«Ερωτας» των ξένων με τα ελληνικά ομόλογα!

Πραγματοποίησαν καθαρές τοποθετήσεις 4,2 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο. Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧΡεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου 

Φρέσκο» χρήμα, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εμπιστεύθηκαν οι ξένοι επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2019, καθώς οι αγορές προεξοφλούν για την Ελλάδα συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και ενίσχυσης του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, στο τετράμηνο καταγράφεται αύξηση 1,2 δισ. ευρώ στις άμεσες επενδύσεις κατοίκων του εξωτερικού και αύξηση 4,2 δισ. ευρώ στις τοποθετήσεις ξένων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Συνεχίζοντας και χθες το καθοδικό ράλι, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κατέγραψε νέα πτώση δέκα μονάδων βάσης, στο 2,38%, μειώνοντας το spread με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους στην περιοχή των 269 μονάδων.

Επισημαίνεται ότι η απόδοση του δεκαετούς έχει μειωθεί κατά 104 μονάδες βάσης μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ είναι μειωμένη κατά σχεδόν 200 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.

Η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων δίνει τον αναγκαίο χώρο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προκειμένου να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και άνεση την επομένη των εκλογών.
Ενθαρρυντικό σημάδι για τις εκδόσεις τίτλων στην Ευρώπη στις ευρωπαϊκές οικονομίες συνιστά η προοπτική της ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων, καθώς και για λήψη νέων «χαλαρών» μέτρων για φθηνό χρήμα.

Με βάση την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του, οι οποίες θα ξεδιπλωθούν αμέσως μετά τις κάλπες, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά πολιτικά βραχυκυκλώματα και αφορούν:
• σταδιακή μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ανέρχεται σήμερα στα 15,2 δισ. ευρώ,
• νέα έξοδο στις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές, ώστε να αντληθούν περί τα 2 δισ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει το φετινό δανειακό πρόγραμμα ύψους 7 δισ. ευρώ,
• αναχρηματοδότηση όλων των «ακριβών» τμημάτων του χρέους, μεταξύ των οποίων και το χρέος του ΔΝΤ, ήτοι τα 3,7 δισ. από τα 9,7 δισ. ευρώ συνολικά, με επιτόκιο 5,1%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα