Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Τα ψεύτικα δάκρυα των «συνενόχων»!

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είχαν ψηφίσει από τον Αύγουστο του 2015 τα μέτρα τα οποία καταγγέλλουν! Το τρίτο Μνημόνιο προέβλεπε την αύξηση του ΦΠΑ, το Κατοχικό Ταμείο με τα «ασημικά» και την κατάργηση του ΕΚΑΣ

Συνένοχα στο «έγκλημα» αποδεικνύονται τελικά τα περισσότερα κόμματα, μολονότι τώρα, εκ του ασφαλούς, όχι μόνο καταψηφίζουν μνημονιακά νομοσχέδια στη Βουλή, αλλά διαμαρτύρονται ότι παραδίδεται η χώρα στους «γύπες» των αγορών! Το τρίτο Μνημόνιο, που είχε εγκριθεί από την Ολομέλεια τον Αύγουστο του 2015 και μάλιστα με πλειοψηφία 222 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ν.Δ.), προέβλεπε (σχεδόν) όλα τα μέτρα τα οποία σταδιακά γίνονται νόμοι του κράτους! Από το Υπερταμείο έως την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και το ΕΚΑΣ, όλα αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας, η οποία πλέον καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση ως επώδυνη για τον ελληνικό λαό.

Για του λόγου του αληθές, στο τρίτο Μνημόνιο προβλέπεται μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της εισπραξιμότητας και την τόνωση της προσφοράς εργασίας. Ηδη τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση θέσπισε σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα του ΦΠΑ, με στόχο την απλοποίηση της δομής του συστήματος ΦΠΑ, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και την εξάλειψη και τον εξορθολογισμό των εξαιρέσεων, δημιουργώντας ετήσια έσοδα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το αφορολόγητο

Συνέπειες της παραπάνω παραγράφου αποτέλεσαν η κατακρήμνιση του αφορολογήτου στα 8636 ευρώ και η ψήφιση περαιτέρω έμμεσων φόρων. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αποφάσισε το μείγμα των φόρων, δηλαδή το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, την αύξηση στους φόρους κατανάλωσης στην μπίρα, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.ά. Αντιθέτως, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αναφερόταν ρητά στη συμφωνία του Αυγούστου: «Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά θα καταργηθούν πλήρως έως το τέλος του 2016 και θα καθορίσουν τις μεταβατικές ρυθμίσεις» ήταν η φράση.
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τους εταίρους περιελάμβανε τόσο τη σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ όσο και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, για το ΕΚΑΣ προβλεπόταν ρητά: «Σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (EKAΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016», ενώ για τη ΓΓΔΕ θα έπρεπε «έως τον Οκτώβριο του 2015 οι Αρχές να θεσπίσουν νομοθεσία (βασικό παραδοτέο) για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων».

Στο ίδιο Μνημόνιο προβλεπόταν και η δημιουργία του νέου Υπερταμείου, το οποίο αποτέλεσε κόκκινο πανί για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Κοντή μνήμη»

«Ανευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας είναι το Υπερταμείο» διατεινόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για «εξωπραγματική δέσμευση» μιλούσε ο Στ. Θεοδωράκης, «μεγάλη επιτυχία του Σόιμπλε» προσέθετε η Φ. Γεννηματά. Και οι τρεις, ωστόσο, ξέχασαν τι αναφέρει η σελίδα 1.030 του νόμου 4336/2015! «Σύμφωνα με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ζώνης του Ευρώ, της 12ης Ιουλίου 2015, θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο Ταμείο (το «Ταμείο»), το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους, την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα» τονιζόταν χαρακτηριστικά. Λίγους μήνες αργότερα και οι τρεις έσπευσαν να αναιρέσουν την προηγούμενη ψήφο τους!

Μάλιστα, ακόμα και την αύξηση του ΕΝΦΙΑ περιείχε το τρίτο Μνημόνιο, η οποία έφτασε ως τροπολογία στη Βουλή. Οπως υπογραμμίζεται στο τρίτο Μνημόνιο, «εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα προσαρμόσει τους φορολογικούς συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, και θα προσαρμόσει την εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων».

Στις δεσμεύσεις ο «κόφτης» και το συνταξιοδοτικό!

Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο περίφημος κόφτης ή, τουλάχιστον, ένας προάγγελος αυτού. Ο διορθωτικός μηχανισμός που έγινε σημαία από την αντιπολίτευσης υπάρχει στη σελίδα 979 του Μνημονίου του Αυγούστου, ενώ προκάλεσε την απώλεια της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου. «Ο υπουργός Οικονομικών ενεργοποιεί τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση τα κριτήρια για σημαντικές αποκλίσεις από τον δημοσιονομικό στόχο ή από την πορεία προσαρμογής προς αυτόν, που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΚ) 1466/1997, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Ο διορθωτικός μηχανισμός δύναται να μην ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2. Σε περίπτωση που ο υπουργός Οικονομικών δεν ακολουθήσει τη γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για ενεργοποίηση του διορθωτικού μηχανισμού, ο υπουργός γνωστοποιεί τους λόγους σε μια σχετική ανοιχτή επιστολή προς τη Βουλή» είναι η σχετική αναφορά. Τώρα που «εξειδικεύτηκε», η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έσπευσαν να καταψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση που έφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τέλος, ο νόμος -πλέον- Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό, δηλαδή η ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των επικουρικών ταμείων μεγάλων κατηγοριών συνταξιούχων (ένστολοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί) αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση, που προήλθε από τη συμφωνία με τους εταίρους, καθώς επίσης και η νέα φορολογία των αγροτών. Μάλιστα, ακόμα και οι σχετικοί πίνακες για τους ενδιαφερομένους αλλά και οι μαθηματικοί τύποι ήταν αναρτημένοι μαζί με τον σχετικό νόμο, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ