Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

ΣτΕ: Στην «πρώτη γραμμή» και όχι μόνο στα γραφεία οι γυναίκες ΕΠ.ΟΠ.

Οριστικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της έκρινε πως είναι αντισυνταγματική η διάκριση σε βάρος των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) οι οποίες με βάση νόμο του 2001 -που ίσχυε μέχρι το 2007- μπορούσαν να καταταγούν μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονταν από τη συμμετοχή στο σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων. Ανάλογες αποφάσεις με την κρίση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχαν εκδοθεί από το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ, ωστόσο το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε (αποφάσεις 1323 και 1324/2016) πως είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 4 περί ισότητας του Συντάγματος) και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 76/207/ΕΟΚ) η διάταξη του άρθρου 1 του νόμου 2936/2001 στην οποία προβλεπόταν η επίμαχη διάταξη. Παράλληλα, με τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε πως ο αποκλεισμός των γυναικών συνιστά απόκλιση από τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει γυναίκες οι οποίες τη διετία 2005-2006 δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό για ΕΠ.ΟΠ. Στρατού Ξηράς στις ειδικότητες υπηρέτης όλμων, πολυβόλων, χειριστριών οργάνων κ.ά., ωστόσο αποκλείστηκαν και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι αποφάσεις αποκλεισμού τους είναι μη νόμιμες και πρέπει να ακυρωθούν.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ