Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ!

Ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός εδώ και χρόνια που θα κυβερνήσει χωρίς την τρόικα στο κεφάλι του

Από τον
ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Τo οπισθόφυλλο του προεκλογικού φυλλαδίου της Ν.Δ., στο οποίο περιέχονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις της, υπογράφεται ιδιοχείρως από τον πρόεδρο του κόμματος και νέο πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά την υπογραφή αυτού του νέου πολιτικού με τη συνδρομή ειδικού γραφολόγου, μπορεί άνετα να καταλάβει ποιος είναι ο προσωπικός πολιτικός στόχος του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το μονόγραμμα «Κ», που αντιστοιχεί στο μικρό του όνομα, προηγείται και απέχει ελαφρώς από το μονόγραμμα «Μ» που αντιστοιχεί στο επώνυμό του.

Είναι υπερήφανος μεν γι’ αυτό, αλλά κρατά μια απόσταση από αυτό, γιατί κατά βάθος επιθυμεί ο «Κυριάκος» να σκεπάσει τον «Μητσοτάκη». Οι διαφωνίες που είχε με τον πατέρα του σε επιμέρους θέματα, όσο ήταν εν ζωή, είναι γνωστές, άλλωστε.

Ακόμη και η μέθοδος με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ν.Δ. Ως άνθρωπος της ρήξης, όμως, κατάφερε και άφησε αποτύπωμα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Τώρα, ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος καλείται να αποδείξει κατά τη διακυβέρνηση ότι δεν είναι Μητσοτάκης. Ακριβέστερα: ότι δεν είναι κλασικός Μητσοτάκης. Οτι μπορεί να δώσει νέο περιεχόμενο στο οικόσημο.

Καλείται να αποδείξει πως μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με νέα λογική, και όχι με τους όρους του παρελθόντος, εθνικούς και παραταξιακούς.

Το μείζον ζήτημα που θα σφραγίσει την πρωθυπουργία του είναι αυτό που ονομάζω «χρήση της ισχύος». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος θα κυβερνήσει την Ελλάδα χωρίς τρόικα πάνω από το κεφάλι του.

Είναι επίσης ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδος μετά το 1981 του οποίου η εξουσία εκτείνεται μέχρι τον τελευταίο δημοτικό και περιφερειακό υπάλληλο.

Με 13 περιφέρειες και 300 δήμους υπό τον έλεγχό της, η κεντροδεξιά παράταξη δεν θα ελέγχει μόνο την περίφημη γενική κυβέρνηση και τις ΔΕΚΟ αλλά και την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού στο σύνολό της. Η πολιτική Μητσοτάκη δέον να εφαρμόζεται ανεμπόδιστα μέχρι την τελευταία βαθμίδα του κράτους, την κοινότητα. Εως το τελευταίο τετραγωνικό εδάφους της επικράτειας. Απίστευτο δώρο.

Πέραν αυτών, η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε ο κ. Μητσοτάκης να έχει καθαρό διάδρομο και στην πολιτική και στην οικονομία. Στην πολιτική, διότι έως το 2023 δεν υπάρχει ενδιάμεση αναμέτρηση που να τον περισπά από την εφαρμογή της πολιτικής του. Ούτε ευρωεκλογές, ούτε δημοτικές, τίποτε. Και με το δώρο που του έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε καν η προεδρική εκλογή του 2020 μπορεί να τον περισπάσει.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και με 151 ψήφους.

Αλλά και στην οικονομία τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Η ρύθμιση του χρέους που απέσπασε μετά κόπων και βασάνων από τους Γερμανούς ο απερχόμενος πρωθυπουργός, με αντάλλαγμα τη… γραβάτα, δίδει στον κ. Μητσοτάκη τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική του χωρίς το άγχος των μεγάλων λήξεων ομολόγων έως το 2032. Οι ετήσιες δαπάνες για χρέος και χρεωλύσια έως τότε θα είναι κατά πολύ μικρότερες.

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι με την ψήφο των αποδήμων θα αλλάξει η σύνθεση του εκλογικού σώματος και ότι θα καταργηθεί με νόμο αμέσως η απλή αναλογική, καταλήγουμε στο εξής: Ο νέος πρωθυπουργός έχει όλο το γήπεδο δικό του. Το κρίσιμο γι’ αυτόν μετά ταύτα είναι η χρήση της ισχύος. Από τη χρήση αυτή θα εξαρτηθεί η ποιότητα της διακυβέρνησης.

Οι οιωνοί από τη θητεία του στο αξίωμα του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι καλοί. Αλλά, ως γνωστόν, «αρχή άνδρα δείκνυσι». Για το καλό του τόπου, του ευχόμαστε καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μας.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα