«Ξυπνήστε! Οι Τούρκοι αλωνίζουν στη Θράκη εν όψει των εκλογών»

Κραυγή αγωνίας για την εκλογική συμπεριφορά των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Θράκης εκπέμπει με ένα τεκμηριωμένο και ψύχραιμο άρθρο του ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος. Κάνει λόγο για ένα θέμα πολυδιάστατο και με βαθιές ρίζες, σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συγκρότησης διακομματικής επιτροπής για την ελληνική Θράκη. 

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αναφέρεται στη δήλωση της προέδρου του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) μετά τις ευρωεκλογές του 2019, ότι το ΚΙΕΦ (DEB) είναι «τουρκικό κόμμα, αλλά συγχρόνως και ένα επίσημο κόμμα του ελληνικού κράτους, που απλά έχει ιδρυθεί από Τούρκους», και σημειώνει πως «δημιούργησε έναν νέο κύκλο προβληματισμού, ανησυχίας και διαλόγου στη χώρα μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε μια σειρά από “κρυμμένα” μυστικά, πολιτικές συμπεριφορές, φοβικά σύνδρομα, στρεβλές κρατικές αντιλήψεις, λάθη και σφάλματα».

Ο κ. Ανθιμος αναφέρει ότι η ανάλυση του θέματος «απαιτεί γνώση των πραγματικών διαστάσεών του, αλλά και νηφαλιότητα στις ερμηνείες του, προκειμένου να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα». Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι πολιτικές σχέσεις και οι εκλογικές εξαρτήσεις των κομμάτων από τους ηγέτες της μειονότητος (για τη μαζική χειραγώγηση των ψηφοφόρων της μειονότητος) είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας. 

Τα μέτρα μειονοτικής πολιτικής που έλαβε η πατρίδα μας, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης (με την υιοθέτηση της θετικής διάκρισης), δεν έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα. Η θεσμοθέτηση της ισονομίας και ισοπολιτείας με την άρση διοικητικών μέτρων, η πτώση της “μπάρας”, η κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας δεν έφεραν ανατροπή στο εσωτερικό καθεστώς των μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Μη ενσωμάτωση

Η υιοθέτηση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητος επέτρεψε στους σκληροπυρηνικούς τουρκογενείς μειονοτικούς να ασκήσουν επιθετική πολιτική, τόσο απέναντι στη μεγάλη μάζα των μουσουλμάνων, με στόχο τη μη ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό ιστό της Ελλάδος, όσο και απέναντι στους Πομάκους, στους Ρομά και στους Αλεβίτες. Ασκώντας εθνικιστική και ρατσιστική ρητορική, αλλά και πρακτική, επιχειρούν να καταργήσουν τη διαφορετικότητα των συγκεκριμένων μειονοτικών και την κατοχύρωση του προτάγματος ότι η μειονότητα είναι “μία και τουρκική”! Ασκούν πιέσεις και διακρίσεις με στόχο την ομογενοποίηση και τον έλεγχο όλων των μειονοτικών ομάδων της ελληνικής Θράκης». 

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως επισημαίνει, επίσης, στο άρθρο του: «Σε αυτή την απόπειρα το ελληνικό κράτος αδυνατεί (ή αδιαφορεί) να προστατεύσει τα δικαιώματα των Πομάκων, των Ρομά και των Αλεβιτών – Μπεκτασήδων. Και εμφανίζεται να μην τολμά να αναδείξει και να κατοχυρώσει την ιδιαίτερη, διακριτή ταυτότητά τους. Το ίδιο εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το φαινόμενο της επαμφοτερίζουσας συμπεριφοράς βουλευτών – πολιτευτών – αυτοδιοικητικών απέναντι στους ψευτο-μουφτήδες. Ο συγχρωτισμός, η συνεργασία, αλλά και η ανοχή απέναντί τους επιτρέπουν στην ακραία εθνικιστική μειονοτική ελίτ να εργαλειοποιεί τη μουσουλμανική μειονότητα της ελληνικής Θράκης υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα