Η στρατηγική του Βερολίνου για Γερμανό (και) στην ΕΚΤ

Προωθεί τον «σκληρό» Γενς Βάιντμαν για το πόστο, βλέποντας να «καίγεται» ο Βέμπερ. Εμμονή στην άγρια λιτότητα για… πάντα!Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Εχοντας αντιληφθεί ότι η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν δεν προχωρά με ταχείς ρυθμούς -αν δεν βρίσκεται ήδη σε τέλμα-, η καγκελάριος Μέρκελ, όπως μετέδιδε χθες το Bloomberg, μοιάζει να έχει στρέψει ήδη το ενδιαφέρον της στο έτερο «big thing», τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη. Και συγκεκριμένα, στην πλήρωση της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από κάποιον Γερμανό, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Bloomberg και οι οποίες δεν επιθυμούσαν να κατονομαστούν, είναι σαφές ότι στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί τα εμπόδια που ορθώνονται στον δρόμο του Βέμπερ για την Κομισιόν, όπως και ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δυσκολεύεται να πείσει τους εταίρους για την καταλληλότητά του να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ως εκ τούτου, η στρατηγική της Μέρκελ εστιάζεται στο να εξασφαλίσει η Γερμανία, πρώτη φορά έπειτα από μισό και πλέον αιώνα, το άλλο μεγάλο πόστο, αυτό της ΕΚΤ, αν κι εκεί υπάρχουν δυσκολίες ως προς τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ο λόγος για τον Γενς Βάιντμαν (φωτό), τον επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος, αν και τεχνικά έχει όλα τα… φόντα, πολιτικά λογίζεται ως «άκαμπτος», μια και πολλές φορές έχει αντιδράσει ανοιχτά και με τον πιο σκληρό τρόπο σε κάποιες πολιτικές που προώθησε ο Μάριο Ντράγκι. «Αν οι Γερμανοί δεν εξασφαλίσουν την προεδρία της Κομισιόν, τότε θα ενταθεί η πίεση για την ΕΚΤ. Ουδέποτε υπήρξε Γερμανός επικεφαλής της στο παρελθόν» σημείωσε στο Bloomberg με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις ο επικεφαλής οικονομολόγος της Julius Baer, Γιανβίλεμ Ακετ.

Εντούτοις, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα κορυφαία πόστα της δεν έχουν αποδώσει καρπούς, ενώ το πρόβλημα περιπλέκεται και από το γεγονός ότι τον υποψήφιο για την Κομισιόν θα πρέπει να τον εγκρίνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν, επίσης ανώνυμα, ότι λόγω των υπαρχουσών συνθηκών δεν αποκλείεται η Σύνοδος της 20ής Ιουνίου με θέμα την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε. «να ναυαγήσει». Ως εκ τούτου, η Μέρκελ και ο Μακρόν θα πρέπει να αναζητήσουν «κοινό βηματισμό» στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού άξονα, που παραδοσιακά έχει εξέχοντα ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα