7|04|2020

Δεν φταίει η Αλβανία για τη Βόρειο Hπειρο

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Μετά την εισβολή των Ιταλών το 1917 ακυρώθηκε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας

Από τον
Σάββα Καλεντερίδη

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να εγκαταλείπει τα εδάφη των δυτικών Βαλκανίων μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1878, που έληξε με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία, εκτός από την ίδρυση της Μεγάλης Βουλγαρίας, προέβλεπε και την αποχώρηση των Οθωμανών από το πιο σημαντικό διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο για τον σουλτάνο στην περιοχή, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, και την ανάληψη της διοίκησής της από την Αυστροουγγαρία.

Επειτα από 30 χρόνια και ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά την ήττα της στους Βαλκανικούς Πολέμους είχε μπει στην ημιτελική φάση της διάλυσής της -η τελική ήταν το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου-, οι Οθωμανοί άρχισαν να αποχωρούν από την Αλβανία και από τα Σκόπια. Είναι κρίσιμο να σημειώσουμε ότι οι Αλβανοί δεν έκαναν ποτέ εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, όταν οι άλλοι λαοί των Βαλκανίων, κυρίως Σέρβοι και Eλληνες, διεκδικούσαν με εξεγέρσεις και ένοπλο αγώνα την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, γιατί ως έθνος ήταν διχασμένοι σε οθωμανολάτρες και σε εκείνους που ήθελαν την ανεξαρτησία τους υπό την προστασία της Δύσης.

Για τον λόγο αυτόν δεν σφυρηλατήθηκε μέσα από εθνικούς αγώνες ενιαία εθνική συνείδηση, διαδικασία που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες, με τον «πόλεμο» στο Κοσσυφοπέδιο και την ένοπλη εξέγερση στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ. Γι’ αυτόν τον λόγο τα τελευταία χρόνια σφυρηλατείται και το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας, με στόχο την ένωση όλων των Αλβανών σε ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος.

Οταν λοιπόν οι Οθωμανοί άρχισαν να «τα μαζεύουν» από τα εδάφη της σημερινής Αλβανίας, εξεγέρθηκαν οι Ελληνες της Χειμάρρας και απαίτησαν την ένωσή τους με την Ελλάδα. Μάλιστα, μικρή δύναμη Χειμαρριωτών και Κρητών εθελοντών, με επικεφαλής τον ταγματάρχη Σπύρο Σπυρομήλιο, στις 18 Νοεμβρίου του 1912 αποβιβάστηκε στην περιοχή της Χειμάρρας και εκδίωξε τις οθωμανικές δυνάμεις.

Το ίδιο διάστημα, και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου 1912, έγινε η πρώτη σύνοδος της εθνοσυνέλευσης των Αλβανών με 83 αντιπροσώπους στον Αυλώνα, η οποία ανακήρυξε την Αλβανία ανεξάρτητο κράτος, ενώ με τη δεύτερη σύνοδο, στις 4 Δεκεμβρίου 1912, η εθνοσυνέλευση σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση, η οποία άσκησε τα καθήκοντά της έως τις 22 Ιανουαρίου 1914.

Η ανεξαρτησία της Αλβανίας αναγνωρίστηκε από τη Διάσκεψη του Λονδίνου στις 29 Ιουλίου 1913.
Ολο αυτό το διάστημα η περιοχή της Χειμάρρας παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Στρατού και κήρυξε την αυτονομία της τον Φεβρουάριο του 1914, αντιδρώντας στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να την εντάξουν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος. Εν τω μεταξύ, στις 13 Φεβρουαρίου 1914 η Πανηπειρωτική Συνέλευση, βλέποντας την απροθυμία της Αθήνας να δεχτεί την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα και να αντιταχθεί στα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων, που τη συμπεριέλαβαν στα όρια του νεοϊδρυθέντος αλβανικού πριγκιπάτου, αποφάσισε να επιδιώξει την αυτονομία.

Ετσι, για να προστατευθεί ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής από ομάδες Αλβανών ενόπλων, ο εξ Αργυροκάστρου καταγόμενος Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος, που είχε χρηματίσει υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, στις 28 Φεβρουαρίου ανακήρυξε την «Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου».

Για την Ιστορία, παραθέτουμε την προκήρυξη, η οποία εκτός από τα μέλη της Πανηπειρωτικής Συνέλευσης υπογραφόταν και από τους μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως, Κορυτσάς και Βελάς και Κονίτσης: «Ηπειρωται, η εν Αργυροκάστρω συνελθούσα Συντακτική Συνέλευσις των αντιπροσώπων, ους ομοφώνως ανέδειξεν η γνώμη του Λαού, ανεκύρηξεν την ίδρυσην της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεσθησομένη εκ των Επαρχιών τας οποίας εξαναγκάζεται όπως εγκαταλίπη ο Ελληνικός Στρατός… η Βόρειος Ηπειρος κηρύσσει την ανεξαρτησίαν της και προσκαλεί τους πολίτας της όπως υποβαλλόμενοι εις πάσαν θυσίαν προασπίσωσι την ακεραιότητα του εδάφους και τας ελευθερίας της, από πάσης προσβολής. Η Προσωρινή Κυβέρνησις, ο Πρόεδρος Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος».

Η εμπειρία του Γεωργίου Ζωγράφου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση τους καθεστώτος αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Στο αυτόνομο κράτος, εκτός από το Αργυρόκαστρο, συμπεριλαμβάνονταν η Χειμάρρα, το Δέλβινο, η Πρεμετή, οι Αγιοι Σαράντα και η Ερσέκα.
Λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη της αυτονομίας, στις 17 Μαρτίου 1914, μεταξύ του πρίγκιπα Βιντ, επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης, και του Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου, προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου», υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που ίδρυε την Αυτόνομο Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου ως μέρος της επικράτειας του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κράτους. Με την υπογραφή του, επικράτησε ειρήνη μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1914, ο Ελληνικός Στρατός μπαίνει για δεύτερη φορά στη Βόρειο Ηπειρο, ακυρώνοντας στην ουσία την αυτόνομη κυβέρνηση. Στις εκλογές της Ελλάδας της 1ης Ιανουαρίου 1916 συμμετέχουν και οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου των νομών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, εκλέγοντας 18 βουλευτές, οι οποίοι γίνονται δεκτοί στο ελληνικό Κοινοβούλιο με χειροκροτήματα από τους υπόλοιπους βουλευτές.

Τον Μάρτιο, με βασιλικό διάταγμα, ανακηρύχθηκε η ένωση της περιοχής με την Ελλάδα, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιταλίας και συνακόλουθα την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, που ακύρωσαν στην πράξη το βασιλικό διάταγμα της ένωσης με την Ελλάδα. Οι Ιταλοί, επωφελούμενοι από τον Εθνικό Διχασμό, τον Αύγουστο του 1916 καταλαμβάνουν τη Χειμάρρα και το Τεπελένι και με την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων ολόκληρη τη Βόρειο Ηπειρο.

Στις 3 Ιουνίου 1917 οι Ιταλοί εισβολείς κηρύσσουν πανηγυρικά την ενοποίηση και την ανεξαρτησία της Αλβανίας κάτω από την ιταλική κυριαρχία, ενώ το 1921 αποφασίστηκε η οριστική επιδίκαση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία, ακυρώνοντας de facto το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας.
Η οριστική επιδίκαση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία επικυρώθηκε στις 27/11/1925 με το Δεύτερο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά, «τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος με την Αλβανία δεν έχουν οριστικοποιηθεί και αναγνωρισθεί de jure από την Ελλάδα. Πράγμα που θα επέτρεπε στην Αθήνα -αν υποθέσουμε ότι το επιδιώκει και το επιθυμεί- να παραμείνει στην πάγια θέση της περί μη αναγνώρισης του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας του 1925. Η ρητή του αναγνώριση είναι διακαής πόθος της Αλβανίας.

Αρα, η -έναντι ουσιαστικών ανταλλαγμάτων- αναγνώρισή του από την Αθήνα μάς παρέχει σημαντικό περιθώριο διαπραγμάτευσης». Αυτά είναι τα βασικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη Βόρειο Ηπειρο. Στο άρθρο μας της Κυριακής θα ολοκληρώσουμε τη συνοπτική μας αναφορά σ’ αυτόν τον τόπο, δικαιολογώντας τον τίτλο του σημερινού μας άρθρου.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

Φοιτητές του ΑΠΘ διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία

...
image

Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 7 Απριλίου

...
image

Παράδειγμα προς μίμηση! Ζευγάρι φτιάχνει υφασμάτινες μάσκες για τον Δήμο Θέρμης

...
image

To ζεύγος Πατούλη «έπαθε» καραντίνα: Η Μαρίνα το έριξε στις πίτες και ο Γιώργος άφησε μούσι!

...
image

Έντονη ενόχληση από το Μαξίμου! (Για) ποιον «δουλεύει» ο Τράγκας;

...
image

Ποια μέτρα και ποιος κορωνοϊός; «Τίγκα» το Εφετείο στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση των Ρομά!

...
image

Πάσχα με ανοιχτές εκκλησίες αλλά κεκλεισμένων των θυρών για τους Έλληνες πιστούς

...
image

Το πιο αστείο video για την έλλειψη μασκών και γαντιών!

...
image

Διαγράφονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε αστέγους για… άσκοπη μετακίνηση

...
image

 Η AEGEAN OIL προσφέρει 300.000€ σε καύσιμα και δίνει περισσότερη «κίνηση» στη μάχη κατά του κορωνοϊού

...

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πληρωμή σε «τρία κύματα» για το 800άρι

Μετά τις 15 Απριλίου θα αρχίσει να καταβάλλεται στους μισθωτούς. Χιλιάδες θα περιμένουν έως τον Μάιο Από τον Νάσο Χατζητσάκο Η Θέση μας: Η πανδημία Σόιμπλε...

47 φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη ο κορονοϊός

Την ώρα που έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που σοκάρουν, Γερμανία και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για κλοπές μασκών! Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο...

Δημήτρης Τσιβούλας: «Τα τελευταία χρόνια μια άνθηση υποκουλτούρας κυρίευσε την αισθητική των Ελλήνων»

Ο Δημήτρης Τσιβούλας υπηρετεί με πάθος την μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Αφού ολοκλήρωσε με τις σπουδές του στο Μακεδονικό Ωδείο, ασχολήθηκε με την...

Αντιπαρασιτικό σκότωσε τον κορονοϊό

Φάρμακο για τις... ψείρες μείωσε κατά 99,8% τα επίπεδα του ιού μέσα σε 48 ώρες  και τον εξαφάνισε έπειτα από τρεις μέρες Φάρμακο που χορηγείται...

Δωρεά για… γέλια από τη γερμανική εταιρία Lidl

«Καταξοδεύτηκε» ακόμη ΜΙΑ φορά η γερμανική εταιρία Lidl, καθώς πρόσφερε το -πενιχρό για το τεράστιο οικονομικό μέγεθός της- ποσό των 100.000 ευρώ για να...

Πρόσωπο κύρους στην επιτροπή ελέγχου των χρηματικών δωρεών

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πρωτοφανής προσφορά σε δωρεές που έχουν πραγματοποιήσει και συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις, τα κοινωφελή ιδρύματα, οι φορείς, αλλά και...

Η κυρία Πρόεδρος χρησιμοποιεί επιστολές μαθητών για αυτοπροβολή

Xωρίς τέλος είναι τα λάθη και μάλλον και η αγωνία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και των επιτελών της για αυτοπροβολή και δημοσιότητα...

Κατάπτυστη επίθεση Θανάση Καρτερού σε Σωτήρη Τσιόδρα και βολές σε Ξανθό!

Χυδαία επίθεση κατά του Σωτήρη Τσιόδρα κάνει ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα Θανάσης Καρτερός. Με ένα κατάπτυστο και ξέχειλο από...

Να ανέβουν στη «Διαύγεια» όλα τα ποσά που θα δοθούν στα ΜΜΕ!

Και ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα, βρέθηκαν 11.000.000 ευρώ για να μοιραστούν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εκστρατεία επικοινωνίας...

Έφοδοι από Ράμα για τον Τίμιο Σταυρό

Και νέα πρόκληση: Η αντιτρομοκρατική εισέβαλε σε σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα Σε μια θρασύτατη κίνηση υπονόμευσης των θρησκευτικών ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας προχώρησε χθες η...

Οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» ράβουν μάσκες για τον κορωνοϊό

Δημιουργήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες συνανθρώπων μας εν μέσω κορωνοϊού. Δεν αποτελούν κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ούτε κάποιον σύλλογο που μετρά χρόνια. Οι «Μοδίστρες...

Πρόταση για ανανέωση σε Γκάμα, Ματίγια!

Παρότι διανύουμε μια περίεργη περίοδο και τα πάντα είναι παγωμένα και παράλληλα ρευστά, στον Άρη επιχειρούν να κάνουν ένα πρώτο βήμα για την επόμενη...

Ο Κάιλ Γουόκερ «έσπασε» την καραντίνα και έκανε πάρτι με call girls!

Είχε… ορέξεις το παιδί! Ο Γουόκερ δεν άντεξε την καραντίνα, είπε να… ξεσκάσει και οργάνωσε ερωτικό πάρτι στο σπίτι του, με καλεσμένους έναν φίλο...

Η UEFA ελπίζει σε επανέναρξη των πρωταθλημάτων τον Ιούνιο και χωρίς κόσμο στις εξέδρες

Η UEFA θέλει η μπάλα να κυλήσει ξανά στο χορτάρι και γι' αυτόν τον λόγο προτίθεται να δώσει προθεσμία ως τις 3 Αυγούστου στις...

Η Μάχη των Οχυρών

Αμέσως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα τα κράτη της Ευρώπης θεώρησαν επιτακτική την ανάγκη να  ενισχύσουν τα σύνορά τους με κατασκευή μονίμων έργων...

Άρχισαν τα όργανα – 72.000€ για ιστοσελίδα και Instagram από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

72.168 ευρώ κόστισε η κατασκευή της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας «Μαθαίνουμε στο σπίτι», όπως και η δημιουργία εικαστικού υλικού για αναρτήσεις στα social media...

Ολέθρια σενάρια για την επόμενη μέρα

Τρόμος στο Μαξίμου από τις εκθέσεις του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει -ανάλογα και με τη...

Μπαίνουν στη μάχη Κέντρα Υγείας και ιδιώτες γιατροί

Κλιμάκια θα πηγαίνουν στα σπίτια των ασθενών. Επιπλέον μέτρα από το υπ. Υγείας για τη μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού Η Θέση μας: Ο εποικισμός στα...