Απαράδεκτες (!) διπλές αυξήσεις στην Αττική Οδό!

Το υπουργείο Υποδομών καταγγέλλει την εταιρία για μονομερή ενέργεια: «Κάποια συμφέροντα δεν μπορούν να κρατηθούν εν όψει των εκλογών»Σε δύο διαδοχικές αυξήσεις των διοδίων της Αττικής Οδού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η διοίκηση της εταιρίας. Από την 1η Ιουλίου οι οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων θα πληρώνουν 3 ευρώ αντί για 2,80, όπως συνέβαινε έως σήμερα, ενώ η τιμή αυξάνεται στα 3,30 ευρώ από 1/1/2020. Αυξήσεις προβλέπονται και σε όλες τις άλλες κατηγορίες οχημάτων. 

Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα και οι νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορία οχήματος θα ανακοινωθούν στους χρήστες σε εύλογο χρονικό διάστημα προ της εφαρμογής τους.

Η ανακοίνωση της αύξησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Υποδομών, η ηγεσία του οποίου υποστήριξε: «Κάποια συμφέροντα δεν μπορούν να κρατηθούν εν όψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Ετσι, ανακοίνωσαν μονομερώς αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού την 1η Ιουλίου και μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνέχεια, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα των υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού καθώς και στον χρόνο απόσβεσης του έργου, που σημαίνει ότι η Αττική Οδός πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο, πιθανά εντός του 2019». Κατά το υπουργείο Υποδομών, «είναι γνωστό ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους εδώ και τέσσερα χρόνια για χρονική παράταση της σύμβασης της Αττικής Οδού. Είναι γνωστό ότι δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στις δεσμεύσεις τους για να υπάρξουν μελέτες επέκτασης του φυσικού αντικειμένου».

Η διοίκηση της εταιρίας υποστηρίζει ότι «η νέα ονομαστική τιμή του διοδίου, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019, είναι περίπου 20% χαμηλότερη από το όριο που προσδιορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, αφού το Ανω Συμβατικό Οριο Διοδίων Τελών ανέρχεται σήμερα σε 3,77 €, ενώ εάν ληφθούν υπόψη και τα εκπτωτικά προγράμματα, η μέση τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη από το Συμβατικό Οριο». Υπενθυμίζεται ότι «ο Ανάδοχος, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των διελεύσεων, αντιλαμβανόμενος τις οικονομικές δυσκολίες που ενέσκηψαν στη χώρα, διατήρησε σταθερή την τιμή των διοδίων τα τελευταία δεκατρία χρόνια. 

Επισημαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2006 που το διόδιο ανερχόταν σε 2,70 € η Αττική Οδός Α.Ε. προχώρησε μέχρι σήμερα σε μία μόνο μικρή αύξηση κατά 0,10 €, στα 2,80 € τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο της κάλυψης των διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ, διαμορφώνοντας την καθαρή τιμή διοδίων των 2,80 € με ΦΠΑ 24% σε χαμηλότερο επίπεδο της τιμής των 2,70 € με ΦΠΑ 19%».

Η Αττική Οδός Α.Ε., στην ίδια ανακοίνωση, «καλεί τους χρήστες, που χρησιμοποιούν ακόμη μετρητά για τις συναλλαγές τους, να αξιοποιήσουν, ανάλογα και με τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινητοδρόμου, τα εκπτωτικά προγράμματα, λαμβάνοντας δωρεάν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Με το βασικό πρόγραμμα (Πρόγραμμα Express), η τιμή των διοδίων διαμορφώνεται σε 2,80 €, όσο στοιχίζει δηλαδή σήμερα η διέλευση με καταβολή μετρητών. 

Στο www.aodos.gr υπάρχουν αναλυτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα εκπτωτικά προγράμματα, τις κατηγορίες των οχημάτων και τις νέες τιμές, ενώ ειδική εφαρμογή βοηθάει τον οδηγό να επιλέξει το πιο συμφέρον πρόγραμμα ανάλογα με τη χρήση που κάνει στον αυτοκινητόδρομο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα