Οστεοαρθρίτιδα – Πως επηρεάζει τη ζωή σας και πώς να την αντιμετωπίσετε

Ως οστεοαρθρίτιδα ώμου ορίζεται μία εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, η οποία προκαλεί αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς. Θα λέγαμε ότι είναι φυσικό επακόλουθο σε άτομα των 60 ετών και πιο σπάνιο σε ανθρώπους 20-30 ετών.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας δεν εμφανίζονται ξαφνικά, αλλά σταδιακά το άτομο νιώθει δυσφορία κατά την κίνηση των αρθρώσεων ή μετά από αρκετή ακινησία. Η πρωινή ακαμψία είναι για παράδειγμα χαρακτηριστική σε αυτά τα άτομα όπου μετριάζεται μετά από λίγη ώρα. Είναι λογικό η εμφάνιση της νόσου να υπερισχύει στις αρθρώσεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση όπως τα γόνατα αλλά και στον αυχένα, δημιουργώντας το λεγόμενο αυχενικό σύνδρομο.

Για να κάνει ένας ορθοπεδικός σωστή διάγνωση οστεοαρθρίτιδας είναι σημαντικό ο ασθενής να εκθέσει όλα τα συμπτώματα, χωρίς να παραλείψει κανένα, αναφέροντας τα συγκεκριμένα σημεία που πονάνε και την συχνότητα του πόνου.

Ο ορθοπεδικός θα εντοπίσει τις βλάβες μέσω ακτινογραφίας για να αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία και σε πολλές περιπτώσεις θα γίνει και αιματολογική εξέταση.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια αγωγή που να σταματάει τον εκφυλισμό του χόνδρου της άρθρωσης, ωστόσο πολλοί είναι οι τρόποι βελτίωσης της ίδιας της άρθρωσης και κατ’ επέκταση της καθημερινότητας των ατόμων αυτών.  

Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε σε σταθερά και επιθυμητά επίπεδα το βάρος σας, καθώς το περιττό βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Σε περίπτωση που είστε επαγγελματίες αθλητές, πρέπει πάντα να έχετε τον σωστό εξοπλισμό μαζί σας και να ακολουθείτε τον προπονητή σας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ορθοπεδική Κλινική Osteon.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα