Μήνυμα για την ελληνική Μακεδονία

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στη γενέτειρά του, τη Νέα ΠέλλαΑπλός, ανθρώπινος και ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα του, τη Νέα Πέλλα Εδεσσας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πήγε εκεί για να συναντήσει τους δικούς του ανθρώπους και, όπως είπε: «Πήρα δύναμη από τους συγχωριανούς μου και από τον τόπο των προγόνων μου, και φεύγω για την Αμερική για να αναλάβω ένα δύσκολο έργο».

Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη όπου έζησαν οι συγγενείς του και ο ίδιος ήταν γι’ αυτόν η δύναμη και η ευλογία που, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αναζητούσε να πάρει: «Πιστεύω ότι η ευχή της πατρίδας και του Πατριάρχη είναι δύο μεγάλα εφόδια για κάποιον που καλείται να αναλάβει μια υψηλή αποστολή, όπως αυτής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η Νέα Πέλλα είναι μια ευλογημένη, ειρηνική και φιλόξενη γη της Μακεδονίας. Θεώρησα καθήκον μου λίγο πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου και αφού πήρα την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη να πάρω και την ευλογία των παππούδων μας, των συγγενών μας σ’ αυτή τη γη, στην οποία έζησαν και βρίσκονται σήμερα εδώ, σ’ αυτό το χωριό. Οι κάτοικοι αυτής της γης στήριξαν τον Μακεδονικό αγώνα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και ως ιεράρχης όφειλα να προσκυνήσω και να αποτίσω φόρο τιμής».

Οσοι παρευρέθησαν στην επίσημη υποδοχή που τους επιφύλαξε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, ενώ εκείνος τους έσφιγγε το χέρι και τους ρωτούσε για το πώς πορεύονται σε μια δύσκολη εποχή. Εκπληκτοι οι κάτοικοι αντίκριζαν έναν ιεράρχη που φώτιζε με την παρουσία του το μικρό χωριό με την απλότητα και τη γαλήνη του, τόσο οικείος με όλους.

«Η ομογένειά μας είναι δυναμική, εργατική και είναι έτοιμη να στηρίξει τον ελληνισμό. Ζητώ την ευχή σας και ζητώ την ευχή όλων σας, καθώς πορεύομαι για την Αμερική και σας υπόσχομαι ότι εκεί θα έχετε μια πόρτα ανοιχτή και έναν άνθρωπο να συνομιλήσετε μαζί, μια ισχυρή ομογένεια και μια ισχυρή Αρχιεπισκοπή να σας στηρίξει σε όλες τις προσπάθειες».

Ο Ελπιδοφόρος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που υπέστη ζημιές στο σημείο «μηδέν», όταν κατεδαφίστηκαν οι δίδυμοι πύργοι από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κάνοντας μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, εξιστόρησε στους κατοίκους του χωριού την πορεία των γονιών του και των συγγενών του, και αναφέρθηκε στις παιδικές μνήμες που είχε με τις αγροτικές εργασίες στη Νέα Πέλλα: «Εδώ έμαθα μικρός να μαζεύω ντομάτες από τα χωράφια και πιπεριές. Βαμβάκι οι θείοι μου δεν με άφηναν, γιατί ήμουν πολύ μικρός. Από τότε όμως κατάλαβα πόσο μεγάλη προσπάθεια κατέβαλλαν και πόσο σημαντικός είναι αυτός ο αγώνας για να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι. Εσάς, λοιπόν, ήρθα να δω και όχι τους επισήμους, εσάς τους συγχωριανούς μου».

Οι τελευταίες φράσεις του Ελπιδοφόρου είχαν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, που ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «Αξιος», ενώ ο ιεράρχης έκανε και μια βόλτα στους δρόμους του χωριού, θυμήθηκε τους φίλους του και ευλόγησε όλους τους κατοίκους και τη σοδειά τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα