Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Γιατί και πως εκβιάζεται από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση του (τραπεζίτη) Ριζά Ζαράμπ

Η υπόθεση Ζαράμπ αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την παραβίαση του εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Ο Ζαράμπ είναι άνθρωπος του περιβάλλοντος Ερντογάν και κατηγορείται ότι ξέπλυνε δισεκατομμύρια δολάρια από απαγορευμένες εμπορικές πράξεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας.

Επίσης, o αντιπρόεδρος της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που ανήκει και αυτός στον κύκλο των ανθρώπων του Ερντογάν, έχει συλληφθεί και κρατείται στις ΗΠΑ για την ίδια υπόθεση, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τους δικηγόρους του Ζαράμπ, στην οποία αναφέρεται το άρθρο του Τζαν Ατακλί που ακολουθεί και το οποίο, κατά την άποψή μας, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:
«Νομίζω ότι η υπόθεση αυτή είναι μοναδική στον κόσμο. Σε καμία χώρα δεν έχει συμβεί ως τώρα ένα παρόμοιο γεγονός. Ομως εδώ είναι Τουρκία, όπου τα έχουμε συνηθίσει όλα και τίποτα δεν μας φαίνεται περίεργο.
Πράγματα που δεν θα μπορούσε καν να τα φανταστεί κανείς γίνονται σε μας.

Ο Ριζά Ζαράμπ είναι ένας Ιρανός, που του έχει χορηγηθεί τουρκική υπηκοότητα. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι στις ΗΠΑ, στη φυλακή.
Περιμένει τη μέρα που θα δικαστεί.

Το κατηγορητήριό του λέει “δημιουργία μαύρου χρήματος, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απάτη και έκθεση σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ”.
Εχει αμέτρητους δικηγόρους. Ομως δύο εξ αυτών είναι πολύ σημαντικά ονόματα. Ο ένας, ο Ρούντι Τζουλιάνι, είναι φημισμένος πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, και ο άλλος, ο Μάικλ Μουκάσεϊ, διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Τώρα κοιτάξτε την εικόνα.

Αυτοί οι δύο πολύ σημαντικοί δικηγόροι ενός Ιρανού πολίτη που έλαβε τουρκική υπηκοότητα τον Φεβρουάριο έρχονται στη χώρα μας και γίνονται δεκτοί από τον πρόεδρο Ερντογάν.
Γιατί να θέλουν να συναντήσουν τον πρόεδρο μιας χώρας οι δικηγόροι ενός ατόμου που κατηγορείται για δημιουργία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για απάτες; Και το σημαντικότερο, γιατί ο πρόεδρος μιας χώρας δέχεται και συνομιλεί με ξένους δικηγόρους ενός ατόμου που δεν κρατείται για πολιτικούς λόγους; Τι συζητάει μ’ αυτούς;

Εχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο έως σήμερα άλλη φορά; Ή μάλλον, υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα του κόσμου έως σήμερα;
Αυτό είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο. Γιατί το γεγονός ότι οι δικηγόροι ενός ατόμου που κατηγορείται για δημιουργία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος συναντιούνται και συζητούν για αυτό το θέμα με τον πρόεδρο μιας χώρας δημιουργεί υποψίες ότι το τουρκικό κράτος έχει σχέση με τον κατηγορούμενο αλλά και με τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Ενας δικηγόρος μπορεί να υποδείξει πρόσωπα με τα οποία πρέπει να μιλήσουν οι δικηγόροι του για να αντλήσουν πληροφορίες και στοιχεία για την υπεράσπισή του. Και δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε ότι οι συζητήσεις των δικηγόρων Τζουλιάνι και Μουκάσεϊ στην Αγκυρα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή αυτή η συνάντηση, δεν είναι φυσικό καθένας να αναρωτηθεί “άραγε, οι δικηγόροι τι είπαν, τι πληροφορίες ζήτησαν, τι είδους βοήθεια ζήτησαν για τον πελάτη τους”;
Και όχι μόνο αυτό. Κανείς θα μπορούσε να αναρωτηθεί: “Αυτό θα πει ότι οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται ο Ριζά Ζαράμπ ενδιαφέρουν πολύ και αφορούν τους κυβερνώντες την Τουρκία”.
Αυτή η υπόθεση είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, είναι εξευτελισμός.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να εκδώσει μια ανακοίνωση και να διαψεύσει τη συγκεκριμένη συνάντηση ή, αλλιώς, να ανακοινώσει το περιεχόμενο των συζητήσεων του Ερντογάν με τους δικηγόρους.

Οι δύο διάσημοι δικηγόροι, εκπροσωπώντας τον Ζαράμπ, ήλθαν στην Τουρκία, όμως εμείς ξέρουμε επιπλέον ότι για την υπόθεση αυτή έχει συλληφθεί και κρατείται στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της Halkbank. Και αυτό γεννά υποψίες ότι στις συζητήσεις στην Aγκυρα έγιναν ανταλλαγές στοιχείων και πληροφοριών που “αφορούν το τουρκικό κράτος”.

Oταν συνελήφθη ο Ζαράμπ στις ΗΠΑ, είχα γράψει σε αυτήν εδώ τη στήλη ότι από την υπόθεση αυτή “θα πονέσει πολύ το κεφάλι της Τουρκίας”. Ομως, πιστέψτε με, δεν φανταζόμουν ότι το θέμα θα φτάσει τόσο ψηλά!
Η Τουρκία έμαθε ότι οι δύο διάσημοι δικηγόροι του Ζαράμπ ήλθαν στη χώρα και συνάντησαν μυστικά τον Ερντογάν από έκθεση του δικαστηρίου, που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι δύο δικηγόροι ζήτησαν από το δικαστήριο να κρατηθεί μυστική η επίσκεψή τους στην Αγκυρα. Το δικαστήριο πρώτα αποδέχτηκε το αίτημά τους και στη συνέχεια ανακοίνωσε την επίσκεψη σε ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ομως δεν αρκέστηκε σε αυτό. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε και την έκθεση 31 σελίδων που είχαν ζητήσει να μείνει μυστική.

Τι υπάρχει στην έκθεση;
Προτείνουν στο δικαστήριο να λάβει μια ήπια απόφαση για τον Ζαράμπ, με βάση συμφωνία, για να ενισχυθούν τα συμφέροντα και η ασφάλεια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή!

Φυσικά, οι δικηγόροι δεν αποκαλύπτουν στην έκθεση λεπτομέρειες για τα συμφέροντα και τα θέματα ασφάλειας των ΗΠΑ, όμως και μόνο ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στην έκθεσή τους δείχνει ότι έχουν στα χέρια τους κατάλογο με υποχωρήσεις της Τουρκίας, που κατήρτησαν μετά τη συνάντησή τους με τον Ερντογάν στην Αγκυρα. Και ρωτάμε εμείς τώρα με τη σειρά μας:

Οι δικηγόροι αναφέρουν στην έκθεσή τους προς το δικαστήριο ότι υπάρχουν υποχωρήσεις που θα τις πετύχουν “αν εκδώσετε μια ήπια ποινή για τον Ζαράμπ”. Αραγε, ποιες είναι αυτές οι υποχωρήσεις που υποσχεθήκαμε ως Τουρκία ότι θα κάνουμε απέναντι στις ΗΠΑ;
Για παράδειγμα, ο Ουμίτ Οζντάγ του ΜΗΡ λέει ότι “για να σωθεί ο Ζαράμπ, ως αντάλλαγμα θα αφήσουμε τις ΗΠΑ ανενόχλητες να στηρίζουν το PYD και θα δώσουμε την άδεια να ιδρυθεί ένα κράτος του ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία”.

Ο Τζουλιάνι στη γραπτή κατάθεση που υπέβαλε στο δικαστήριο γράφει: “Ανέλαβα αποστολή να παρέχω συμβουλές και να υποβάλλω προτάσεις. Οι υπηρεσίες που πρόσφερα δεν περιορίζονται σε αυτό, αλλά και στην πραγματοποίηση επαφών σε ανώτατο επίπεδο με αξιωματούχους στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, για συνομολόγηση μιας συμφωνίας που θα ήταν σε όφελος του Ζαράμπ και ταυτοχρόνως θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ και Τουρκίας”».

Σάββας Καλεντερίδης

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...