Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Η κουρδική κυριαρχία στα «πλευρά» της Τουρκίας

Δεν είναι λίγοι οι τομείς αλλά και οι φορές που οι προκαταλήψεις που επικρατούν στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη ανάλυση και εκτίμηση των γεγονότων και των καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και έχουν άμεση σχέση με την ακεραιότητα, ακόμα και με την επιβίωση της πατρίδας μας.

Ενα από τα ζητήματα που οι προκαταλήψεις δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη ανάλυση και προσέγγισή του είναι το Κουρδικό. Το τραύμα που έχει αφήσει στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση αλλά και στον πολιτικό κόσμο η κρίση που αναγκάστηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Σημίτη, με την έλευση του Οτζαλάν στην Ελλάδα, η άκρως ταπεινωτική έως προδοτική παράδοσή του στους Τούρκους και όσα επακολούθησαν δημιούργησαν μια κατάσταση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου.

Αυτό το σύνδρομο ενοχής, φόβου και κατωτερότητας, λοιπόν, είναι που δεν επιτρέπει την ψύχραιμη εκτίμηση του Κουρδικού γενικά και ειδικά, ενώ όταν προσπαθούμε να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε γεγονότα και καταστάσεις, αυτά αντιμετωπίζονται από πολλούς με καχυποψία ως προς την αμεροληψία, την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους.

Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία να παρουσιάζουμε αναλύσεις και άρθρα έγκυρων και έγκριτων Τούρκων διανοουμένων και αρθρογράφων, αφού αυτοί κάθε άλλο παρά μπορεί να κατηγορηθούν για άγνοια ή για σκόπιμη διαστρέβλωση της εικόνας και της κατάστασης που επικρατεί στο τεράστιο αυτό ζήτημα, το Κουρδικό, που είναι ο μόνος παράγοντας που εξ αντικειμένου μπορεί να ανασχέσει την τουρκική επιθετικότητα και τον επεκτατισμό στη γραμμή Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη! Δηλαδή, για να το καταλάβουν και οι διακατεχόμενοι από περίεργα σύνδρομα, σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας!

Ενας επιπλέον λόγος που καθιστά επιβεβλημένη και πολύ χρήσιμη την ενημέρωση γύρω από το Κουρδικό είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πολιτικής επίλυσής του στην Τουρκία, με πρωταγωνιστές τον Ερντογάν και το τουρκικό κράτος, από τη μια πλευρά, και τον Οτζαλάν και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα (ΡΚΚ), από την άλλη.

Ενώ λοιπόν ένα μέρος των ανταρτών του ΡΚΚ φέρεται ότι έχει απαγκιστρωθεί και έχει αποχωρήσει στις βάσεις του, στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), και αναμένεται από πλευράς Ερντογάν και τουρκικού κράτους να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής επίλυσης αυτού του ζητήματος, που έχει χαρακτηριστεί γάγγραινα της γείτονος, το Ινστιτούτο της Τουρκίας του 21ου Αιώνα δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Η Εκθεση για το Βαν», που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για τους παραπάνω λόγους και ένεκα έλλειψης χώρου θα παραθέσουμε σήμερα αυτούσιο μέρος της έκθεσης και όστις έχει ώτα ακούειν ακουέτω:

«Ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το αν έχουν αποσυρθεί ή όχι οι αντάρτες του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ και για το αν και πότε θα περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς του κράτους είναι ότι εκείνος που έχει αποσυρθεί από την περιοχή (σ.τ.μ. του Βόρειου Κουρδιστάν) δεν είναι το ΡΚΚ, αλλά το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την κατάσταση αυτή ο Μεχμέτ Αλτάν*, μετά την επίσκεψή του στη ΝΑ Τουρκία, την περιγράφει ως εξής:

“Εκεί (στη ΝΑ Τουρκία) έχει δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση. Η διαδικασία επίλυσης που ξεκίνησε μεταξύ της κυβέρνησης και του Απο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), προχωρεί πλέον από μόνη της. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το ΡΚΚ και ο κόσμος εκεί λέει: Αυτά εδώ είναι δικά μας. Ολα δείχνουν ότι είναι σαν να αποσύρθηκε η Αγκυρα από εκεί και να άφησε την περιοχή στους Κούρδους και το ΡΚΚ”».

Αυτά για σήμερα, ενώ ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης θα παρουσιάσουμε στο άρθρο μας στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

Μέχρι τότε, εν αναμονή!

* Ο Mehmet Altan είναι Τούρκος ακαδημαϊκός, διανοούμενος-συγγραφέας και αρθρογράφος. Εχει σπουδάσει στη Σορβόνη και θεωρείται από τους πιο μετριοπαθείς διανοουμένους της Τουρκίας. Από την άποψη αυτή, η αναφορά του για την κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Κουρδιστάν (ΝΑ Τουρκία) έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία!

Σάββας Καλεντερίδης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ