Το ΚΚΕ απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη (…και μετά ξύπνησε)

Αυτές τις μέρες, διάφορα φασισταριά της Θεσσαλονίκης, όπως καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, δικηγόροι, απόστρατοι αξιωματικοί, επιχειρηματίες, απλοί πολίτες, διακινούν μία επιστολή για συλλογή υπογραφών, με σκοπό να ξηλωθεί ή να αλλάξει το κείμενο σε μία αναθηματική πλάκα, που έχει τοποθετήσει ο αλήστου μνήμης Μπουτάρης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δημοκρατικά πράγματα…

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Να η επιστολή:

Θεσσαλονίκη 3η Μαΐου 2021

Προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβα

Θέμα: Η αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1944
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Τον Οκτώβριο του 2019 σας στείλαμε επιστολή και στις 3/10/2020 συνομιλήσαμε τρεις εξ ημών με εσάς για το θέμα της αναθηματικής πλάκας, η οποία έχει τοποθετηθεί μεταξύ του Βασιλικού Θεάτρου και του Λευκού Πύργου και αναγράφει:

«ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944»
Στην εν λόγω πλάκα δηλαδή, αναγράφεται ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη. Αυτό όμως, το «απελευθέρωσαν», όπως σας έχουμε εξηγήσει γραπτώς και προφορικώς είναι απολύτως αναληθές. Ο ΕΛΑΣ εισήλθε στη Θεσσαλονίκη ακωλύτως, δεδομένου ότι την προηγουμένη ημέρα είχαν φύγει οι Γερμανοί από την πόλη μας. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρείται «απελευθέρωση» η άνευ μαχών είσοδος και παρέλαση ένοπλων ανταρτών σε μια πόλη, η οποία είχε ήδη απελευθερωθεί. Εξάλλου, η εν λόγω αναθηματική πλάκα τοποθετήθηκε εκείαυθαιρέτωςχωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νομίζουμε ότι, αν η αναθηματική πλάκα παραμείνει στη θέση της, πρέπει να γράφει την αλήθεια που είναι ότι: «ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ 1944».

Με την τροποποίηση αυτή, όχι μόνο αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα το κείμενο της αναθηματικής πλάκας συνάδει απολύτως με το περιεχόμενο του υπ᾽ αριθμ. 50/2016 (ΦΕΚ 81/Α/09-05-2016) Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο κατά λέξη αναφέρεται: «Άρθρο 1: Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης».

Η επιστολή μας αυτή υπογράφεται από πολλούς έγκριτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μη διαδίδονται κραυγαλέα ιστορικά ψεύδη για κομματικούς σκοπούς και τους ενοχλεί η παραποίηση της ιστορίας μας, που δυστυχώς γίνεται όχι μόνο από ξένους (π.χ. στο Σκοπιανό ζήτημα) αλλά και από Έλληνες.

Κύριε Δήμαρχε περιμένουμε μια άμεση ενέργεια σας με βάση όσα παραπάνω σας εξηγήσαμε. Είναι θέμα δικής σας απόφασης και ευθύνης να εφαρμοστεί σωστά το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Αυτή είναι η επιστολή, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και όποιος συμφωνεί με το περιεχόμενό της, αρκεί να προωθήσει απάντηση στο μέηλ[email protected]γράφοντας επώνυμο,όνομα και ιδιότητα-επάγγελμα, ώστε να περιληφθεί στους συνυπογράφοντες. Δεν απαιτείται η υπογραφή σε χαρτί, γιατί αρκεί η απάντηση στο μέηλ.

Κατ΄ αρχήν να δηλώσω ότι σέβομαι απεριόριστα τον κ.Μπουτάρη αλλά καθόλου τα έργα και τις ημέρες του, ως δημάρχου της Θεσσαλονίκης,ενώ αντιθέτως στο Νυμφαίο είχε κάνει σωστή δουλειά. Βέβαια ως εκατομμυριούχος…κομμουνιστής έπρεπε να δείξει πράγματα στα συντρόφια για να γίνει αποδεκτός. Και πράγματι έδειξε. Είναι η κλασική περίπτωση του «Ουίσκι, χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη»…

Και αυτοί μεν «οι μαχητές», λένε τα δικά τους. Εγώ όμως, έψαξα το λεξικό Δημητράκου (έκδοση 1953) και διάβασα: «Απελευθερωτής: Ο αποδίδων την ελευθερία εις υποδούλους».

Εξ’ άλλου το ΝεώτερονΕγκυκλοπαιδικόνΛεξικόν «Ηλίου», συμπληρώνει: «….Απελευθέρωσις χώρας ή λαού, λέγεται η άρσις της εχθρικής κυριαρχίας και η αποκατάστασις της εθνικής ανεξαρτησίας».

Επομένως προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα, στα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι «μαχητές» του «τιμημένου» (ένα είν’ το κόμμα…) τους «αγώνες» του οποίου, τιμά σύσσωμο το Ελληνικό κοινοβούλιο, τρομάρα του. Και ιδού οι ερωτήσεις:

α. Η απελευθέρωση μιας περιοχής, προϋποθέτει ότι προηγήθηκαν μάχες, η αίσια έκβαση των οποίων, φέρνει και την απελευθέρωση. Μπορεί το «τιμημένο» να μας απαριθμήσει τις μάχες που προηγήθηκαν, μέχρι να… απελευθερώσει της Θεσσαλονίκη;

β. Γιατί το «τιμημένο» περίμενε 3 ½ χρόνια για να απελευθερώσει την πόλη και δεν μερίμνησε γι’ αυτό αμέσως μετά την 9η Απριλίου, όταν οι Γερμανοίμπήκαν στην Θεσσαλονίκη;Ίσως να απαντήσει ότι ακόμη δεν ήταν έτοιμο. Σύμφωνοι. Και ετοιμάστηκε ακριβώς την ημέρα που έφυγαν οι Γερμανοί από τη συμπρωτεύουσα; Άλλωστε αυτό δεν μας έχει γεμίσει αλογόμυγες, ότι έκανε αντίσταση κατά του κατακτητή;

Τι αντίσταση; Ε, πώς! Βαράμε μια εχθρική φάλαγγα, σκοτώνουμε 2-3 στρατιώτες και μετά την πληρώνουν ολόκληρα χωριά. Ή σκοτώνουμε 80 Γερμανούς αιχμαλώτους και μετά κλαίμε που κάηκαν τα Καλάβρυτα. Ή σκοτώνουμε τον νερουλά του Δήμου Θεσσαλονίκης και την πληρώνει ο Χορτάτης. Ανοργάνωτο την έκανε αυτή την αντίσταση; Ήμαρτον Θεέ μου ή μάλλον Στάλιν μου.

Και μην ανησυχείτε. Τις απαντήσεις που θα μου στείλει το ΚΚΕ, θα σας τις κοινοποιήσω εγκαίρως.

Μέχρι τότε, εσείς απαντήστε στο μέιλ[email protected].

Υ.Γ. Να με συγχωρήσουν οι σύντροφοι, αλλά δεν βρήκα άλλη φωτογραφία της… απελευθερωτικής πλάκας στο διαδίκτυο…

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα