Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Καψώνι από τα funds-«γύπες» και στους συνεπείς δανειολήπτες

Η κυβέρνηση τιμωρεί τους συνεπείς δανειολήπτες, παρέχοντας τη δυνατότητα στα funds να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους.

Κωδικοποιώντας την πρόσφατη νομοθεσία, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι ακόμα και στα «πράσινα» δάνεια, που εξυπηρετούνται κανονικά, τα funds θα έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν το ύψος της δόσης με αύξηση του «περιθωρίου κέρδους», το λεγόμενο «spread». Υπενθυμίζεται ότι στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο το συνολικό κόστος δανεισμού διαμορφώνεται από το επιτόκιο με το οποίο είναι συνδεδεμένο (π.χ. euribor) συν το spread, το οποίο, βάσει της δανειακής σύμβασης, μπορεί να μεταβάλλεται. Το θέμα όμως είναι ότι αυτός ο όρος αφορά τη σχέση του δανειολήπτη με την τράπεζα και τώρα η δυνατότητα αυτή περνά και στα funds.

Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου 4389, η τροπολογία δημιουργεί ακόμα πιο δυσμενές περιβάλλον για όσους έχουν δάνεια, καθώς στα χέρια των funds περνά η διαχείριση ακόμα και «πράσινων» ή «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία κάτω των 140.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά προστατεύονται πλέον μόνο από την πώληση έως το τέλος του 2017. Από το 2018, όμως, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί!

Παράλληλα, όπως παρατηρεί η ΕΣΕΕ, στο εξής δίνεται η δυνατότητα στα funds να διεκδικήσουν χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο, αν «κοκκινίσουν» δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ΔΕΚΟ ή σε επιχειρήσεις με το Δημόσιο ως εγγυητή. Μια τέτοια εξέλιξη θα εγκυμονούσε κινδύνους αναφορικά με τους στόχους είσπραξης των κρατικών εσόδων, καθώς πιθανή κατάπτωση της εγγύησης θα διόγκωνε το δημοσιονομικό έλλειμμα, με συνέπεια πιθανή ενεργοποίηση του «κόφτη». Πιο ευνοϊκό γίνεται και το ζήτημα του μετοχικού κεφαλαίου των ξένων funds, καθώς θα μπορούν να καταθέσουν ως ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 4.500.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα χώρας-μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και όχι απαραίτητα σε ελληνική τράπεζα. Οσον αφορά τους κλάδους με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, πρόκειται για την κλωστοϋφαντουργία με 71%, τη βιομηχανία χαρτιού και ξύλου με 63%, τον αγροτικό κλάδο με 61% και το εμπόριο με 54%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ