Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

«Κούρεμα» μιας ώρας από τα Αρχαία

Ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης άρχισε την διάλυση του σχολείου. Μειώνει τον χρόνο παράδοσης στα γυμνάσια

Σε «κούρεμα» μιας ώρας διδασκαλίας από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών φαίνεται ότι «κλειδώνει» η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το γυμνάσιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Νίκος Φίλης, χθες, κατά την -κεκλεισμένων των θυρών- συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Φίλης εξήγησε ότι το εβδομαδιαίο ωράριο θα μειωθεί κατά τρεις ώρες διδασκαλίας -από 35 σε 32 ώρες- , δίχως όμως να διευκρινίσει, πέραν της μίας ώρας των Αρχαίων, σε ποια άλλα μαθήματα θα γίνουν οι… περικοπές.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται στην -πιλοτική αρχικά- ένταξη της περιγραφικής αξιολόγησης του μαθητή από τους καθηγητές, στον διαχωρισμό μαθημάτων σε κύρια και δευτερεύοντα, και στην πλήρη κατάργηση των εξετάσεων σε ό,τι αφορά τα δευτερεύοντα μαθήματα. Στο ίδιο πακέτο προτάσεων, κατά τις ίδιες πηγές, εντάσσεται και η λήξη του διδακτικού έτους στις 31 Μαΐου, με την παράλληλη αύξηση του διδακτικού έτους λόγω της μείωσης των ημερών των εξετάσεων. Ακόμη ένα σημείο που αποκάλυψε ο κ. Φίλης στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ είναι η πρόταση για χωρισμό του σχολικού έτους σε δυο τετράμηνα, έναντι των τριών τριμήνων, προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου. Ταυτόχρονα αναμένεται να έρθουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον εξορθολογισμό -μείωση εν ολίγοις- της διδακτέας ύλης.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε, πάντως, ενώπιον του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι δεν προτίθεται να προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις για το λύκειο, που θα αφορούν το επόμενο σχολικό έτος 2016-17, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να μελετήσουν τις προτάσεις και να καταθέσουν το συντομότερο τις απόψεις τους για την κατεύθυνση των δρομολογούμενων αλλαγών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ