Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

«Εχθρός» για τη Γερμανία πάλι η Ρωσία

Αλλαγή στρατηγικού δόγματος από το Βερολίνο, που υποβαθμίζει τη Μόσχα από «εταίρο» σε «κίνδυνο» για τη διεθνή ασφάλεια

Επειτα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι Γερμανοί επένδυσαν στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Μόσχα, σε οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό επίπεδο, αλλά και μετά τη διετή δοκιμασία της σχέσης αυτής εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας δίνει τη χαριστική βολή στη στενή συνεργασία των δύο δυνάμεων: Στη λεγόμενη Λευκή Βίβλο που αναμένεται να δημοσιοποιήσει (μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit ώστε να μην το επηρεάσει) υποβαθμίζει τη Ρωσία από «εταίρο» σε μία από τις 10 κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια, μαζί με την τρομοκρατία και το μεταναστευτικό. Το 80σέλιδο κείμενο αποτυπώνει ουσιαστικά το γερμανικό αμυντικό δόγμα, καθώς σε αυτό καταγράφονται οι βασικές αρχές της εθνικής πολιτικής ασφάλειας, που αναθεωρούνται για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια (η τελευταία έκδοση της Λευκής Βίβλου χρονολογείται από το 2006 και η προηγούμενη ήταν του 1994).

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε η «Welt», η Ρωσία περιγράφεται πλέον ως αντίπαλος της Γερμανίας, που χρησιμοποιεί «υβριδικά εργαλεία για να θολώνει τα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης». Η άκρως επιθετική αυτή διατύπωση (όπως τη μεταφέρει αυτολεξεί η εφημερίδα) μπορεί να παραπέμπει από το οικονομικό πεδίο και τη διατάραξη των εμπορικών σχέσεων (έχει συμβεί de facto εξαιτίας του εμπάργκο της Ε.Ε. μετά την ουκρανική κρίση) ή τη ρηγμάτωση των επενδυτικών δομών ως το αμυντικό πεδίο.

Το ΝΑΤΟ

Σε αυτό ήδη η Ρωσία έχει καταγράψει ως εναντίον της «απειλή» την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, κυρίως όμως στην ανατολική Ευρώπη -με την ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων πυραυλικής προστασίας στη Ρουμανία και την Πολωνία- και μια νέα πρόκληση από το Βερολίνο δεν θα μείνει αναπάντητη. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που στο νέο δόγμα ασφαλείας η Γερμανία ετοιμάζεται να αναλάβει ενεργό και ηγετικό ρόλο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αίροντας, όπως ανέφεραν προηγούμενες διαρροές για το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου, τους μεταπολεμικά θεσπισμένους περιορισμούς αναφορικά με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεών της εκτός συνόρων. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της βίβλου στη «γερμανική ηγεσία σε μια πανευρωπαϊκή -συμπληρωματική του ΝΑΤΟ- στρατιωτική δύναμη».

Σημειώνεται ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συζητήσουν με τη Ρωσία το πυραυλικό πρόγραμμα της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, στάση που χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ