κυβέρνησε. Οι νίκες του κ. Μητσοτάκη οφείλονται κυρίως στα λάθη που έκαναν οι αντίπαλοί του, οι οποίοι τον υποτίμησαν και το πλήρωσαν.

Από την Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα κρίνεται με βάση τα λάθη των προκατόχων του, αλλά με βάση τις επιλογές του, τόσο σε πολιτικές όσο και σε πρόσωπα. Ας ελπίσουμε ο κ. Μητσοτάκης να μην κάνει το λάθος ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Να αποφύγει τοξικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, από τη μια, και να αποφύγει τοξικά πρόσωπα, από την άλλη.

Πρόσωπα που δυστυχώς μυρίστηκαν εξουσία και έχουν χωθεί στην αυλή του εδώ και καιρό. Πρόσωπα που εκπροσωπούν συμφέροντα.

Το στοίχημα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεγάλο. Περιέχει βιωματικά στοιχεία που τον σημάδεψαν στην πορεία ενηλικιοποίησης της πολιτικής πορείας του. Είναι στο χέρι του να προσέξει τις παρέες του και να κυβερνήσει με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι των αυλικών του. Η πρώτη διαρροή ότι η νίκη οφείλεται μόνο στον ίδιο είναι το πρώτο λάθος.

Τη νίκη την έφεραν, από τη μια, τα λάθη του Τσίπρα και, από την άλλη, η συστράτευση. Είναι στο χέρι του να τραβήξει μια γραμμή στο χθες, να πάρει σφουγγάρι και να σβήσει το παρελθόν. Αν αφήσει το εμμονικό περιβάλλον του, που ονειρεύεται εκδικήσεις και ρεβάνς, τότε με το «καλημέρα» θα τον… καταπιεί.

Γι’ αυτό και λέμε: Ας ελπίσουμε να μην κάνει το λάθος ο κ. Μητσοτάκης. Ή μάλλον ελπίζουμε να καθαρίσει την αυλή του. Γι’ αυτό να πάρει σκούπα και σφουγγάρι. Οι πολίτες έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους.

*Διευθυντής του site newsbreak.gr

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα