Η Ευρώπη… μαλώνει τώρα την Αγκυρα

Μετά τη στήριξη από τις χώρες του Νότου, Τσίπρας και Αναστασιάδης επιδιώκουν αυστηρό μήνυμα των Βρυξελλών προς την Τουρκία με μέτρα και κυρώσειςΝα στριμωχτεί η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα μπορούσε να επιβάλει ακόμη και κυρώσεις στη χώρα του «σουλτάνου» Ερντογάν για την προκλητικότητα και την κλιμάκωση που επιδεικνύει στην κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία, που έχουν αποφασίσει να συντονίσουν τα βήματά τους. Πόσο αυτή η τακτική θα καταφέρει να ανασχέσει και να αποθαρρύνει την Αγκυρα να προχωρήσει στην απειλή της γεώτρησης (αν δεν το έχει ήδη κάνει) ή άλλων αναθεωρητικών σχεδίων μένει να απαντηθεί. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από την Παρασκευή που βρέθηκαν στη Μάλτα για την 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου έθεσαν το θέμα και έλαβαν τη στήριξή τους, ειδικά από τη Γαλλία, που ανέβασε τους τόνους κατά της Τουρκίας, με τον Ε. Μακρόν να δηλώνει ότι όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο να γνωρίζει ότι θα υποστεί τις συνέπειες της Ε.Ε. 

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας, Πέμπτη και Παρασκευή. Οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης θα ζητήσουν να γίνει πιο αυστηρό το μήνυμα των Βρυξελλών κατά της Αγκυρας και να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις. Ηδη το πρώτο βήμα έγινε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, όπου Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης προέβαλαν τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στους ομολόγους τους για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να εκφράσουν τις «σοβαρές ανησυχίες» τους σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε δήλωση που εκτιμάται ότι θα εκδοθεί σήμερα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ε.Ε. θα επαναλαμβάνει ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιεί ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας».]

Ο Μ. Βέμπερ

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις όποιες παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ» δήλωσε χθες γενικώς και… αορίστως ο Μ. Βέμπερ. 

Υπάρχουν βεβαίως και οι χώρες που βάζουν «τρικλοποδιές» σε έμπρακτη καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας με κυρώσεις σε βάρος της. Σε αυτές πρωτοστατεί η Βρετανία και ακολουθούν η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που ασκεί την προεδρία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα