Τρίτη, 20 Απρ 2021

Η «κυριαρχία» του ΡΚΚ (2)

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Κουρδιστάν (ΝΑ Τουρκία), παρουσιάζοντας τμήμα έκθεσης με τίτλος «Η Εκθεση του Βαν», που δημοσιεύθηκε στο Ινστιτούτο της Τουρκίας του 21ου Αιώνα.

Σήμερα θα παραθέσουμε κάποια άλλα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της έκθεσης, σημειώνοντας ότι η διαπραγματευτική δυνατότητα του Ερντογάν αλλά και η δύναμή του να επιβάλει μια επώδυνη λύση του Κουρδικού στην άκρως συντηρητική και σοβινιστική τουρκική κοινωνία, μετά τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ και την ανατροπή του συμμάχου και ομοϊδεάτη του Μόρσι, έχει περιοριστεί σημαντικά.

Αυτό το λέμε για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ο αναγνώστης, εξετάζοντας και τα δύο ενδεχόμενα, που το ένα είναι η πολιτική λύση του Κουρδικού, με όρους που περιγράφονται στην έκθεση, και το άλλο η υπαναχώρηση από τη λύση, που σημαίνει αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Βόρειο Κουρδιστάν, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή, που δοκιμάζεται από την κρίση στη Συρία, από την επικράτηση των σιιτών στο Ιράκ και από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αίγυπτο.

Να δούμε λοιπόν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την έκθεση:

«Στις πόρτες του δήμου του Βαν έχουν αναρτηθεί πινακίδες και στα κουρδικά. Ακόμα και στην πόρτα του δημάρχου του Βαν υπάρχει οθόνη με ροή ενημέρωσης στα κουρδικά. Ετσι έχει καθιερωθεί ντε φάκτο η κουρδική γλώσσα ως η δεύτερη επίσημη γλώσσα.

Στις τελευταίες εκλογές κυμάτιζε η σημαία του ΡΚΚ στο κτίριο Διαχείρισης Υδάτων του δήμου. Επίσης, κατά την προεκλογική περίοδο, οι συμπαθούντες το ΡΚΚ πετροβόλησαν τη Λέσχη των Αξιωματικών. Ενώ στις εκλογές 2007 οι εθνοτικοί ρατσιστές του ΡΚΚ έκαναν προπαγάνδα με ένα μικρό εμπορικό αυτοκίνητο, στις εκλογές του 2011 είχαν δυναμώσει τόσο, που έκαναν επίδειξη δύναμης με ένα πολυτελές λεωφορείο στην Καζίμ Καραμπεκίρ, την πιο ζωντανή λεωφόρο του Βαν, βάζοντας στα μεγάφωνα το εμβατήριο «Χτύπα, αντάρτη».

(…) Μετά το 2009 η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, χρησιμοποιώντας κυρίως παιδιά που συμπαθούν την οργάνωση, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα έντονης πίεσης στους εμπόρους και τους καταστηματάρχες της πόλης. Επιπλέον, ο δήμος του Βαν άσκησε σοβαρές πιέσεις στις επαγγελματικές οργανώσεις για να εκλεγούν σ’ αυτές οι δικοί του άνθρωποι. Κατά τις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Βαν (VATSO) αναδείχθηκε νικητής ο υποψήφιος που πρόσκειται στο ΡΚΚ.

Από την άλλη πλευρά, ο τοπικός Τύπος και τα ΜΜΕ του Βαν σε καμία περίπτωση δεν επιδεικνύουν εθνική ευαισθησία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κοντά στο ΡΚΚ. Εκείνα τα ΜΜΕ που δεν υποστηρίζουν το ΡΚΚ βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή των «παιδιών που πετούν πέτρες» και των συνοδοιπόρων του ΡΚΚ.

(…) Το Βαν είναι ένας κομβικός νομός*, μαζί με τον νομό Χακιάρι, για το λαθρεμπόριο από και προς Ιράν. Ενας από τους λόγους που το ΡΚΚ έχει εγκαταστήσει μια κυριαρχία που τείνει να καταστεί επίσημη στον νομό Βαν είναι το γεγονός ότι η διαμόρφωση του εδάφους είναι τέτοια που ευνοεί το λαθρεμπόριο με το Ιράν.

Στη συνείδηση των κρατικών υπαλλήλων, με πρώτους και καλύτερους τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς, το Βαν είναι ένας τόπος που έχει χαθεί προ πολλού για το κράτος (…) δεν βλέπουν πια την περιοχή εδώ ως έναν τόπο που πρέπει να υπερασπιστούν με κάθε θυσία. Πριν από τις τελευταίες εκλογές, το προσωπικό του 6ου Συντάγματος Ασφάλειας Συνόρων φυλακίστηκε και επίσημα μέσα στο στρατόπεδο, εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε από τους εθνοτικούς ρατσιστές. Στο Βαν, πλέον, οι αστυνομικοί, πριν από τις διαδηλώσεις, προειδοποιούν και συμβουλεύουν τους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν με αυτά που ζητούν οι συνοδοιπόροι της εθνοκτικής τρομοκρατίας, γιατί η αστυνομική δύναμη δεν είναι σε θέση να τους προστατεύσει από τους διαδηλωτές που ρίχνουν πέτρες και μολότοφ.

Εν περιλήψει, η εθνοτική τρομοκρατία του ΡΚΚ έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Βαν (…) πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος έχει εγκαταλείψει την περιοχή στο ΡΚΚ και στην τύχη της.

Ενα από τα πιο ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα είναι ότι το 6ο Σύνταγμα Ασφαλείας Συνόρων, που εγκαταστάθηκε στο Toprakkale τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, δεν ύψωνε την τουρκική σημαία. (…) Στο Βαν, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο, στις επίσημες γιορτές, σε κανένα οίκημα των Στρατιωτικών Οικισμών Αξιωματικών (ΣΟΑ) δεν κρεμάστηκε η τουρκική σημαία.

Και το πανεπιστήμιο του Βαν είναι ένα από τα μέρη όπου το ΡΚΚ έχει την πρωτοβουλία των ενεργειών. Οι συνοδοιπόροι του ΡΚΚ μέσα στο πανεπιστήμιο ελέγχουν το συμβούλιο των φοιτητών. Είναι αδύνατον να κινηθεί οποιοσδήποτε πατριώτης φοιτητής και να κάνει κάτι ενάντια στη θέλησή τους.

(…) Το Βαν θεωρείται πλέον μια “κουρδική πόλη”, που σημαίνει ότι ντε φάκτο την έχουμε χάσει…»

Αυτά και άλλα άκρως ενδιαφέροντα αναφέρονται στην έκθεση. Αρκεί να ξεπεράσουμε τα σύνδρομα και τις προκαταλήψεις και να… τα διαβάσουμε σωστά!

*Νομός Βαν: Εκταση 19,069 km2, πληθυσμός 1.051.975 κάτοικοι

Σάββας Καλεντερίδης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ