Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

ΕΝΦΙΑ: Το (έκτακτο) χαράτσι μένει μέχρι το 2031

Τι αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του νομοσχεδίου για τον αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή

Ρεπορτάζ: Στέλιος Κράλογλου

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το έκτακτο χαράτσι που… υποτίθεται ότι θα καταργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μονιμοποιήθηκε και επισήμως!

Στη συνοδευτική έκθεση του νομοσχεδίου για τον αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε στη Bουλή προβλέπεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί τουλάχιστον ως το 2031! Αποκαλυπτικό είναι ότι στις προβολές για τις θετικές οικονομικές επιπτώσεις των επενδύσεων που θα φέρει ο αναπτυξιακός νόμος τις επόμενες δεκαετίες υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έως το 2031.

Ειδικότερα, στην έκθεση προβλέπεται ότι ως το 2031 οι επενδύσεις του αναπτυξιακού θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 54.400.000 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, 572.000.000 ευρώ από τον ΦΠΑ και 522.100.000 ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προεκλογικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αντί για κατάργηση όμως, με το πρόσθετο πολυνομοσχέδιο υπήρξε αύξησή του για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, ενώ από τον αναπτυξιακό νόμο προκύπτει ότι τελικά θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2011, εν μέσω κρίσης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου θεσμοθετήθηκε το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), γνωστό και ως χαράτσι της ΔΕΗ, αφού επιβλήθηκε μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετονομάστηκε σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το 2013, για να δώσει τη θέση του το 2014 στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ειδικά για φέτος και όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ:

  • Μειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, βάζοντας πλέον στον συμπληρωματικό φόρο και άλλους ιδιοκτήτες, μαζί με την επαναφορά σε αυτόν και ιδιοκτητών που θα απαλλάσσονταν λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
  • Καταργείται η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των νομικών προσώπων με συντελεστή 1‰.
  • Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια.
  • Αυξάνονται έως 25% οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με την ακόλουθη κλίμακα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ