Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Το «δρυός πεσούσης» εφαρμόζεται στην Κύπρο

Τελικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το αρχαίο ρητό «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται»! Μόνο που τη φορά αυτή η πεπτοκυία δρυς δεν είναι πρόσωπο, αλλά κράτος, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, που βρήκαν ευκαιρία τα ξένα συμφέροντα και προσπαθούν να επωφεληθούν πολιτικά από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει!

Η Κύπρος ξεκίνησε αθόρυβα και πολύ διακριτικά τις πολιτικοδιπλωματικές διαδικασίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αφού υπέγραψε σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο του 2003, συνέχισε τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις και μετά την είσοδό της στην Ε.Ε. (2004), ως πλήρες μέλος. Ετσι, ακολούθησε η συμφωνία οριοθέτησης με τον Λίβανο, το 2007, και με το Ισραήλ, το 2010.

Οσον αφορά τις ενέργειες για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων αποθεμάτων, από τις αρχές του 2007, η Λευκωσία προχώρησε στον πρώτο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, διαδικασία που έφερε καρπούς με την παραχώρηση σχετικής άδειας στον ενεργειακό κολοσσό Noble Energy.

Ολες αυτές τις πράξεις η Κύπρος τις έκανε ως ανεξάρτητο, αυτεξούσιο και κυρίαρχο κράτος, και όποτε η Τουρκία κινήθηκε προς την κατεύθυνση ακύρωσης των συμφωνιών (Αίγυπτος, Λίβανος), έπεσε πάνω στο τείχος που ονομάζεται διεθνής νομιμότης, ενώ στο πλευρό της Κύπρου στάθηκαν επίσης ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η Τουρκία είχε το θράσος να καταγγείλει τις απολύτως νόμιμες ενέργειες της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Κύπρου.

Η κατάσταση, ενώ ήταν εμφανώς διαχειρίσιμη από την πλευρά της Λευκωσίας, αφού λίγους μήνες πριν από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης η Κύπρος παραχώρησε άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης και στους ενεργειακούς κολοσσούς ENI/KOGAS και Total (Φεβρουάριος 2013), πράγμα που σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν της τις θέσεις και τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, φαίνεται ότι παίρνει άσχημη τροπή, κυρίως μετά τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για μια fast track λύση τύπου Ανάν, αλλά και μετά τις από κάθε άποψη απαράδεκτες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ρασμούσεν.

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η υποψηφιότητα του κ. Ρασμούσεν πέρασε από τα σαράντα κύματα της τουρκικής αδιαλλαξίας, αφού η Αγκυρα έθεσε βέτο, λόγω της λειτουργίας στη Δανία του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού ROJ TV!

Ο κ. Ρασμούσεν, λοιπόν, που είναι γενικός γραμματέας σε έναν οργανισμό του οποίο ισότιμο μέλος είναι και η Ελλάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξομοιώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία με τα Κατεχόμενα, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ώστε «να αρθούν τα εμπόδια για τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου», δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας που πρέπει να διέπει τη συμπεριφορά του γ.γ. του ΝΑΤΟ, αφού με τη δήλωσή του αυτή φαίνεται ότι υιοθετεί τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας!

Η πρόταση του ανώτατου ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου θα μπορούσε να έχει νόημα, αν απευθυνόταν προς την Τουρκία, ζητώντας να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής που διατηρεί στο νησί από το 1974, αφού ακόμα και μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι η παρουσία 40.000 Τούρκων στρατιωτών είναι αυτή που παρεμποδίζει και καθιστά αδύνατη την εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, που είναι το Κυπριακό, και όχι οι γεωτρήσεις, που επίσης όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους!

Αφού υπογραμμίσουμε την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, η οποία δημιούργησε μια παράλογη και εξωφρενική κατάσταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε., παρεμποδίζοντας τη συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP) της Συμμαχίας, να σημειώσουμε την περίεργη σιωπή που επικρατεί στην Ελλάδα για την απολύτως καταδικαστέα και ανεπίτρεπτη ενέργεια του γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος όφειλε να γνωρίζει ότι ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας που ηγείται συνεχίζει να κατέχει το 40% μιας διεθνώς αναγνωρισμένης χώρας, που είναι μέλος της Ε.Ε.

Ενώ, όμως, δεν είχαμε αντίδραση από ελληνικής πλευράς, είδαμε με ανακούφιση τον Κιθ Ελιοτ, αντιπρόεδρο της Noble Energy για την ανατολική Μεσόγειο, να δείχνει ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις ούτε τις ανεπίτρεπτες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ και να δηλώνει ότι, μετά το πρώτο μισό του Ιουνίου, θα ξεκινήσει κανονικά και χωρίς καθυστέρηση η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση.

Τέλος, αναφερόμενος στις απειλές και τις ενστάσεις της Αγκυρας, ο κ. Ελιοτ σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, ότι υπάρχει κράτος δικαίου και ότι η όλη δραστηριότητα στην περιοχή γίνεται στη βάση συμφωνίας.

Αυτά δεν τα γνώριζε ο κ. Ρασμούσεν;

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ