Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Κλίμα πόλωσης από το Φανάρι!

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωράει (παρά τις ενστάσεις) ακάθεκτο στη διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη

Ακάθεκτο προχωρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, που είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Χτες η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδρίασε εκτάκτως για το ζήτημα της Πανορθόδοξης και πέρασε στην… αντεπίθεση στέλνοντας μήνυμα πόλωσης και διχασμού, το οποίο απειλεί ακόμα περισσότερο τη συμπόρευση των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Στο ανακοινωθέν του το Φανάρι, αφού δηλώνει έκπληκτο για τις θέσεις και τις απόψεις των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών που αντιδρούν, σημειώνει ότι δεν υφίσταται κανένα θεσμικό πλαίσιο για την αναθεώρηση της συνοδικής διαδικασίας και καλεί όλους τους προκαθημένους να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να μετέχουν στη Σύνοδο κατά τις προκαθορισμένες ημερομηνίες, δηλαδή από τις 16 ως τις 27 Ιουνίου.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος βαδίζει πλέον σε «κινούμενη άμμο» και το κλίμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας παραμένει βαρύ. Τα Πατριαρχεία Αντιόχειας, Ρωσίας και Γεωργίας έχουν θέσει σειρά ζητημάτων, που έχουν ρίξει βαριά τη «σκιά» τους στις εργασίες της Συνόδου, ενώ το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει η στάση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο, αν δεν μετατεθεί χρονικά. Μετά την κίνηση της Βουλγαρίας, το Πατριαρχείο της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η μη συμμετοχή ακόμα και μίας Εκκλησίας αποτελεί κώλυμα για τη διεξαγωγή της Συνόδου.

Εφόσον το Φανάρι επιμένει στη διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου και με δεδομένη την απουσία της Βουλγαρίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά, μέσα σε αυτό το κλίμα διχασμού, θα επιτευχθεί ο σκοπός της Συνόδου, που είναι να εδραιώσει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σημειώνεται ότι το πράσινο φως για τη διεξαγωγή της Συνόδου δόθηκε τον Ιανουάριο από τη Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ύστερα από 40 και πλέον χρόνια προπαρασκευαστικών επιτροπών. Τελικά, ύστερα από αυτές τις εξελίξεις η Πανορθόδοξη κινδυνεύει να μετατραπεί σε φιάσκο, αφού ούτε Πανορθόδοξη θα είναι ούτε τα σοβαρά ζητήματα της Ορθοδοξίας θα συζητηθούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ