Κεραμίδα από Ρέγκλινγκ για τη μείωση του αφορολογήτου

Με ύφος επικυριάρχου κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση να πάρει πίσω όσα ψήφισε η Βουλή, ενώ μίλησε και για «ψαλίδι» στις συντάξειςΑπό τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η χηρή προεκλογική κεραμίδα από τον Κλάους Ρέγκλινγκ! Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες, «αδειάζει» την κυβέρνηση Τσίπρα και την ίδια στιγμή καλεί ωμά και κυνικά την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, οριοθετώντας εξαρχής τα περιθώρια της ανεξαρτησίας της, να πάρει πίσω τις ψηφισμένες ρυθμίσεις για τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα. 

Με την άνεση του επικυριάρχου, δηλώνει απερίφραστα τη δυσφορία του για τα μέτρα που «ερήμην των δανειστών», όπως λέει, έλαβε η απερχόμενη κυβέρνηση «παραβιάζοντας ξεκάθαρα τη συμφωνία πάνω στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», και απειλεί ανοιχτά ότι μετά τις εκλογές, «από τον Σεπτέμβριο», θα επανέλθει δριμύτερος για να συμμορφώσει τους ανυπάκουους Ελληνες! «Οι εφαρμοζόμενες ή θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις, όπως για την αγορά εργασίας, και η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ.: δηλαδή, η μείωση του αφορολογήτου) θα πρέπει να διασφαλιστούν και δεν πρέπει να αναστραφούν» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Σε μια επίδειξη… μετριοφροσύνης, ο κ. Ρέγκλινγκ διεκδικεί δάφνες για λογαριασμό του Μηχανισμού, ισχυριζόμενος ότι, υπό τη στιβαρή του καθοδήγηση, η Ελλάδα επανήλθε στον δρόμο των επιτυχιών! 

Αμέσως μετά, βέβαια, και αφού υπενθυμίζει τις ρητές υποχρεώσεις της χώρας προκειμένου να μην παρεκκλίνει από τη γραμμή της πολυετούς λιτότητας, προτρέπει την Αθήνα να εγκαταλείψει και το αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ από το 3,5% έως το 2022, καθώς έχει λάβει, όπως προσθέτει, «ανταλλάγματα για την ελάφρυνση του χρέους». Παρατηρεί, μάλιστα, πως σε περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώσουν όσους διεκδικούν αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές, τότε θα πρέπει να κοπούν συντάξεις προκειμένου να ισοσκελιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις. 

«Στην περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, η προκαλούμενη δημοσιονομική επίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις στο ίδιο πεδίο» αναφέρει. Σύμφωνα με τον ESM, εξάλλου, «απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να συμπληρώσουν τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι «μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση νομικών διαφορών, να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των κρατικών επιχειρήσεων». 

Τονίζεται, δε, ότι «αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βελτιωμένη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, είναι κρίσιμες για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, και την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Τέλος, ο ESM καλεί τη χώρα μας να εγκαταλείψει τη λογική των υπερπλεονασμάτων, ενώ επαίρεται ότι η βαριά δανειακή υποδούλωση της χώρας «βελτίωσε τη δυναμική του χρέους»…

—-

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Στα… δυο στενά

Ενα ένα τα πρωτοπαλίκαρα που διέλυσαν την κοινωνική Ευρώπη εμφανίζονται για να στριμώξουν στα δυο στενά την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Από τη μια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την άλλη ο ESM περιμένουν στη γωνία τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. συμφωνούν στη μη κατάργηση του αφορολογήτου αλλά και στη μείωση των ματωμένων πλεονασμάτων, οι θεσμοί επιμένουν τόσο στην κατάργηση του αφορολογήτου και στη διεύρυνση της φορολογίας όσο και στο 3,5% πλεόνασμα τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να αναπνέουν οι πολίτες με τον αναπνευστήρα! Γι’ αυτό ας έχει τον νου της η επόμενη κυβέρνηση και να μην πετάξει την μπάλα ούτε σε… καμένη γη ούτε σε πιέσεις των θεσμών. Να κυβερνήσει με γνώμονα την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Νίκος Ελευθερόγλου

—-

Στην ίδια γραμμή αμφισβήτησης της ελληνικής πολιτικής και η Κομισιόν

Οι τροχιοδεικτικές βολές του ESM και του επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ φέρνουν από τώρα την επόμενη ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με την πιθανότητα να υποχρεωθεί να παρουσιάσει νέα μνημονιακά μέτρα αντί για φοροελαφρύνσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα, λόγω της Ιταλίας, η οποία απειλείται με σκληρά πειθαρχικά μέτρα από την Κομισιόν για τα υψηλά ελλείμματα και το τεράστιο χρέος, αλλά και εξαιτίας των επικείμενων εκλογών, βρέθηκε στο χθεσινό Eurogroup στο περιθώριο του κοινοτικού ενδιαφέροντος. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι άγριες διαθέσεις των δανειστών έχουν υποχωρήσει. Φάνηκε ξεκάθαρα αυτό όταν ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε με μάλλον απειλητικό ύφος «θα τα πούμε με τη νέα κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο» για το αφορολόγητο και το κόστος των μέτρων.

Ηδη η Επιτροπή εκτιμά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετέπειτα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο, όπως σημειώνει, να μην επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την καχυποψία που καλλιεργούν οι γερμανοκρατούμενες ευρωπαϊκές ελίτ εις βάρος της χώρας, εικάζεται στην πολιτική αγορά ότι το μέτρο των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται, αν εκλεγεί, να συναντήσει τείχος ισχυρών αρνήσεων που εκπορεύονται από το Βερολίνο.

Ο κ. Ρέγκλινγκ στις χθεσινές δηλώσεις του απέφυγε να αμφισβητήσει ευθέως τη βεβαιότητα Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, αναγνωρίζοντας ότι «βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο μισό του έτους». Φρόντισε όμως νωρίτερα να στείλει αυστηρό μήνυμα ότι ακόμα και μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε σε όσες πολιτικές έχουν συμφωνηθεί.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα