6|04|2020

ΠΩΣ ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αγνωστες πτυχές της δικογραφίας για τη Novartis: Τα ομόλογα που είχε η εταιρία «κουρεύτηκαν» κατά 2% (μετά την υπουργική ενημέρωση) και αυτά των… κοινών θνητών κατά 53,5%Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. μού είπε την περασμένη εβδομάδα, με ισχυρή δόση πολιτικού κυνισμού η οποία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, το εξής: «Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι στη φυλακή. Είδες να έχει αυτό επίδραση στις δημοσκοπήσεις;» Ηθελε να μου αποδείξει με επιχειρήματα ότι η υπόθεση Novartis δεν θα έχει καμιά επίδραση στους πολιτικούς συσχετισμούς. Πράγματι, μέχρι ώρας, ακριβές. Ο κόσμος θέλει να αλλάξει δεκαετία και το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορά την περασμένη. Η Ν.Δ. αναπτύσσει απίστευτη δυναμική και αφήνει πίσω της τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις απόρρητες μετρήσεις. Αυτό, όμως, είναι και ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα για αναστοχασμό χωρίς φόβο και πάθος, αφού δεν επηρεάζει προβαδίσματα.

Διάβασα με προσοχή το διαβιβαστικό που έστειλε στη Βουλή η εισαγγελέας Τουλουπάκη και, ανεξαρτήτως τού αν χρηματίστηκε ή όχι ο πρώην υπουργός, θεωρώ ότι είναι καλά «δεμένο». Αξιοποιεί μαρτυρικές καταθέσεις στελεχών της εταιρίας, συμβούλων του υπουργού -που δεν είναι κουκουλοφόροι-, στελεχών από την υπαλληλία του υπουργείου Υγείας, κυνικές ομολογίες ξένου μάνατζερ της πολυεθνικής, ανταγωνιστών. Δεν θα σταθώ, όμως, σε αυτό. Γνωρίζω τον Ανδρέα Λοβέρδο από το 1996, υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών τότε, και μου είναι στενόχωρο να «συζητώ» για το αν χρηματίστηκε ή όχι. Εύχομαι όχι. Επιλέγω τη φράση ενός μάρτυρα από τη δικογραφία, που διερωτάται αν οι υπουργοί ήταν «βλάκες» και χειραγωγούνταν από τους συμβούλους τους.

Ως κοινωνικά φιλελεύθερος που θεωρώ ότι είμαι, όμως, έχω δύο θέματα, και αυτά προκύπτουν από το περιεχόμενο της δικογραφίας. Το πρώτο είναι η νόθευση του ανταγωνισμού και η βλάβη που προκλήθηκε στο δημόσιο συμφέρον. Μας ενδιαφέρει, υποθέτω. Το δεύτερο είναι πως οι άπληστοι μάνατζερ του αναιδούς κεφαλαίου (υπάρχει και το έντιμο κεφάλαιο) εξευτέλισαν την ελληνική πολιτική τάξη. Λυπάμαι, αλλά και στα δύο δεν μπορώ να κάνω έκπτωση στις αρχές μου για να μη θεωρηθεί ότι μεροληπτώ. Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

• Σύμφωνα με τη δικογραφία, το στέλεχος του υπουργείου Υγείας, ο μάρτυς Κωνσταντίνος Ράνος, δήλωσε πως υπέβαλε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα στον σύμβουλο του υπουργού Υγείας Οθωνα Χαραλαμπάκη, με το οποίο τον ενημέρωσε ότι από την επιλογή μόνο ενός φαρμάκου της Novartis «προκύπτει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ύψους 374.000.000 ευρώ». Μας ενδιαφέρει; Θυμίζω ότι την εποχή εκείνη το ΠΑΣΟΚ έκοβε συντάξεις.

• Σύμφωνα με κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, το φάρμακο της Novartis που προτιμήθηκε «κοστίζει σε σημερινές τιμές 1.473 ευρώ», ενώ άλλα δύο φάρμακα που αποκλείστηκαν από την αγορά «κοστίζουν 696 και 883 ευρώ, αντιστοίχως». Αυξήθηκε, δηλαδή, η φαρμακευτική δαπάνη στη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Μας ενδιαφέρει και αυτό, υποθέτω.

• Και το σημαντικότερο: Σύμφωνα με προστατευόμενο μάρτυρα, ο πρώην υπουργός «προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο -σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά- χρόνο την εταιρία Novartis Ελλάς για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που θα της δίδονταν προς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου. Εκμεταλλευόμενη αυτή την προνομιακή ενημέρωση, η Novartis είχε προβεί σε συνεννοήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να ρευστοποιήσει τα ομόλογα και να αποφύγει τη ζημιά από το επερχόμενο “κούρεμα”. (…) Σε επιστολή του Φρουζή προς τον πρέσβη της Ελβετίας, τον ενημέρωνε ότι τα ομόλογα που παρέλαβε η Novartis “κουρεύτηκαν” σε ποσοστό μόνο 2%, σε αντίθεση με άλλες εταιρίες, των οποίων τα ομόλογα “κουρεύτηκαν” σε ποσοστό 20% τουλάχιστον». Ανεξαρτήτως χρηματισμού ή μη, μας ενδιαφέρει, υποθέτω, και αυτό. Οταν οι Ελληνες ομολογιούχοι, που δάνεισαν το ελληνικό κράτος με τις οικονομίες τους, υπέστησαν βίαιο “κούρεμα” 53,5% των ομολόγων τους και τα «χαρτιά» που διακρατούσαν κατέστησαν «πέτσινα», ασφαλώς και ενδιαφέρει ποιο βαθύ λαρύγγι ενημέρωνε τους ξένους και τους «πουλούσε» προστασία. Και αυτό το ενδιαφέρον δεν συνιστά, βεβαίως, «επίθεση κατά του πολιτεύματος», όπως θρασύτατα χαρακτήρισε την έρευνα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επί των ημερών του οποίου και του Λουκά Παπαδήμου έγινε το PSI. Αλλιώς ονομάζεται: Ληστεία! Και «ληστές» όποιοι κι αν είναι αυτοί οι «άγνωστοι» που την επέτρεψαν. Αν μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, είναι η επίθεση του κ. Βενιζέλου στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού! Κατεξοχήν προσβλητική.

Ζήτημα έχω ως φιλελεύθερος και με τον χλευασμό της ελληνικής πολιτικής τάξης από τους μάνατζερ των πολυεθνικών, ξένους και Ελληνες. Στις δημοκρατίες -αφού τόσο πολύ μας απασχολεί το κράτος δικαίου για δημόσιες υποθέσεις, όπως η Υγεία- αποφασίζουν οι πολιτικοί. Αποφασίζουν, όμως;
• Οταν διαβάζω σε έγγραφο του FBI -όχι σε κατάθεση του «κουκουλοφόρου» Μάξιμου Σαράφη- ομολογία στελέχους της Novartis πως «με 150.000 ευρώ μίζα σώζουμε εκατομμύρια», ντρέπομαι για τη φτήνια της πολιτικής τάξης μας.
• Οταν διαβάζω στη δικογραφία τη φράση του κομπορρημονούντος μάνατζερ Αρνουντ Πλους βαν Αμστελ ότι «η Novartis είναι το καλύτερο μέρος για να δουλέψεις μαζί του, είτε είσαι γιατρός είτε ασθενής ή είσαι μέλος της κυβέρνησης», και πάλι ντρέπομαι για λογαριασμό της.
• Οταν διαβάζω στη δικογραφία κομπασμούς του Φρουζή ότι «μαθαίνουμε τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους (σ.σ.: εννοεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους), έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους επηρεάσουμε από πριν», ντρέπομαι δις και τρις.

Και τώρα, η γνώμη μου για μερικά επιχειρήματα που πρέπει να αποσυρθούν:

• Να μη χρησιμοποιείται το επιχείρημα περί μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το ζήτημα είναι αν η Novartis αύξανε τις πληρωμές της εις βάρος και ελληνικών εταιριών, την ώρα που η δαπάνη, πράγματι, κατ’ απαίτησιν της τρόικας, μειωνόταν. Τα στελέχη της κομπάζουν στα βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ότι την αύξανε, όταν άλλοι έχαναν 40%.

• Να μη χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι, επειδή μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς, σκάνδαλο δεν υπάρχει. Διότι κάποιος που ονομάζεται Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να βρεθεί ευρώ σε λογαριασμό του, και μάλιστα με βάση ένα άθλιο «ίσως να ήξερε» που είπε ο Γ. Μπουτάρης στο δικαστήριο και θα τον κυνηγά σε όλη του τη ζωή. Και από αυτόν τον άνθρωπο, τον Παπαγεωργόπουλο, δεν ζήτησε κανείς συγγνώμη!

• Να μην απαιτεί, τέλος, κανείς συγγνώμη επειδή το όνομά του έφθασε στη Βουλή, ούτε να προειδοποιεί «θα τους πάω μέχρι τέλους». Πρώτον, διότι ονόματα «έφθασαν» στη Βουλή, επειδή το απαράδεκτο «αμελλητί» του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών (που ξέρουμε ποιος τον έγραψε με τα χεράκια του, το 2001) υποχρέωσε τους εισαγγελείς να τα στείλουν. Εάν τους άφηναν να ψάξουν, δεν θα έφθανε κανένα όνομα αδίκως στη Βουλή και ουδείς θα διασυρόταν. Καμιά φορά, οι νόμοι εκδικούνται τους συγγραφείς τους. Δεύτερον, διότι, όταν στο παρελθόν κατεδιώχθη ο Καραμανλής από το ΠΑΣΟΚ με πέντε έξι εξεταστικές, με μυστικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» του βάσει στημένης κλήρωσης, με εξέτασή του ως «υπόπτου» από τον πρόεδρο της Εξεταστικής για το Βατοπέδι Τσιρώνη, με επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ να τον βάλει φυλακή (σύμφωνα με δημόσια μαρτυρία Λοβέρδου, βασισμένη σε ομολογία Παπακωνσταντίνου), ο πρώην πρωθυπουργός δεν έβγαλε «κιχ» και δεν απαίτησε από κανέναν να του ζητήσει συγγνώμη για τον διασυρμό. Ούτε βεβαίως το κόμμα του, η Ν.Δ., απαίτησε συγγνώμη από κανέναν μετά την αθωωτική απόφαση του Βατοπεδίου. Στις δημοκρατίες, «μέχρι τέλους» τούς συκοφάντες τούς πάει ο λαός – 5% έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες. Το ίδιο θα πάθει και ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αποδεδειγμένα συκοφάντησε.

Καταλήγω: Ποινικά συμπεράσματα δεν θα εξαγάγουμε εμείς για την υπόθεση Novartis. Αλλά πολιτικά, ναι, μπορούμε. Και, δυστυχώς, με βάση δημόσια έγγραφα, αυτά δεν είναι κολακευτικά για κάποιους από το ΠΑΣΟΚ. Λυπηρόν, πλην αληθές.

 

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα! Στις 40.000 οι κλήσεις στο 1110 για ψυχολογική υποστήριξη και αισχροκέρδεια

...
image

Ξεκίνησε ο 1ος απομακρυσμένος μαραθώνιος καινοτομίας ανάπτυξης εφαρμογών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

...
image

Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου

...
image

Τεχνικά έργα νυχθημερόν στην «άδεια» Αθήνα

...
image

Όλοι όπως μπορούν στηρίζουν την Ελλάδα: Ο «Τιτάνας» παρέδωσε 25 τόνους τσιμέντου στα στρατόπεδα του Έβρου

...
image

Δημοσθένης Σαρήγιαννης, καθηγητής του ΑΠΘ: «Oι μισοί Έλληνες θα προσβληθούν από κορωνοϊό»

...
image

Γάμος σε καιρό κορωνοϊού: Από μακριά κι ερωτευμένοι… αντάλλαξαν όρκους γαμπρός και νύφη στη Ρόδο!

...
image

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μύκονο – Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν στο νησί των Ανέμων και τη Σαντορίνη

...
image

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος μετά την κακοκαιρία

...
image

Αμετανόητοι «Ελληνάρες»! 974 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις μόνο το Σάββατο

...

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άρχισαν τα όργανα – 72.000€ για ιστοσελίδα και Instagram από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

72.168 ευρώ κόστισε η κατασκευή της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας «Μαθαίνουμε στο σπίτι», όπως και η δημιουργία εικαστικού υλικού για αναρτήσεις στα social media...

Ολέθρια σενάρια για την επόμενη μέρα

Τρόμος στο Μαξίμου από τις εκθέσεις του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει -ανάλογα και με τη...

Μπαίνουν στη μάχη Κέντρα Υγείας και ιδιώτες γιατροί

Κλιμάκια θα πηγαίνουν στα σπίτια των ασθενών. Επιπλέον μέτρα από το υπ. Υγείας για τη μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού Η Θέση μας: Ο εποικισμός στα...

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που κέρδισαν τη μάχη με τον κορονοϊό

  Με δραματικό τρόπο περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ασθενείς στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Αλεξίου,...

Παγκόσμια κέντρα ελέγχου παρακολουθούν ολόκληρο τον πλανήτη με άλλοθι τον κορονοϊό

Θα εκμεταλλευτούν τα πάντα προκειμένου να εισβάλουν στα άδυτα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, με τις πράξεις τους να μοιάζουν πια πως ξεπηδούν μέσα...

Σωτήρης Τσιόδρας: «Θα μπορούσαμε να έχουμε 2.265 νεκρούς, όπως η Ισπανία»

Άλλοι τρεις ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας σε 53 τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας. Τη μακάβρια λίστα των νεκρών απαρτίζουν 39...

Νέος διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Θήρας ο Βασίλης Μαλαματένιος

Ο Βασίλειος Μαλαματένιος είναι ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης. Το ΦΕΚ εξεδόθη σήμερα και ορίζει τον Βασίλειο Μαλαματένιο του Ιωάννου, Ετών 37, και κάτοικο...

Ελληνικό τεστ αίματος προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση

Ένα νέο ισχυρό όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού παρουσίασε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του...

23 κρούσματα και εξέγερση των μεταναστών στη Ριτσώνα

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη συνέντευξή του στο CNN ότι στους καταυλισμούς της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένα κρούσμα, τον ξεπερνούσε η...

Αποκαλύψεις που σοκάρουν! «Έκρυβαν» τον (φονικό) ιό για πέντε χρόνια

Δεν έχουν τελειωμό οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για το τι πραγματικά συνέβη με τη «γέννηση» του νέου κορονοϊού -αποκαλύψεις που ενδεχομένως οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι...

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος «διόρθωσε» τον Πέτσα! «Τα μάζεψε» για μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις

Κλείνει το θέμα της μείωσης των μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία...

Έκκληση εγρήγορσης στους «ελεύθερους πολιορκημένους»!

«Αν χαλαρώσουμε τώρα, θα το πληρώσουμε αργότερα». Αυτή είναι η ηχηρή προειδοποίηση που απηύθυνε στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής,...

Στο… κίνημα «μένουμε σπίτι» και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Ο «πιστολέρο» του Ολυμπιακού Γιουσέφ Ελ Αραμπί συνιστά «μένουμε σπίτι» προκειμένου «να μπορέσουμε να βρεθούμε σύντομα όλοι μαζί». Ο Μαροκινός στράικερ μιλώντας στην επίσημη...

«Χτυπάει» και Γιάννη Οικονομίδη η «Ένωση»

Χτυπάει σε όλα τα μέτωπα και ελληνικά! Την περίπτωση του 22χρονου χαφ του Πανιωνίου Γιάννη Οικονομίδη εξετάζει η ΑΕΚ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει και...

Παραμονή Γιώργου Βαγιαννίδη, Εμάνουελ Ινσούα και μεταγραφική ενίσχυση

Όλα τα είχε το μενού στον Παναθηναϊκό! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το τελικό ραντεβού της οικογένειας του νεαρού δεξιού μπακ...

Αναστολή έως τις 24 Απριλίου και μετά βλέπουμε αποφάσισε (με ομοφωνία!) η Super League

Αναστολή και μετά λουκέτο! Ύστερα από περίπου δύο ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Super League, στην οποία αποφασίστηκε η αναστολή του πρωταθλήματος ως τις...

Η ΕΚΟ στηρίζει τους πολίτες και τη δράση «Μένουμε Σπίτι»

Η ΕΚΟ ανταποκρινόμενη στις απαιτητικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και με πρωταρχική της μέριμνα να βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες,...

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

«Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «πήραμε αυστηρά, πρωτοφανή μέτρα σε...

Έκκληση-σοκ από διευθυντή νοσοκομείου! «Οι γιατροί σε λίγο θα διασπείρουν τον ιό»

Συγκλονίζει η ανάρτηση στο facebook του διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αθανασίου Κιτσάκου σχετικά με τον κορονοϊό και τη διαχείρισή...