Αμετροεπής και επικίνδυνος για τη Δικαιοσύνη ο Αγγελής

Με τη νέα παρέμβασή του μετατρέπει σε προσωπική βεντέτα την υπόθεση Novartis. Τα σκοτεινά σημεία στους ισχυρισμούς τουΑπό τη 
Μαρία Παναγιώτου

Ως έναν τεράστιο παιδικό σταθμό «με αγαπημένα παιδάκια της δασκάλας και μη αγαπημένα παιδάκια» περιγράφει τον Αρειο Πάγο ο αντιεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής, σε μία επιστολή που έχει, δήθεν, πρόθεση να ξεκαθαρίσει όσα τον αφορούν, μία μέρα αφότου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας προς πάσα κατεύθυνση, άρα και για τους χειρισμούς του στην πολύκροτη υπόθεση Novartis. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που καταφέρνει με αυτή την επιστολή ο κ. Αγγελής είναι να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια με τον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης, γεγονός που κάνει ακόμη και τον πιο απλό παρατηρητή να απορεί για τον στόχο και κυρίως για τον ρόλο του κ. αντιεισαγγελέα στην υπόθεση. Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Αγγελής διετέλεσε εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τρεις μήνες, έως τον περασμένο Ιανουάριο.

Αλλά ας δούμε κάποια σημεία της επιστολής:

Σημείο 1ο: «Από κοινού με την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου και στα πλαίσια των καθηκόντων μας είχαμε ενημερώσει τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ σχετικά με “τον δικονομικώς στραβό δρόμο”. […] Του προτείναμε νομικές λύσεις προς επίλυση του προβλήματος». 

Απορία: Είναι δυνατόν ένας αντιεισαγγελέας, εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, να υποστηρίζει πως πήγαινε, και μάλιστα «εθελοντικά», και ενημέρωνε τον υπουργό για την εξέλιξη μιας υπόθεσης η διερεύνηση της οποίας βρισκόταν στη Δικαιοσύνη, δηλαδή και στα χέρια του; Ο κ. Καλογήρου, βεβαίως, απαντώντας όλο νόημα στον κ. Αγγελή, στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών». Ακόμη όμως και όποια επιστημονική άποψη δεν έπρεπε να υποβληθεί από την κυρία Ξένη Δημητρίου στον υπουργό; 

Σημείο 2ο: «Aπό τα ΜΜΕ πληροφορήθηκα ότι […] ελέγχομαι για “παράνομη αντιγραφή Αρχείων της κυρίας Τουλουπάκη”. Επί του θέματος αυτού η πραγματικότητα είναι η παρακάτω: πράγματι αντέγραψα το Αρχείο της “Εισαγγελίας Διαφθοράς”, με την έγκριση όμως και εν γνώσει της κυρίας εισαγγελέως Αρείου Πάγου». 

Απορία: Ποια είναι η θέση της κυρίας Δημητρίου για τους ισχυρισμούς του κ. Αγγελή. Πήρε με εντολή της όλα τα αρχεία από την Εισαγγελία Διαφθοράς; Ο κ. Αγγελής ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία; Εκανε έκθεση κατάσχεσης ή πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής; 

Σημείο 3ο (Για τον Ρασπούτιν): «Στον βαθμό πάντως που μου το έχει γνωστοποιήσει (το όνομα) η κυρία εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όταν ήμουν το πλέον “αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου” και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το “υπάκουο παιδί της”), αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης». 

Απορία: Εδώ τα πράγματα παίρνουν τη μορφή τάξης νηπιαγωγείου. Ο κ. Αγγελής στρέφεται κατά της κυρίας Δημητρίου; Αυτές οι διατυπώσεις είναι η ζήλια «ενός παιδιού» ή έμμεσες απειλές κατά της εισαγγελέως. Η κυρία Δημητρίου δεν πρέπει να μας πει ποιος είναι ο κατονομαζόμενος ως «Ρασπούτιν», ώστε να τοποθετηθεί κι αυτός; Εκτός κι αν η κυρία Δημητρίου δεν έχει κάνει τέτοια αναφορά και ο κ. Αγγελής ψεύδεται. 

Ο αντιεισαγγελέας, πάντως, αναφέρεται σε διάφορα σημεία της επιστολής του στον «Ρασπούτιν» και διατυπώνει την άποψη πως τον καταδιώκει χωρίς να του καταλογίζει προσπάθεια παρέμβασης στην υπόθεση. Δεν μας προκαλεί, βέβαια, εντύπωση. Οπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, φαίνεται πως ο κ. Αγγελής ταλαιπωρείται από μανία καταδίωξης. Στην επιστολή του, εξάλλου, στρέφεται και κατά του αντιεισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος είχε αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελιών που είχε κάνει στην αναφορά του και την έβαλε στο αρχείο. 

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός πως, ενώ σε όλη την επιστολή του ο κ. Αγγελής κατηγορεί την κυρία Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση λέγοντας πως διαθέτει ελλιπή στοιχεία, εντούτοις παραδέχεται ότι η υπόθεση NOVARTIS αποτελεί «ένα υπαρκτό – Διεθνές οικονομικό και Νομικό σκάνδαλο». 

Κι άλλη απορία, λοιπόν: Πώς γνωρίζει ο κ. Αγγελής ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί σκάνδαλο, εάν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία; Το λέει από διαίσθηση; Γιατί, αν υπάρχουν, τότε αυτό σημαίνει πως απλά προσπάθησε να αποσυντονίσει την κυρία Τουλουπάκη με τις επικρίσεις επί των χειρισμών της.

—-

Αποκάλυψη: Tι καταγγέλλει η Τουλουπάκη στην αναφορά της για τη Βιένη

Το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» επιβεβαιώνουν εισαγγελικές πηγές, οι οποίες αποκάλυψαν σημεία της αναφοράς που έχει συντάξει η κυρία Τουλουπάκη για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυρία Τουλουπάκη φέρεται ότι υποστηρίζει πως στην περίφημη συνάντηση στη Βιένη οι Αμερικανοί εισαγγελείς πράγματι είπαν στους Ελληνες συναδέλφους τους ότι υπάρχει στη διάθεσή τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση. Οι Αμερικανοί φέρεται ότι ρώτησαν τους Ελληνες εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό και ο κ. Αγγελής φέρεται ότι απάντησε στους Αμερικανούς: «Εάν έχετε στοιχεία, να απευθυνθείτε στη Eurojust». Στην ίδια αναφορά η κυρία Τουλουπάκη φέρεται επίσης ότι υποστηρίζει πως ο κ. Αγγελής όχι μόνο κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία, τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους, αλλά και ότι τα έγγραφα αυτά δεν έχουν επιστραφεί μέχρι σήμερα. Τέλος, αναφέρει πως ο πρώην επόπτης παρενέβαινε ακόμη κι αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, αποτελεί βαρύτατο παράπτωμα. Είναι δυνατόν ο εποπτεύων να ενεργεί ως διενεργών; Με ποιον σκοπό; Ποιος είναι ο ρόλος του κ. Αγγελή στην υπόθεση; Πολλά ακούγονται στον Αρειο Πάγο!

—-

«Η προκαταρκτική θα λύσει το ζήτημα με πλήρη διαφάνεια» απαντά ο Καλογήρου


O υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

Την απάντησή του στους ισχυρισμούς του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τέως επόπτη και συντονιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση Novartis έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, τονίζοντας ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από τον ίδιο και ότι απλώς του ανέφερε την «προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών».

Σε δήλωσή του, ο κ. Καλογήρου διευκρινίζει ότι ήδη από την αρχή της θητείας του «έχω επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο να εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης» και συνεχίζει: «Οσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή του κ. Αγγελή, τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία».

«Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου, που έχει ήδη ζητηθεί, θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης» καταλήγει ο κ. Καλογήρου.

Αντίθετη με τη δικαστική δεοντολογία χαρακτηρίζει, από την πλευρά της, την παρέμβαση Αγγελή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η τοποθέτηση από μέρους μας, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, συναδέλφου μας εισαγγελικού λειτουργού για υπόθεση μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος θα ερχόταν σε αντίθεση με το ελάχιστο περιεχόμενο της έννοιας της δικαστικής δεοντολογίας, που τηρούμε με αφοσίωση επί 41 χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά και που έχει ήδη κινηθεί τόσο η διαδικασία ποινικής έρευνας όσο και η διαδικασία πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο ζητήματα. Την ώρα αυτή επιβάλλεται η επίδειξη εμπιστοσύνης στα αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω, και η επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες από όσους θα ήθελαν να προσβάλουν το κύρος της Δικαιοσύνης».

—-

Τσίπρας: Oσοι μιλούν με ψευδώνυμα να κατονομάσουν

Απέφυγε να απαντήσει στις καταγγελίες του Ιωάννη Αγγελή περί εξωθεσμικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη με στόχο την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νοvartis ο πρωθυπουργός, που κάλεσε ωστόσο τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να πει διευθύνσεις και ονόματα.

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δίχως να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, ερωτηθείς για τις καταγγελίες κατά υπουργού στον οποίο προσδίδεται το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν», «κανείς από αυτούς που μιλούν για κάποιον πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν έχει τα κότσια να βγει να πει ποιος είναι αυτός». Κάλεσε μάλιστα αυτούς «που μιλούν με ψευδώνυμα να τους κατονομάσουν».

Αναφερόμενος συνολικά στην υπόθεση Novartis, επέμεινε ότι αποτελεί ένα από τα «σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας», σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, η οποία δημιουργεί την εντύπωση, από τη μια, ότι υπάρχει ασυλία για ορισμένα πρόσωπα που έχουν ευθύνες και, από την άλλη, της ομηρίας για κάποια άλλα που δεν έχουν.

«Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» κατέληξε. Ως προς το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι έχει σταλεί στον Προκόπη Παυλόπουλο και πως εκείνος «έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει αυτό που αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο, αλλά όταν κενωθούν οι θέσεις. Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση του».

—-

Αγρια εκμετάλλευση από Βενιζέλο – Σαμαρά και κοινή γραμμή από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Η νέα επιστολή του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, που είδε το φως της δημοσιότητας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Τώρα πια, το περιεχόμενο της μήνυσής μου περί συμμορίας και σκευωρών επιβεβαιώνεται πλήρως. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Ζητώ την ανάσυρση της μήνυσής μου από το αρχείο, ώστε να λάμψει η αλήθεια. Μέχρι τέλους» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει βέβαιος ότι «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα αναλάβει, με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης».

Την ίδια ώρα, συγκλονιστικό χαρακτήριζε το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Αγγελή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, καθώς προκαλεί μια σειρά από κρίσιμα δικονομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει πως «γίνεται πλέον ρητή αναφορά σε μέλος της κυβέρνησης, άρα η σχετική δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή. Εννοείται ότι θα επιληφθεί η νέα Βουλή που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου και συγκαλείται στις 17 Ιουλίου».

H Ν.Δ., σε ανακοίνωσή της, ανέφερε: «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι στην υπόθεση της Novartis στήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτοφανής σκευωρία, στην οποία μετείχαν κορυφαία στελέχη της». Χαρακτήρισε δε «αυτονόητο ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και η αλήθεια θα λάμψει σε κάθε της λεπτομέρεια».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά με φόντο τις νέες αποκαλύψεις. Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. ζητά την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και μιλά για άθλια μεθόδευση.

«Το απόστημα της σκευωρίας της Novartis σπάει μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή. Το πολιτικό κέντρο της άθλιας μεθόδευσης αποκαλύπτεται – είναι στην κυβέρνηση, με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλει να παραιτηθεί τώρα» τόνισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε: «Αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να δράσει ανεπηρέαστη, να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία».

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα