Πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν στον Περσικό

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφοςΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν χθες αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, που πετούσε πάνω από τα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο παρεισέφρησε στον ιρανικό εναέριο χώρο πάνω από την παράκτια επαρχία Χορμουζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας», όπως ανέφερε το αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν Press TV. Το αεροσκάφος, τύπου RQ-4 Global Hawk, «καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις» των Φρουρών της Επανάστασης «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ», αφού «παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», όπως διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Λίγες ώρες αργότερα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους καταρρίφθηκε. Τόνισαν, ωστόσο, ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο, αμφισβητώντας ευθέως την αναφορά του Ιράν. «Οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς» δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Ερμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM). Πρόσθεσε δε ότι «ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, ο αρχιστράτηγος Χουσεΐν Σαλαμί, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, τόνισε ότι η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους αποτελεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον. «Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν ασφαλείς οι εχθροί μας είναι να σεβαστούν την κυριαρχία μας, την εθνική ασφάλειά μας και τα εθνικά συμφέροντα του μεγάλου ιρανικού έθνους» τόνισε ο Σαλαμί. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στον Περσικό, ο πρόεδρος Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter προειδοποίησε ότι το Ιράν «διέπραξε τεράστιο λάθος». Η ανάρτησή του προκάλεσε την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία ξεπέρασε τα 63 δολάρια το βαρέλι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα