25|05|2020

Στην Ελλάδα πίτσες, αλλού ρομποτική

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Την ώρα που εμείς κυνηγάμε την ουρά μας, στον υπόλοιπο κόσμο συμβαίνουν θαυμαστά πράγματα με τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίαςΑπό τον 
Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη*

Oσο εμείς ασχολούμαστε με το αν δέσανε τη χελώνα ή αν ήταν λάθος το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά μπροστά. Εμείς προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση πουλώντας εισαγόμενα σουβλάκια, πίτσες και καφέδες οι μισοί Ελληνες στους άλλους μισούς, όμως αλλού συμβαίνουν μαγικά πράγματα, όπου κάποτε στο μέλλον με τη μαζική παραγωγή και το ολοένα φθηνότερο κόστος των προηγμένων νέων τεχνολογιών θα επιτρέψουν όχι εβδομάδα εργασίας επτά ημερών, αλλά τεσσάρων και αργότερα τριών. Στον υπόλοιπο χρόνο τους, σε μια ομαλή εξέλιξη της ανθρωπότητας, όπου αυτή η τεχνολογία θα είναι κτήμα όλων των ανθρώπων και όχι όργανο τυραννίας, οι άνθρωποι θα ψυχαγωγούνται, θα επιμορφώνονται, θα ασχολούνται με την οικογένειά τους. 

Η λέξη «ρομπότ» προέρχεται από τη σλαβική λέξη «ραμπότα», που σημαίνει εργασία. Το ρομπότ, λοιπόν, είναι ένας τεχνολογικά προηγμένος «εργάτης».

Επισκεφθείτε το site της αμερικανικής εταιρίας ρομποτικής Boston Dynamics. Εκεί θα γνωρίσετε τον Spot, ένα τετράποδο ρομπότ γραφείου ή οικίας, σαν μεγάλος σκύλος, που ανεβαίνει σκάλες, με βραχίονα που μπορεί να κάνει πλήθος εργασιών. Θα γνωρίσετε τον LS3, που η ανάπτυξή του χρηματοδοτήθηκε και από το Σώμα των πεζοναυτών. Είναι ένα «μουλάρι» που μπορεί να μεταφέρει 500 κιλά φορτίο σε ομαλό έδαφος, 182 κιλά σε ανώμαλο έδαφος για 32 χιλιόμετρα, ακολουθώντας το αφεντικό του. Εχει συστήματα γυροσκοπικά, τηλεμετρίας, GPS, τρισδιάστατη όραση και πολλά άλλα. Θα δείτε τη WildCat, το γρηγορότερο τετράποδο ρομπότ με κινητήρα αιθανόλης, και βέβαια τον Atlas, το πιο προηγμένο ρομπότ: ένα ανθρωπόμορφο μοντέλο, κοντά στο στερεότυπο που έχουμε από ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, με ασύλληπτες στο παρελθόν ικανότητες κίνησης και εργασιών, που θυμίζουν αθλητή. 

Ολα αυτά, όπως και άλλα, με δυνατότητες ακριβούς εργασίας, που μπορούν να οργανώσουν την αυτόματη διαχείριση ολόκληρου λιμένα εμπορευματοκιβωτίων, όπως έγινε ήδη στην Κίνα, προδιαγράφουν ένα μέλλον για την ανθρωπότητα όπου όλες οι κοπιαστικές σωματικές εργασίες, αλλά και εργασίες που απαιτούν σύνθετες σκέψεις και υπολογισμούς θα γίνονται από τέτοιους προηγμένους «εργάτες», ενώ οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί θα έχουν πλήθος τέτοιων βοηθητικών, που δεν θα κουράζονται, δεν θα ματώνουν, δεν θα φοβούνται.

Είμαι απόλυτα σίγουρος πως, αν ψάξουμε τα ονόματα των στελεχών αυτής της εταιρίας και όλων των άλλων στον κόσμο που αναπτύσσουν τέτοιες εφαρμοστέες τεχνολογίες, θα βρούμε ανάμεσά τους ελληνικά. 

Η σπουδαιότερη πρώτη ύλη του Εθνους μας είναι οι άνθρωποι, οι Ελληνες, τα λαμπρά μυαλά, που με το δαιμόνιό τους αριστεύουν μόλις βρεθούν σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό και αξιοκρατικό περιβάλλον. Τα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμιά μας εν γένει βγάζουν κάθε τόσο σπουδαία μυαλά, που έξω σκίζουν. Εδώ, όμως, πού θα μπορούσαν να δουλέψουν; Πόσοι πόροι διατίθενται για τέτοιες έρευνες και ποιες ελληνικές εταιρίες υπάρχουν που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα Πολυτεχνεία και να βγάλουν στην εμπορική παραγωγή τέτοια τεχνολογικά προϊόντα; Γνωρίζουμε όλοι την άποψη των φασιστοειδών αριστερίστικων οργανώσεων στα Πανεπιστήμια για τη σύνδεση της Παιδείας με την παραγωγή και πώς σεληνιάζονται για καθετί που σχετίζεται με στρατιωτικούς ή αστυνομικούς σκοπούς. Το Ισραήλ έχει μόνο για κάθε εφαρμογή laser περί τις 5.000 μικρές εταιρίες! Αναλαμβάνουν projects, τα αναπτύσσουν και ύστερα αυτά, με συμπαραγωγές και εκχωρήσεις δικαιωμάτων, μπαίνουν σε εφαρμογή για ιατρικούς, στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς. Αυτό το μοντέλο θα ταίριαζε στους Ελληνες, διότι, όπως και οι Ισραηλινοί φίλοι μας, δουλεύουμε με φίλους και συγγενείς. Μικρές ομάδες καλών επιστημόνων, που θα αναπτύσσουν πρωτοποριακές τεχνολογίες στη ρομποτική, στη γενετική, στους κινητήρες, στη ναυπηγική, στην αεροναυπηγική, νέα πρωτοποριακά υλικά, στη βιοτεχνολογία, την επιγενετική, τη γεωπονική. Αυτό χρειάζεται κεφάλαια και, φυσικά, μετά, μεγαλύτερες εταιρίες, που μόνες τους ή σε συνεργασία με ξένες εταιρίες θα περνούν στην παραγωγή αυτές τις τεχνολογίες. Οι Ελληνες εφοπλιστές στο City και στην Ελλάδα κάθονται πάνω σε έναν πακτωλό χρημάτων και αποτελούν μια ενδεχόμενη πηγή για τέτοιου είδους ποιοτικές επενδύσεις, που θα κρατήσουν τα καλύτερα μυαλά στην Πατρίδα, αλλά και θα βοηθήσουν να επιστρέψουν πολλοί από όσους έφυγαν. 

Μέρος δε των αμυντικών δαπανών θα πρέπει να πηγαίνει σε τέτοια εφηρμοσμένη έρευνα για στρατιωτικούς σκοπούς. Επίσης, οι χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, θα αγοράζουν τέτοιες πρωτοποριακές πατέντες από ελληνικές εταιρίες, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν σαν υπεργολάβους, ενώ υπάρχουν και ευρωπαϊκά κονδύλια. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους επιστήμονες. Ενα μεγάλο πλέγμα τέτοιων εταιριών χρειάζεται και οδηγούς, γραμματείς, πληροφοριακή και τεχνική υποστήριξη. Ολοι αυτοί θα έχουν εισόδημα από δημιουργικές θέσεις εργασίας, θα καταναλώνουν υπηρεσίες και προϊόντα, και έτσι θα δίνουν δουλειά και σε άλλους. 

Ολα αυτά απαιτούν κεφάλαια, συντριβή της γραφειοκρατίας, χαμηλούς φόρους και σταθερό για πολλά χρόνια φορολογικό σύστημα. Μόνον έτσι η χώρα μας θα κάνει επανεκκίνηση, αντί να κυνηγάμε την ουρά μας, δεμένοι σαν δύστυχα σκυλιά κάτω από τον ήλιο στο βαρέλι της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας.  

*Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ
www.neadexia.gr

O σο εμείς ασχολούμαστε με το αν δέσανε τη χελώνα ή αν ήταν λάθος το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά μπροστά. Εμείς προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση πουλώντας εισαγόμενα σουβλάκια, πίτσες και καφέδες οι μισοί Ελληνες στους άλλους μισούς, όμως αλλού συμβαίνουν μαγικά πράγματα, όπου κάποτε στο μέλλον με τη μαζική παραγωγή και το ολοένα φθηνότερο κόστος των προηγμένων νέων τεχνολογιών θα επιτρέψουν όχι εβδομάδα εργασίας επτά ημερών, αλλά τεσσάρων και αργότερα τριών. Στον υπόλοιπο χρόνο τους, σε μια ομαλή εξέλιξη της ανθρωπότητας, όπου αυτή η τεχνολογία θα είναι κτήμα όλων των ανθρώπων και όχι όργανο τυραννίας, οι άνθρωποι θα ψυχαγωγούνται, θα επιμορφώνονται, θα ασχολούνται με την οικογένειά τους. Η λέξη «ρομπότ» προέρχεται από τη σλαβική λέξη «ραμπότα», που σημαίνει εργασία. Το ρομπότ, λοιπόν, είναι ένας τεχνολογικά προηγμένος «εργάτης».Επισκεφθείτε το site της αμερικανικής εταιρίας ρομποτικής Boston Dynamics. Εκεί θα γνωρίσετε τον Spot, ένα τετράποδο ρομπότ γραφείου ή οικίας, σαν μεγάλος σκύλος, που ανεβαίνει σκάλες, με βραχίονα που μπορεί να κάνει πλήθος εργασιών. Θα γνωρίσετε τον LS3, που η ανάπτυξή του χρηματοδοτήθηκε και από το Σώμα των πεζοναυτών. Είναι ένα «μουλάρι» που μπορεί να μεταφέρει 500 κιλά φορτίο σε ομαλό έδαφος, 182 κιλά σε ανώμαλο έδαφος για 32 χιλιόμετρα, ακολουθώντας το αφεντικό του. Εχει συστήματα γυροσκοπικά, τηλεμετρίας, GPS, τρισδιάστατη όραση και πολλά άλλα. Θα δείτε τη WildCat, το γρηγορότερο τετράποδο ρομπότ με κινητήρα αιθανόλης, και βέβαια τον Atlas, το πιο προηγμένο ρομπότ: ένα ανθρωπόμορφο μοντέλο, κοντά στο στερεότυπο που έχουμε από ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, με ασύλληπτες στο παρελθόν ικανότητες κίνησης και εργασιών, που θυμίζουν αθλητή. 
Ολα αυτά, όπως και άλλα, με δυνατότητες ακριβούς εργασίας, που μπορούν να οργανώσουν την αυτόματη διαχείριση ολόκληρου λιμένα εμπορευματοκιβωτίων, όπως έγινε ήδη στην Κίνα, προδιαγράφουν ένα μέλλον για την ανθρωπότητα όπου όλες οι κοπιαστικές σωματικές εργασίες, αλλά και εργασίες που απαιτούν σύνθετες σκέψεις και υπολογισμούς θα γίνονται από τέτοιους προηγμένους «εργάτες», ενώ οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί θα έχουν πλήθος τέτοιων βοηθητικών, που δεν θα κουράζονται, δεν θα ματώνουν, δεν θα φοβούνται.Είμαι απόλυτα σίγουρος πως, αν ψάξουμε τα ονόματα των στελεχών αυτής της εταιρίας και όλων των άλλων στον κόσμο που αναπτύσσουν τέτοιες εφαρμοστέες τεχνολογίες, θα βρούμε ανάμεσά τους ελληνικά. Η σπουδαιότερη πρώτη ύλη του Εθνους μας είναι οι άνθρωποι, οι Ελληνες, τα λαμπρά μυαλά, που με το δαιμόνιό τους αριστεύουν μόλις βρεθούν σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό και αξιοκρατικό περιβάλλον. Τα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμιά μας εν γένει βγάζουν κάθε τόσο σπουδαία μυαλά, που έξω σκίζουν. Εδώ, όμως, πού θα μπορούσαν να δουλέψουν; Πόσοι πόροι διατίθενται για τέτοιες έρευνες και ποιες ελληνικές εταιρίες υπάρχουν που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα Πολυτεχνεία και να βγάλουν στην εμπορική παραγωγή τέτοια τεχνολογικά προϊόντα; Γνωρίζουμε όλοι την άποψη των φασιστοειδών αριστερίστικων οργανώσεων στα Πανεπιστήμια για τη σύνδεση της Παιδείας με την παραγωγή και πώς σεληνιάζονται για καθετί που σχετίζεται με στρατιωτικούς ή αστυνομικούς σκοπούς. Το Ισραήλ έχει μόνο για κάθε εφαρμογή laser περί τις 5.000 μικρές εταιρίες! Αναλαμβάνουν projects, τα αναπτύσσουν και ύστερα αυτά, με συμπαραγωγές και εκχωρήσεις δικαιωμάτων, μπαίνουν σε εφαρμογή για ιατρικούς, στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς. Αυτό το μοντέλο θα ταίριαζε στους Ελληνες, διότι, όπως και οι Ισραηλινοί φίλοι μας, δουλεύουμε με φίλους και συγγενείς. Μικρές ομάδες καλών επιστημόνων, που θα αναπτύσσουν πρωτοποριακές τεχνολογίες στη ρομποτική, στη γενετική, στους κινητήρες, στη ναυπηγική, στην αεροναυπηγική, νέα πρωτοποριακά υλικά, στη βιοτεχνολογία, την επιγενετική, τη γεωπονική. Αυτό χρειάζεται κεφάλαια και, φυσικά, μετά, μεγαλύτερες εταιρίες, που μόνες τους ή σε συνεργασία με ξένες εταιρίες θα περνούν στην παραγωγή αυτές τις τεχνολογίες. Οι Ελληνες εφοπλιστές στο City και στην Ελλάδα κάθονται πάνω σε έναν πακτωλό χρημάτων και αποτελούν μια ενδεχόμενη πηγή για τέτοιου είδους ποιοτικές επενδύσεις, που θα κρατήσουν τα καλύτερα μυαλά στην Πατρίδα, αλλά και θα βοηθήσουν να επιστρέψουν πολλοί από όσους έφυγαν. 
Μέρος δε των αμυντικών δαπανών θα πρέπει να πηγαίνει σε τέτοια εφηρμοσμένη έρευνα για στρατιωτικούς σκοπούς. Επίσης, οι χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, θα αγοράζουν τέτοιες πρωτοποριακές πατέντες από ελληνικές εταιρίες, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν σαν υπεργολάβους, ενώ υπάρχουν και ευρωπαϊκά κονδύλια. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους επιστήμονες. Ενα μεγάλο πλέγμα τέτοιων εταιριών χρειάζεται και οδηγούς, γραμματείς, πληροφοριακή και τεχνική υποστήριξη. Ολοι αυτοί θα έχουν εισόδημα από δημιουργικές θέσεις εργασίας, θα καταναλώνουν υπηρεσίες και προϊόντα, και έτσι θα δίνουν δουλειά και σε άλλους. Ολα αυτά απαιτούν κεφάλαια, συντριβή της γραφειοκρατίας, χαμηλούς φόρους και σταθερό για πολλά χρόνια φορολογικό σύστημα. Μόνον έτσι η χώρα μας θα κάνει επανεκκίνηση, αντί να κυνηγάμε την ουρά μας, δεμένοι σαν δύστυχα σκυλιά κάτω από τον ήλιο στο βαρέλι της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας.  
*Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣwww.neadexia.gr

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρελθόν από τη Χρυσή Αυγή αποτελεί και ο Ηλ. Κασιδιάρης – Δημιουργεί νέο κόμμα

Συνεχίζονται οι διαλυτικές τάσεις στη Χρυσή Αυγή, που, μετά την εκλογική ήττα του προηγούμενου Ιουλίου, έχει πάρει την κατιούσα. Χθες, μετά τις αποχωρήσεις αρκετών...

Βόμβες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για νοθεία στην ψηφοφορία

Για «νοθεία και εξαναγκασμό βουλευτών να ψηφίσουν φανερά» κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά την απόφαση της Βουλής, με τις ψήφους της Ν.Δ. και...

Ανοίγουν τον Ιούλιο οι σταθμοί μετρό Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια

Στις αρχές Ιουλίου παραδίδονται προς λειτουργία οι σταθμοί Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια της γραμμής 3 του μετρό Αθήνας, όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός...

Το νέο βήμα του Γιώργου Τράγκα στον «Ελλάδα 94.3»

Ο Γιώργος Τράγκας πριν μερικές ημέρες, είχε ανακοινώσει ότι το συμβόλαιο του διακόπηκε βιαίως στα «Παραπολιτικά 90.1», κάνοντας λόγο για αφόρητες πιέσεις του Μαξίμου λόγω της...

Ύβρεις και σπρωξίματα μέσα στο Κοινοβούλιο! Χειροδικίες Γκιόλα – Κυρανάκη κατά την κατάθεση του Πολάκη

Στα χέρια λίγο έλειψε να πιαστούν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής με εξεταζόμενο τον Παύλο Πολάκη, η...

Εμπαίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μόνο το ένα τρίτο της «χασούρας» από τα ενοίκια που μειώθηκαν με κρατική εντολή σκοπεύει να καλύψει το υπ. Οικονομικών Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου Μόνο το... ένα...

Σε εξέλιξη το σχέδιο Ράμα για εθνοκάθαρση

Ξηλώνει με το έτσι θέλω υπεραιωνόβιους ελαιώνες στη Χειμάρρα, οι οποίοι ανήκουν σε Έλληνες της περιοχής Νέα επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Χειμάρρας σχεδίασε και...

Ρισκάρουν με το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ

Προβληματισμός για τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων στα νησιά! Γώγος: Απαιτούνται μέτρα και σχέδιο Οάσεις διακοπών, τόσο για τον εσωτερικό όσο και για τον εξωτερικό...

Η Ελένη Μενεγάκη αφήνει (προσωρινά;) τη μικρή οθόνη

Τα σοκολατάκια που κέρασε χθες ανήμερα τη γιορτή της η Ελένη Μενεγάκη τις τηλεθεάτριες και τους τηλεθεατές της είχαν γεύση πικρής σοκολάτας! Αυτή τη...

Αγρίεψε ο Μr easyJet, Στ. Χατζιωάννου – Ο αγώνας για την αποκάλυψη σκανδάλων στη συμφωνία με την Airbus

Ο Χατζηιωάννου θέλει να ακυρώσει την παραγγελία στους Γαλλογερμανούς, που θα οδηγήσει την εταιρία στη χρεοκοπία Η είδηση πως ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της easyJet...

ΟΠΑΠ Game Time: Τα μυστικά της Bundesliga από τον Κώστα Κωνσταντινίδη

H Bundesliga συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φίλων του ποδοσφαίρου και το Game Time του ΟΠΑΠ φιλοξένησε έναν καλεσμένο με ισχυρό βιογραφικό στα...

Απανωτές οι ακυρώσεις για τον Ιούνιο στη Χαλκιδική

Το πιο δύσκολο καλοκαίρι της τελευταίας πεντηκονταετίας θα περάσει η Χαλκιδική, καθώς βασίζεται στον τουρισμό, αφού ο κορονοϊός έχει «φρενάρει» πολλούς στο να απολαύσουν...

Καταγγελία ΠΑΟΚ κατά Ολυμπιακού στην Επιτροπή Δεοντολογίας για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο!

Η αντεπίθεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο δικαστικό μέτωπο συνεχίζεται και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι θα ασχοληθεί και με την παραπομπή του Ολυμπιακού στην Επιτροπή...

Προαναγγελία νέας φτώχειας στο χθεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη

Έρχονται δύσκολες μέρες! Θολές εξαγγελίες Μητσοτάκη 24 δισ. που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για ανάταξη της οικονομίας Μέτρα ημίμετρα και όποιος αντέξει! Με το νέο, χθεσινό...

«Μαχαίρι» τουλάχιστον 20% στους μισθούς από Ιούνιο, παρά την ενίσχυση που θα δοθεί

Μειωμένες τουλάχιστον κατά 20% αμοιβές από τον Ιούνιο θα λαμβάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι ενισχύσεις που προβλέπονται στα νέα κυβερνητικά...

Μείωση του ΦΠΑ με αμφίβολο όφελος, ανάσα με τα ενοίκια

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που παρουσίασε ο υπ. Οικονομικών Μειώσεις ΦΠΑ -στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές- για περιορισμένο διάστημα και με αμφίβολο όφελος...

Αγνώριστος ο αδυνατισμένος και… μουσάτος Καραμανλής

Με μούσι, προστατευτική μάσκα λόγω κορονοϊού, αλλά και φανερά αδυνατισμένος και ανανεωμένος εμφανίστηκε στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής, τον οποίο κάποιοι... τρόμαξαν να αναγνωρίσουν! Ο...

Οι Έλληνες αποθεώνουν την εισαγγελέα Αριστοτέλεια Δόγκα!

Μηνύματα συμπαράστασης προς τη δικαστική λειτουργό που συγκίνησε το πανελλήνιο στη δίκη Τοπαλούδη Συνεχίζει να συγκινεί με τις αναρτήσεις της στο προφίλ της στο facebook...

Συνελήφθη Ιρακινός για τρεις απόπειρες βιασμού

«Τέλος» στη δράση ενός επίδοξου βιαστή έβαλαν οι αστυνομικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από καταγγελίες γυναικών στην περιοχή του Φράγματος Καλοχωρίου, όπου έκοβε βόλτες...