Τι (δεν) θα κάνουν τα δεξιά κόμματα

Αποκάλυψη! Ολο το παρασκήνιο των δραματικών διεργασιών και το διαφαινόμενο ναυάγιο «Σφάζονται» αντί να τα βρουν για κοινή πορεία Σοβαρές κατηγορίες Φαήλου και Συναδινού 
Γιατί Καρατζαφέρης και Καπερνάρος θεωρήθηκαν «εμπόδια» Τι λέει η Ελεύθερη Πατρίδα

Ρεπορτάζ
Φίλιππος Πανταζής

Τη ριζική αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη της χώρας στον χώρο της Δεξιάς επέφεραν οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Τα χαμηλά ποσοστά των πάλαι ποτέ ισχυρών κοινοβουλευτικών δυνάμεων των ΑΝ.ΕΛ. (0,80%) και του ΛΑΟΣ (1,23%), καθώς και του φιλόδοξου εγχειρήματος του Φαήλου Κρανιδιώτη, της Νέας Δεξιάς (0,66%), διαμόρφωσαν νέα δεδομένα, σε συνδυασμό μάλιστα και με την αποδοχή της Ελληνικής Λύσης (4,18%) του Κυριάκου Βελόπουλου από το εκλογικό σώμα. Κόμμα που -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον-, πέραν της Χρυσής Αυγής (4,88% στις ευρωκάλπες), δείχνει να κυριαρχεί στον χώρο δεξιά της Ν.Δ., φλερτάροντας με την είσοδό του στη Βουλή για την επόμενη τετραετία. 

Τα άλλα τρία κόμματα του χώρου (ΑΝ.ΕΛ., ΛΑΟΣ και Νέα Δεξιά), όπως αποφάσισαν τελικά υπό την απειλή και μιας νέας εκλογικής αποτυχίας, δεν θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εθνικές κάλπες, προσδοκώντας να ανασυγκροτηθούν και σύντομα να διαδραματίσουν ξανά πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Δύσκολο θεωρείται να κατέβει και η Ελεύθερη Πατρίδα, που συγκέντρωσε ποσοστό 0,73%, ενώ οι σχετικές αποφάσεις αναμενόταν να ληφθούν αργά χθες το βράδυ από τα στελέχη του κόμματος. 

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μόνη λύση προκειμένου ο επονομαζόμενος δεξιός πατριωτικός χώρος να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή θα ήταν η εκλογική συνεργασία όλων αυτών των κομμάτων, με στόχο το πολυπόθητο 3% της εισόδου στη Βουλή. 

Ωστόσο, όποιες προσπάθειες έγιναν απέβησαν άκαρπες. Μία από αυτές περιγράφει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Φαήλος Κρανιδιώτης, με τη συμμετοχή του κόμματός του, της ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού, της Ελεύθερης Πατρίδας και του ΛΑΟΣ, υπό τον προεδρεύοντά του Νίκο Σαλαβράκο, μετά την παραίτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της Νέας Δεξιάς, «δεχτήκαμε εξ αρχής μια συνεργασία υπό την ηγεσία τρίτου, μη κομματικού προσώπου, κοινής αποδοχής, πάνω σε μια βασική πατριωτική ατζέντα». Ωστόσο επέρριψε την ευθύνη του «ναυαγίου» στα στελέχη της Ελεύθερης Πατρίδας, που «προτάσσοντας προσχηματικές αντιρρήσεις για πρόσωπα (Καρατζαφέρης, Τάτσιος, Καπερνάρος) και τη διαδικασία τορπίλισε την πιθανότητα συνεργασίας, ενώ τους ενοχλούσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στις διεργασίες ενότητας και άλλα, που δεν μπορούν να έχουν σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο».

Ανασυγκρότηση

Η Νέα Δεξιά αποφάσισε την αποχή από τις εκλογές, αφού, κατά τον κ. Κρανιδιώτη, «δεν είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε καμία παρακμιακή ηγεσία», ενώ συμφωνήθηκε η οργανωτική ανασυγκρότηση και επέκταση του κόμματος. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βασιλειάδης, πρόεδρος διοικούσας επιτροπής της Ελεύθερης Πατρίδας, δικηγόρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνομιλία με την εφημερίδα μας τονίζει ότι το κόμμα του από το 2017 είχε δημοσιοποιήσει ένα γραπτό κείμενο συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του πατριωτικού χώρου, κάνοντας λόγο για πρόσωπο κοινής αποδοχής. 

Η διαφωνία με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, όπως υποστηρίζει, σχετιζόταν με το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Νέας Δεξιάς ήθελε (αρχικά τουλάχιστον) να ηγείται του νέου σχηματισμού και χαρακτηρίζει ως πρόβλημα του χώρου τον «αρρωστημένο αρχηγισμό». Επιβεβαίωσε δε τις ενστάσεις της Ελεύθερης Πατρίδας για συνεργασία με πρόσωπα όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης (λόγω βεβαρημένου πολιτικού παρελθόντος) και ο Γεώργιος Τάτσιος, καθώς και την ενόχλησή του από δημοσιεύματα που ενέπλεκαν το κόμμα σε διάφορες ζυμώσεις εν αγνοία της Διοικούσας Επιτροπής του. 

Σε συνεχείς διεργασίες βρίσκεται με κόμματα και πρόσωπα ο Δημήτρης Καμμένος, μήπως την ύστατη ώρα καταλήξει σε μια συμφωνία συνεργασίας με κάποια πολιτική δύναμη. Ο χρόνος πιέζει και, όπως λέει ο ίδιος, αν δεν καταλήξει άμεσα σε κάποια σύγκλιση με βάση τις αρχές και τις ιδέες του, δεν θα είναι υποψήφιος στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα