ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ

Η επικοινωνιακή μέθη Τσίπρα και η ώρα να μιλήσει ο λαός (και) για τα εθνικά θέματαΤης
Ιωάννας Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη*

H τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ απέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανη να διαχειριστεί μείζονες εθνικές υποθέσεις. Μπροστά στην ουσία είναι μάλλον πταίσμα ότι ένας πρωθυπουργός, σε παρατεταμένη επικοινωνιακή μέθη, συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ χωρίς καμία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Ουδείς κατάλαβε την αφορμή της σύγκλησης και το πόρισμα.

Αν αυτό είναι απλώς η επιβεβαίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε είναι θλιβερά αυταπόδεικτο ότι τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα.

Αν το «γιατί» ή το «διά ταύτα» είναι απόρρητα, απόρρητη έπρεπε να μείνει και η σύγκληση. Αλλιώς τεκμηριώνεται η εντυπωσιοθηρία και μόνον. Εστω και έτσι, πάντως, είναι ευτύχημα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναθεώρησε παλαιότερη θέση του ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα».
Το νόημα όμως δεν βρίσκεται στην εσωτερική πολιτική ή στην επικοινωνιακή ανάγνωση, που είναι ευθέως συνδεδεμένες με την εκλογική συγκυρία, αλλά στο συμφέρον της εθνικής υπόθεσης.

Τι έκανε η κυβέρνηση για να το διασφαλίσει;
Απολύτως τίποτε.
Δεν επέτυχε την επιχειρησιακή αποτροπή της πρόσβασης σκαφών τουρκικών συμφερόντων.
Δεν αξιοποίησε καμιά διπλωματική συμμαχία, όπως θα μπορούσε να πράξει, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ θεμελιώνεται σε διμερείς και τριμερείς συνεννοήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο που ανθίστανται σθεναρά στην αναθεωρητική ενεργειακή διπλωματία της Αγκυρας.

Δεν εξασφάλισε καμιά έμπρακτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέραν από χλιαρές ρηματικές καταδίκες. Αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής δεν δρομολογήσει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα έχουν παγιωθεί τετελεσμένα έμπρακτης ουδετερότητας, προϊόν της ανικανότητας των κυβερνώντων.
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχουν αρχίσει να υλοποιούνται όσα δεν κατάφερε ο κ. Τσίπρας να αποτρέψει στην προ μηνών επίσκεψή του στην Τουρκία, την οποία και παρουσίασε ως μείζονα διπλωματική επιτυχία…
Ο ελληνικός λαός μπορεί όμως να ανακόψει αυτή την εθνικά επιζήμια αλληλουχία εξελίξεων με μια εθνικά υπεύθυνη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

*Υποψήφια βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών (Ν.Δ.)

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα