Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

«Μαχαίρι» σε επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ!

Οι εγκύκλιοι του υπ. Εργασίας με τον νέο γύρο περικοπών εντός ολίγων ημερών

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό έως 40%, στα μερίσματα άνω του 32% και στα εφάπαξ από 15,64% έως 18,26% πρόκειται να συμπεριληφθούν στις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες.

Οι εγκύκλιοι αυτές ουσιαστικά αποτυπώνουν στην πράξη το αποτέλεσμα των διατάξεων που ψηφίστηκαν με το νέο Ασφαλιστικό και δείχνουν τον νέο κύκλο περικοπών για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, οι μειώσεις θα αφορούν πάνω από 200.000 δικαιούχους, που λαμβάνουν αθροιστικά, κύρια και επικουρική σύνταξη, πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (ή 1.170 ευρώ καθαρά). Οι περικοπές, όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Εργασίας, θα είναι στοχευμένες, ώστε να επιτευχθεί μείωση του ετήσιου ελλείμματος του ΕΤΕΑ, που στο εξής μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ, κατά περίπου 350.000.000 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι αυτών των μειώσεων αναμένεται να είναι οι συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι και όσοι προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ.

Τα μερίσματα αναμένεται να περικοπούν πάνω από 32% σε 284.000 δικαιούχους. Και εκεί υπάρχει το ενδεχόμενο η μείωση να είναι κλιμακωτή, ενώ θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά που χορηγήθηκαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η επιστροφή αυτών των κεφαλαίων θα γίνει σε τρεις, ισόποσες, τριμηναίες δόσεις, που αφορούν τις αντίστοιχες καταβολές μερισμάτων του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Θα πρέπει, όμως, να εκδοθεί ξεχωριστή εγκύκλιος, που θα καθορίζει τον τρόπο καταβολής και υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων στο εξής. Ειδικά για το Δημόσιο και για τα περίπου 5.500 εφάπαξ που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα και αφορούν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έχει προκύψει περικοπή λόγω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσής τους στο 60%, που θα κυμανθεί από 15,64%, έως 18,26%. Ομως περικοπές θα προκύψουν και για τα άλλα 60.000 εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή από 1/1/2014 έως σήμερα.

Ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις πρέπει να κατατεθούν για το σκέλος των περικοπών στις συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΑΤ σε περίπου 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους και οι οποίες θα φτάσουν έως το 37% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ομως το ίδιο πρέπει να γίνει, ώστε να λειτουργήσει το πλαφόν των 2.000 ευρώ, και για όσους λαμβάνουν υψηλότερο ποσό από μία κύρια σύνταξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ