Οι συριζαίοι άδειασαν τα ταμεία (πριν φύγουν)

Καταιγισμός προεκλογικών δαπανών με ρεκόρ 5ετίας!Κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια τον Μάιο για τις, προεκλογικού χαρακτήρα, παροχές της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ πρώτη φορά επίσης την τελευταία τετραετία σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου δαπανών κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. 

Η κυβέρνηση μάλιστα, σε μια κίνηση που ανοίγει λογαριασμούς με τους δανειστές, «έβαλε χέρι» στο κονδύλι που είχε προβλέψει στον περσινό Προϋπολογισμό για την αποπληρωμή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, προκειμένου τώρα να καταβάλει τη 13η σύνταξη. Επρόκειτο για ένα ποσό 982.000.000 ευρώ, που κατ’ εξαίρεσιν η κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2018 να μην υπολογιστεί στις ετήσιες δαπάνες και δεσμεύτηκε να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για να αποπληρώσει αναδρομικά ειδικών μισθολογίων, αν δεν πρόφταινε να τα χορηγήσει μέσα στον Δεκέμβριο.

Με καθυστέρηση

Από αυτά αξιοποίησε τελικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα 325.000.000 ευρώ για να τα δώσει καθυστερημένα μέσα στο 2019 κυρίως σε ενστόλους και γιατρούς του ΕΣΥ. Τα υπόλοιπα 657.000.000 (0,3% του ΑΕΠ) η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Αθήνα να τα διαγράψει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα, δεσμευόμενη να μην τα χρησιμοποιήσει ως το τέλος του έτους. Φαίνεται, όμως, ότι τελικά πρυτάνευσαν… (εκ)λογικότερες σκέψεις.

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι το «μαξιλάρι» των 657.000.000 ευρώ, το οποίο θεωρούνταν «απαγορευμένος καρπός» από τους θεσμούς, χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή της 13ης σύνταξης μέσα στον Μάιο. Μάλιστα δαπανήθηκαν επιπλέον 314.000.000 ευρώ τον ίδιο μήνα μέσω του ΕΦΚΑ για να καλυφθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τις συντάξεις, συνολικού κόστους 971.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα