Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Διχαστικός

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δηλώνω ότι ουδέποτε θα αρχίσω ομιλία ή γραπτό κείμενό μου, με τη φράση: «Τιμώ τους αγώνες του ΚΚΕ». Αυτό μπορεί να ενοχλεί μερικούς. Ξύδι και από το καλό για να κάνει και δουλειά.
Βρέθηκα λοιπόν σ’ ένα νησί, για την παρουσίαση του δίτομου έργου του Δρ. Ιωάννου Παπαφλωράτου: «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1833-1949».
Μεταξύ των άλλων ανέφερα ότι:
α. Οι Έλληνες το 1940 δεν πολέμησαν τον Φασισμό και τον Ναζισμό, όπως μας λένε οι διάφοροι, αλλά τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, επικαλούμενος τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής, που μιλούσαν για Ιταλούς και Γερμανούς, αλλά και την κοινή λογική (τόσο σπάνια σήμερα) η οποία λέει ότι και δημοκρατικό καθεστώς να είχαν οι τότε αντίπαλοί μας και νυν «φίλοι» μας, πάλι θα τους πολεμούσαμε.
β. Ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους δικτάτορες με τον ίδιο τρόπο, είτε είναι κόκκινοι, είτε είναι μαύροι, είτε λιλά.
γ. Ότι και σήμερα «καίμε» βιβλία, αλλά με άλλο τρόπο.
δ. Ότι ο Μεταξάς υπήρξε μία στρατιωτική ιδιοφυία.
ε. Ότι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να διαβάσουμε και το βιβλίο του Στρατηγού Τσολάκογλου (και όχι ότι έσωσε την Ελλάδα, όπως ισχυρίσθηκε ο σύντροφος).
Τελειώνοντας την ομιλία μου με πλησίασε κάποιος και μου είπε: «Πολεμήσαμε και τον Φασισμό και τον Ναζισμό». Μέχρι να του απαντήσω είχε εφαρμόσει την καταδρομική τεχνική. Χτύπησε και λάκισε.
Την άλλη μέρα, η τοπική ιστοσελίδα του, με κατακεραύνωσε ότι ήμουν διχαστικός διότι τόλμησα να συγκρίνω τον Χίτλερ με τον Κάστρο. Βέβαια ουδεμία τέτοια σύγκριση έκανα και ούτε θα φοβόμουν να κάνω, πλην της αναφοράς που προανέφερα. Και, κατά την προσφιλή τακτική, εφαρμόσθηκε ιδανικά η αρχή της μισής αλήθειας. Πετροβόλημα μεμονωμένων φράσεων και πλέον ου.
Το πλήρες και μνημειώδες σχόλιο του κ. ακροατού είναι: «Δυστυχώς η ομιλία του κ. Μπολώση μας εξέπληξε αρνητικά. Και τι δεν ακούστηκε μέσα στην αίθουσα: Οι Έλληνες δεν πολέμησαν τον φασισμό και ναζισμό, στρατιωτική ιδιοφυία ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς, σύγκρινε το Κάστρο με τον Χίτλερ, το Μουσολίνι, Στάλιν, υπάρχουν τα κακά κινήματα επαναστάσεις και τα καλά κινήματα, καλώς παρενέβησαν οι Άγγλοι στα Δεκεμβριανά, οι ναζί έκαψαν βιβλία αλλά μήπως και μεις σήμερα κάνουμε το ίδιο και αναφέρθηκε στο βιβλίο του Τσολάκογλου, ο οποίος έσωσε την Ελλάδα με την υπογραφή του συμφώνου παράδοσης κ.ά. Ένας διχαστικός λόγος που δεν θα έπρεπε να ακούγεται μέσα στην Βιβλιοθήκη, παρουσία και του Μητροπολίτη. Τον πλησίασα και τον ρώτησα γιατί δεν πολέμησαν οι Έλληνες το φασισμό και τον ναζισμό. Δεν κατάλαβα την απάντηση του, το μόνο που ξεχώρισα ήταν η λέξη “κομμουνισμός”. Η προπαγάνδα του, ο διχαστικός λόγος , ο ακροδεξιός λόγος, ο κακός λόγος του, επισημάνθηκε κι από άλλους μέσα στην αίθουσα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Παπαφλωράτος. Βεβαίως δεν με ρώτησε γιατί οι Έλληνες δεν πολέμησαν τον Φασισμό και τον Ναζισμό αλλά το είπε σαν γεγονός. Όλα τα άλλα παραδίδονται στην κρίση του νοήμονος κοινού. Και ερωτώ τον φίλο: «Γιατί δεν μου έθετε τα ερωτήματα μετά το τέλος της ομιλίας παρουσία όλου του κοινού;»
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 54 παρισταμένους, οι 53 με συνεχάρησαν θερμότατα, εκτός από τον σύντροφο, το βιβλίο δε το αγόρασαν 24 άνθρωποι.
Επίσης την ίδια ομιλία, είχε ακούσει παλαιότερα και σοβαρός νυν πρωτοκλασάτος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και με συνεχάρη…
Και κάτι ακόμη σύντροφε, αν διαβάζεις τέτοιες αντιδραστικές ιστοσελίδες. Από πότε η διατύπωση μιάς αντίθετης με τη δική σου απόψη είναι διχασμός;

ΥΓ: Είχα τελειώσει το κείμενο, όταν διάβασα στην «κυριακάτικη δημοκρατία» την δήλωση του στενού συνεργάτου του κ. Λαφαζάνη, κ. Βασ. Πριμικήρη, με αφορμή την κόντρα Γκλέζου-Κωνσταντοπούλου ότι: «Ας σταματήσουμε τον εμφύλιο. Δεν πρέπει η Δεξιά του δοσιλογισμού να τρίβει τα χέρια της με τις δικές μας αντιθέσεις». Ένα μήνυμα γεμάτο ενότητα. απαλλαγμένο από τα κομμουνιστικά κατάλοιπα του συμμοριτοπολέμου.

Χρήστος Μπολώσης

Αστερίσκοι

  •  Παλιά έλεγαν «scripta manent». Αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει για τα e-mail, αφού όλα παρερμηνεύονται. Είμαστε μία χώρα που κατοικείται από 10 εκατ. αναλφάβητους και ηλιθίους. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς δεν καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Κ. Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοούσε ότι μας πιάνουν το χέρι οι θεσμοί και υπογράφουμε, όταν αυτό ακριβώς έλεγε, ή ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Καραμέρος δεν εννοούσε ότι τον αείμνηστο Μητσοτάκη υμνούσε ο υπόκοσμος, όταν το είπε ξεκάθαρα, ή ότι όταν ο δημοσιογράφος κ. Γ. Φιλιππάκης έβγαζε στο αέρα τα περί βόμβας στα πόδια του κ. Στουρνάρα, ήταν ιδιωτική συζήτηση και όχι ντελάλης. Γενικώς έχουμε πρόβλημα. Οι μόνοι που δεν έχουν πρόβλημα, είναι αυτοί που ανοίγουν το στόμα τους και εκστομίζουν λόγια που…παρερμηνεύονται από 10 εκατ. Έλληνες. Η γιαγιάδες μας έλεγαν να βουτά τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσεις, γιατί αλλιώς θα…παρερμηνευτείς.
  •  Γράφτηκε, αλλά πέρασε στα ψιλά, ένα επεισόδιο που έγινε μεταξύ δύο ελεγκτών του μετρό και μαθητών στρατιωτικών σχολών, οι οποίοι ταξίδευαν χωρίς εισιτήριο, διότι κατά δήλωσή τους, πίστευαν ότι δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεως. Οι ΣΤΑΣΥ εξέδωσαν ανακοίνωση εκθέτοντας, με λίγη ειρωνεία, τις απόψεις τους. Όμως το θέμα δεν είναι ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο. Είναι δεδομένο ότι οι ελεγκτές, που τους βλέπουμε στην χάση και στη φέξη, δεν είναι και οι ευγενέστεροι υπάλληλοι του κόσμου. Θεωρούν όλο τον κόσμο λαθρεπιβάτες, μέχρι αποδείξεως του εναντίου και η συμπεριφορά τους, μερικές φορές οδηγεί σε απρόβλεπτα και, ενίοτε, τραγικά αποτελέσματα. Μνήμη έχουμε όλοι.
    Παραπονούνται οι ΣΤΑΣΥ, με την ανακοίνωσή τους ότι οι άτεγκτοι ελεγκτές δέχθηκαν φραστική επίθεση από δύο επιβάτες για το γεγονός. Δεν αντιλαμβάνονται τον λόγο;
    Να τους διευκολύνω ρωτώντας, χωρίς αυτό να δικαιώνει τους μαθητές, σε πόσους αλλοδαπούς είχαν κάνει έλεγχο εκείνη την ημέρα, πριν φθάσουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στους Ναυτικούς Δοκίμους;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...