Γιατί επιβράβευσαν τη γνωστή Ρεπούση

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που της άνοιξε την «αγκαλιά» του επιβεβαίωσε ότι είναι ο φυσικός χώρος των εθνομηδενιστών. Οποιο προσωπείο κι αν φοράει…Από τον
Δημήτρη Ριζούλη

H εμμονική Μαρία Ρεπούση επιστρέφει μέσω ΣΥΡΙΖΑ με… δόξα και τιμή. Διαφημίζεται μάλιστα ως σπουδαία μετεγγραφή με ειδικό πολιτικό βάρος. Είναι άξιο απορίας πώς μπορεί να πιστεύουν κάτι τέτοιο στο κυβερνών (για λίγες μέρες ακόμα) κόμμα. Ποιο πολιτικό εκτόπισμα έχει η εν λόγω κυρία και τι πραγματικά πρεσβεύει; Επιστρέφει ως τι; Ως δικαιωμένη για τις ακραίες θέσεις της μήπως ή για τη χοντροκομμένη της προσπάθεια να διαστρέψει την ιστορική αλήθεια στα σχολικά βιβλία;

Η περίπτωση Ρεπούση και η επιλογή του κ. Τσίπρα να τη συμπεριλάβει στις λίστες των υποψήφιων βουλευτών αποδεικνύουν πώς αντιλαμβάνεται η Αριστερά τα ευαίσθητα εθνικά θέματα. Υπό κανονικές συνθήκες η εν λόγω πανεπιστημιακός θα έπρεπε να είναι αποκλεισμένη πολιτικά. Αντε το πολύ πολύ να κατέβαινε με το… Ουράνιο Τόξο που θα της ταίριαζε γάντι! Ομως αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν θέλει να κρύψει το αληθινό του πρόσωπο.

Θυμίζω, για όσους έχουν ξεχάσει, ότι οι απαράδεκτες απόψεις της περί «συνωστισμού» στη Σμύρνη καταδικάστηκαν συλλήβδην και φυσικά δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Ακόμα κι αν θεωρηθεί θεμιτή η προσπάθεια να αφαιρεθούν από την Ιστορία υπερβολές ή ωραιοποιήσεις που βολεύουν μόνο τη δική μας πλευρά, τα γεγονότα της Σμύρνης είναι τόσο κραυγαλέα, που μιλούν από μόνα τους. Τις σφαγές και την ωμότητα των Τούρκων βεβαιώνουν άλλωστε και δεκάδες ξένοι ιστορικοί και παρατηρητές, άρα δεν πρόκειται για υποκειμενική καταγραφή των γεγονότων.

Η ίδια η κυρία Ρεπούση αρκετό καιρό μετά τον σάλο που είχε ξεσηκώσει ομολόγησε ότι οι αναφορές της σε «συνωστισμό» ήταν ατυχείς και προσπαθώντας να δικαιολογηθεί είχε πει «τι να κάνουμε τώρα, ιερά εξέταση θέλετε να περάσω;». 

Τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους είχαν καταδικάσει (άλλα σε υψηλούς και άλλα σε χαμηλότερους τόνους) τη διαστροφή της Ιστορίας στο επίμαχο σχολικό βιβλίο. Αρα κανείς σχεδόν (πλην των γνωστών ακραίων εθνομηδενιστών) δεν έδωσε δίκαιο στη Ρεπούση.

Ενα είναι σίγουρο: Ουδείς θα γνώριζε την εν λόγω ιστορικό αν δεν υπήρχε το ατόπημά της με τη Σμύρνη. Με αυτόν τον τρόπο έγινε γνωστή στο πανελλήνιο και απέκτησε ξαφνικά «οντότητα». Ενα «λάθος» την κατέστησε δημόσιο πρόσωπο και αποτέλεσε το «διαβατήριό» της για να γίνει ακόμα και βουλευτής με το συνονθύλευμα της ΔΗΜ.ΑΡ. Τώρα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, να της δώσει σωσίβιο, πολιτική διέξοδο και εμμέσως νομιμοποίηση. Προφανώς για να κάνει και στο μέλλον παρόμοια «λάθη». 

Η κυρία Ρεπούση είναι αμετανόητη όχι μόνο για τη Σμύρνη αλλά και για τα περισσότερα εθνικά θέματα. Αμφισβητεί σχεδόν τα πάντα και όλως τυχαίως μονίμως οι απόψεις της ταυτίζονται με όσα υποστηρίζουν οι εχθροί μας. Τι λέει, για παράδειγμα, για τη Γενοκτονία των Ποντίων; Προσφάτως μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Λέω στους Ποντίους να αφήσουν την Ιστορία ήσυχη.

Η Ιστορία είναι επιστήμη που μέσα στον ρόλο της είναι να προβληματίζει, να αναζητεί την άλλη άποψη, να βάζει ερωτηματικά. Η Ιστορία δίνει σημασία στην ερμηνεία. Θα έλεγα ότι δεν απειλείται η μνήμη των Ποντίων αν η Ιστορία βάζει κάποια ερωτηματικά, αν έρχεται και τα μελετάει. Εγώ ως ιστορικός τα λαμβάνω υπόψη». Επομένως η κυρία Ρεπούση καλεί τους Ποντίους να σταματήσουν να ασχολούνται με την Ιστορία τους και με το θέμα της Γενοκτονίας. Να τη χαίρονται λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, που η κυρία Ρεπούση αμφισβητεί. Ο αιώνας που πέρασε δεν μπορεί να σβήσει τις μνήμες ούτε να παραχαράξει την Ιστορία, όσοι «επιστήμονες» κι αν το επιχειρήσουν. Ο ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα των Ποντίων θα ήταν η συγκεκριμένη συμπλεγματική πανεπιστημιακός να βρισκόταν πλήρως απομονωμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που της άνοιξε την «αγκαλιά» του, επιβεβαίωσε ότι είναι ο φυσικός χώρος των εθνομηδενιστών. Οποιο προσωπείο και αν φοράει…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα