Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Το «βέλος» που απειλεί το (συνταγματικό) τόξο

Οσο οι πράξεις από παράσταση μπουλουκιού θα πληθαίνουν μέσα στη Βουλή τόσο η ανάγκη για την αποκατάσταση του κύρους των πολιτικών που τη δικαιούνται στα μάτια του λαού θα γίνεται μεγαλύτερη.

Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος για την ουσιαστική λειτουργία του πολιτεύματος και των θεσμών του δεν είναι απλώς προφανής και εντός των τειχών, αλλά θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και θα εξαπλώνεται τάχιστα, όπως συμβαίνει πάντα με τα μεγάλα κακά.

Θέλω να πιστεύω ότι ικανός αριθμός πολιτικών συμμερίζεται στα σοβαρά την αγωνία των πολιτών για την καταρράκωση του κύρους του πολιτικού κόσμου στα μάτια της κοινωνίας. Εκτιμώ ότι και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε στο μη περαιτέρω.

Γι’ αυτό φαντάζομαι ότι θα έστεργαν κάθε προσπάθεια που μπορεί να δώσει ειλικρινείς και άμεσες απαντήσεις, για να αποφεύγεται η άκριτη και συλλήβδην ενοχοποίηση όσων διετέλεσαν ή είναι εν ενεργεία βουλευτές και υπουργοί.

Τα φύλλα επιστρατεύσεως των καθηγητών μού έδωσαν την ιδέα. Ενα ίδιο φύλλο θα μπορούσε να επιδοθεί σε όλους όσοι διετέλεσαν μέλη του Κοινοβουλίου και όλων των κυβερνήσεων από το 1974 και μετά. Οι ερωτήσεις που θα περιλαμβάνει, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και όλες δύο αράδες.

1. Ποιο ήταν το επάγγελμά σας πριν μπείτε στην πολιτική; Πόσα χρόνια και πού το ασκήσατε; Πόσες είναι οι εισφορές σας στον οικείο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό φορέα;

2. Είστε φτωχότερος ή πλουσιότερος μετά την είσοδό σας στην πολιτική;

3. Πόσους, ποιους και από ποια υπηρεσία του Δημοσίου

αποσπασμένους χρησιμοποιείτε/-ήσατε στο πολιτικό σας γραφείο;

4. Πόσους, ποιους και σε ποια υπηρεσία του Δημοσίου μεριμνήσατε να διοριστούν κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής σας με τα κοινά;

5. Οι πολιτικοί φίλοι που χρηματοδότησαν/-ούν τους αγώνες σας είναι φτωχότεροι ή πλουσιότεροι μετά την είσοδό σας στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση;

Οπως οι ερωτήσεις για τα σοβαρά, έτσι και οι απαντήσεις γι’ αυτά διατυπώνονται απλά και σύντομα. Για όσους γνωρίζουν και δεν φοβούνται το θέμα τους.

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα διευκόλυναν και το έργο πολλών υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Για παράδειγμα, θα μας έδιναν αμέσως την πλήρη χαρτογράφηση του δημόσιου τομέα και τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων του. Θα τροφοδοτήσουν επίσης με πραγματικό… πλούτο πληροφοριών εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία!

Πέρα όμως από αυτά τα ελλείμματα πληροφόρησης που θα καλύψουν αποτελούν και τον μοναδικό τρόπο για να γιατρευτεί το τραύμα που άνοιξε η χρεοκοπία των μνημονίων. Ο κόσμος δεν θα ησυχάσει, αν δεν πάρει τις απαντήσεις αυτές. Και όσο η φτώχεια θα βαθαίνει κάνοντας την εξαθλίωσή του ανυπόφορη, η οργή και ο θυμός, με τους οποίους θα τις αξιώνει, θα γίνονται συχνότερα εκτός ελέγχου.

Η απουσία αυτών των απαντήσεων απειλεί το συνταγματικό τόξο περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Κι όσο οι ηγεσίες των κομμάτων του το τεντώνουν, αρνούμενες να τις δώσουν πειστικά και με «θύματα» εξ οικείων, αν χρειαστεί, να ξέρουν ότι το βέλος του μπορεί να φύγει και προς τα πίσω.

Γιώργος Κ. Στράτος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ