Κόλπο η γεώτρηση Ερντογάν!

Τα ψέματα των Τούρκων, που ανακοίνωσαν έναρξη των εξορύξεων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο «σουλτάνος» μπλοφάρει 

Ξυπνήστε! Δρομολογούν προσάρτηση της ΑμμοχώστουΗ Θέση μας: Η ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ

Θέατρο σκιών με τις «γεωτρήσεις»!

Ζοφερή πραγματικότητα ή προπαγάνδα των Τούρκων με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων η εισβολή του «Πορθητή»;

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Ενα κόλπο γκρόσο της Τουρκίας φαίνεται πως είναι η γεώτρηση του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Εξυπηρετεί, ωστόσο, απόλυτα τα αναθεωρητικά σχέδιά της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αφού, αφενός, επιδιώκει να προκαλέσει τετελεσμένα, εκμεταλλευόμενη την αδράνεια που δείχνουν η Κύπρος και η Ελλάδα παρά τις… στρατηγικές συμμαχίες, και, αφετέρου, να επεκταθεί αργότερα στο Καστελόριζο, αξιώνοντας τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Χθες, και ενώ η Λευκωσία και η Αθήνα έδιναν μονοδιάστατα αγώνα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας προκαλούσε, λέγοντας πως το «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά ήδη στη δεύτερη. Η επιβεβαίωση της γεώτρησης όμως από τον Φατίχ Ντονμέζ είχε και πολλά κενά, δεδομένου ότι κανείς από την Κύπρο και την Ελλάδα δεν βγήκε με αίσθημα ευθύνης να ενημερώσει τον κυπριακό και τον ελληνικό λαό αν τελικά τα περί γεώτρησης είναι τουρκική προπαγάνδα ή μια ζοφερή πραγματικότητα απόλυτα καταστροφική για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε συγκεκριμένα πως το «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά στη δεύτερη στο τεμάχιο Φινίκε-1, ενώ την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» για να ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή που έχουν υποδείξει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου οι Τουρκοκύπριοι. «Το βάθος του νερού εκεί είναι περίπου 2.300 μέτρα. Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5.000-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας» σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Η δήλωση αυτή ήταν πολύ γενική, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα, στοιχειοθετώντας πιθανόν μία προπαγάνδα ή ένα κόλπο γκρόσο εκ μέρους της Αγκυρας. Ο κ. Ντονμέζ δεν είπε πως το «Πορθητής» έκανε έρευνα σε συγκεκριμένη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπως επίσης και πoιο ήταν το αποτέλεσμά της, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη και πάει σε δεύτερη γεώτρηση. Οταν τα γεωτρύπανα θέλουν αρκετές μέρες για να σταθεροποιηθούν μόνο, πώς το τουρκικό κατάφερε να «τρέξει» αυτή τη διαδικασία, να ποντίσει το τρυπάνι και να φτάσει σε βάθος 3.000 μέτρων μέσα σε ελάχιστες μέρες; Υπάρχουν πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες που δείχνουν πως το «Πορθητής» δεν είχε σταθεροποιηθεί.

Μία γεώτρηση δε προκαλεί μικρές σεισμικές δονήσεις που γίνονται εύκολα αντιληπτές. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί ή, αν συνέβαινε, θα είχε διαρρεύσει. Επιπλέον, κάθε γεωτρύπανο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, διότι στη φάση της γεώτρησης δεν πρέπει να παρενοχληθεί και να κουνηθεί. Είχαν ως δεδομένο οι Τούρκοι ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση και έκαναν ανενόχλητοι τη γεώτρηση, όταν ολόκληρο γεωτρύπανο του ενεργειακού κολοσσού της ExxonMobil προστατευόταν ενώ πόντιζε το τρυπάνι του στην κυπριακή ΑΟΖ από αμερικανικό αντιτορπιλικό και άλλα σκάφη του 6ου Στόλου;

Οπως και να έχει, πάντως, η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να δώσουν εδώ και τώρα σαφείς απαντήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να κατηγορηθούν πως κάνουν τα στραβά μάτια στα σχέδια της Τουρκίας, που στόχο έχουν τη μοιρασιά των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Νέο «διπλό» χτύπημα από τον ανεξέλεγκτο «σουλτάνο»

Μας κάνουν πλάκα οι θρασύτατοι Τούρκοι, οι οποίοι -παρά τον διπλωματικό πυρετό στην Ευρώπη για επιβολή κυρώσεων στη χώρα- συνεχίζουν τον χαβά τους, δίχως να υπολογίζουν και να λαμβάνουν τίποτα υπόψη, προκαλώντας και προβοκάροντας. Ενδεικτικό του ότι η Αγκυρα… πάει γυρεύοντας είναι ότι την Πέμπτη, την ίδια ημέρα που θα διεξαχθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, μετά το πέρας της οποίας θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση των Βρυξελλών, με πολύ πιθανό να θεωρείται να υπάρξουν αντίποινα για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο, η Αγκυρα ανακοινώνει ότι θα κατεβάσει και το «Γιαβούζ», ευχόμενη «καλό κατευόδιο» στο δεύτερο γεωτρύπανο!

Επιπλέον, για την ίδια μέρα της Συνόδου Κορυφής, η χώρα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου. Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η Ελλάδα και η Κύπρος θα ρίχνουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η τελευταία όχι μόνο θα κατεβάζει και δεύτερο γεωτρύπανο, αλλά και θα δεσμεύει το νοτιοανατολικό Αιγαίο για νέα άσκηση. Η εμπρηστική αυτή ρητορική του Ερντογάν είναι άκρως διχαστική και εξοργιστική και προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με το τι ακριβώς θέλει να πετύχει, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή μέγγενη για την Αγκυρα σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα