Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Τριπλό πλήγμα για τους συνταξιούχους!

Επικουρικές συντάξεις, μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου και εφάπαξ, δηλαδή όλες εκείνες οι αποδοχές που συμπληρώνουν το τακτικό εισόδημα των συνταξιούχων, θα πληγούν βάναυσα μέσα στο προσεχές διάστημα με μειώσεις που θα φτάνουν ακόμα και το 35%-40%. Αυτό είναι το τίμημα το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να μην περικοπούν -τουλάχιστον για φέτος- οι κύριες συντάξεις τους. Πιο αναλυτικά:
έρχεται περικοπή των 290.000 μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου. Το Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) έχει αποφασίσει ότι το μέρισμα (περίπου 140 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο) θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο. Η πρώτη τριμηνιαία δόση θα καταβληθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα και, σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, θα περιλαμβάνει μεσοσταθμικές μειώσεις 32,5%. Ετσι, αντί να λάβει ένας συνταξιούχος του Δημοσίου 420 ευρώ, θα λάβει 283 ευρώ.

Το επόμενο χτύπημα θα φέρει ο ερχόμενος Ιούλιος και θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις του επόμενου μήνα (οι οποίες, όπως κάθε μήνα, θα καταβληθούν έναντι). Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι προστατεύονται μόνο οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) που δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Ετσι απειλούνται άμεσα οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 170 ευρώ (σ.σ.: η επικουρική σύνταξη αποτελεί το 15% της κύριας).

Περικοπές

Κύκλοι του υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι περίπου 260.000 συνταξιούχοι (10% του συνόλου) θα θιγούν από τις επερχόμενες περικοπές.

Το επόμενο πεδίο περικοπών δεν θα είναι άλλο από εκείνο των εφάπαξ. Αμεσα θύματα θα είναι οι πάνω από 60.000 συνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και έκτοτε δεν έχουν λάβει ούτε σεντ. Με το νέο ασφαλιστικό περιγράφονται μειώσεις 15%, οι οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση -βάσει πρόσφατων δηλώσεων του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου- θα δώσει 1 δισ. ευρώ για την καταβολή τους αλλά και από το ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση (3-4 μηνών) λόγω της ανάγκης επανϋπολογισμού τους με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο. Παράλληλα με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα οι περικοπές αυτές θα αφορούν και τα εφάπαξ των αυτοαπασχολουμένων, μιας και η συγκεκριμένη παροχή θα προκύπτει από το γινόμενο του 60% των αποδοχών επί των οποίων έγιναν κρατήσεις επί τον δεκαδικό αριθμό των ετών ασφάλισης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ