«Οι πιο λαμπρές μέρες βρίσκονται μπροστά μας»!

Τι είπε ο Ελπιδοφόρος αναπτύσσοντας το σχέδιό του για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής 
Το μέγα λάθος της Ν.Δ.! Εστειλε εκπρόσωπο τη Μαρέβα ΜητσοτάκηAπόλυτη ησυχία επικρατούσε στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ένδειξη ότι οι ομογενείς περίμεναν με αγωνία το στίγμα των προθέσεων του νέου τους ποιμενάρχη.

Πράγματι ο κ. Ελπιδοφόρος ανέπτυξε το σχέδιό του για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής με βασικούς άξονες την οικονομική διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση και τη στήριξη του ποιμνίου. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θέλησε να ενθαρρύνει το μουδιασμένο ποίμνιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας».

Ο κ. Ελπιδοφόρος έπλεξε το εγκώμιο του αμερικανικού έθνους σημειώνοντας: «Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι. Στο διάβα των δεκαετιών παρατήρησα την ανάπτυξη της Εκκλησίας εδώ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τους δρόμους που άνοιξε».

Οραμα

Αναπτύσσοντας το όραμά του στη νεολαία, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε ότι «αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις ευαγγελικές μας ρίζες και τις πνευματικές μας παραδόσεις, πρέπει να είμαστε μια Εκκλησία που αγκαλιάζει τους νέους μας, όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της χώρας μας». 

Επίσης έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και την επέκταση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη, που τη χαρακτήρισε «καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή», ενώ τόνισε την αξία της διακονίας προς την Εκκλησία.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υπόθεση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν και είπε: «Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως ορθοδόξων χριστιανών -αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στον Θεό και τον λαό Του- να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του Ναού του Αγίου Νικολάου ως μια μαρτυρία και ένα όραμα για το τι είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης. Σας διαβεβαιώ ότι η καρδιά μου είναι, επίσης, έτοιμη και σταθερή γι’ αυτό το καθήκον».

—-

Δεν έπεφτε καρφίτσα εντός του ναού

Ο Kαθεδρικός Nαός της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν ήταν κατάμεστος. Στην κυριολεξία δεν έπεφτε καρφίτσα από τους εκατοντάδες παρισταμένους, μητροπολίτες, ιερείς και επιφανείς εκπροσώπους της πολιτικής, της οικονομικής και της επιχειρηματικής ζωής. Ωστόσο, η παρουσία απλών πιστών έξω από τον ναό ήταν υποτονική, σημάδι ότι η ομογένεια είναι ακόμα «μουδιασμένη» από τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος, κάτι που φανερώνει ότι η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου να επαναπροσεγγίσει το ποίμνιο και τη νεολαία θα είναι τιτάνια.

—-

Η συγκινητική στιγμή με την τρυφερή αγκαλιά και το χειροφίλημα στη μητέρα του

Με φρούριο έμοιαζε η περιοχή γύρω από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Από το πρωί του Σαββάτου η αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε αποκλείσει την πρόσβαση στους δρόμους γύρω από τον ελληνορθόδοξο ναό. Τα μέτρα ασφαλείας λόγω της παρουσίας υψηλών προσωπικοτήτων αλλά και του Αμερικανού υπουργού Υγείας Αλεξ Αζάρ έθεσαν σε «κόκκινο» συναγερμό τις Αρχές. Ακόμα και οι επίσημοι έπρεπε να περάσουν από έλεγχο, ενώ η πρόσβαση στον ναό γινόταν μόνο με την επίδειξη της ειδικής πρόσκλησης. Μάλιστα, το εσωτερικό της εκκλησίας είχε διαμορφωθεί σε ζώνες και οι προσκεκλημένοι ταξιθετήθηκαν ανάλογα με το χρώμα της πρόσκλησής τους σε συγκεκριμένο σημείο στο εσωτερικό του ναού. 

Οσοι πιστοί θέλησαν να παρακολουθήσουν την τελετή αλλά δεν διέθεταν την πολυπόθητη πρόσκληση έμειναν εκτός ναού, ωστόσο μια μεγάλων διαστάσεων οθόνη και ισχυρά μεγάφωνα μετέφεραν εικόνα και ήχο από το εσωτερικό της εκκλησίας. 

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στέλνοντας άγημα που αποτελούνταν από αστυνομικούς με ελληνική καταγωγή. Οι αστυνομικοί αυτοί, άνδρες και γυναίκες, παρατάχθηκαν δεξιά και αριστερά της σκάλας του ναού. 

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές με πρωταγωνιστές τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τη μητέρα του Νάντια, που αγκάλιασε τρυφερά και της φίλησε το χέρι πριν από την έναρξη της τελετής. 

Μπορεί ο πρωταγωνιστής το Σάββατο να ήταν ο Ελπιδοφόρος, αλλά και ο προκάτοχός του Δημήτριος με την παρουσία του στην εκκλησία δίπλα στον διάδοχό του κέρδισε τις εντυπώσεις. Λέγεται, μάλιστα, ότι υπήρξαν παρασκηνιακές παρεμβάσεις προκειμένου ο κ. Δημήτριος να μην παραστεί στην τελετή, παρότι ο ίδιος ο γέρων ιεράρχης το είχε ζητήσει.

Η αναφορά του κ. Ελπιδοφόρου στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής έδωσε το έναυσμα και όλοι οι προσκεκλημένοι στάθηκαν όρθιοι χειροκροτώντας τον κ. Δημήτριο. Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, σε μια κίνηση μετριοφροσύνης και σεβασμού στον ενθρονιζόμενο νέο Αρχιεπίσκοπο, σηκώθηκε από το κάθισμά του και με ένα νεύμα του χεριού ζήτησε να σταματήσουν, κάτι που δεν συνέβη προτού περάσουν δύο λεπτά ακατάπαυστου θερμού χειροκροτήματος.

—-

Επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής στην τελετή ενθρόνισης

Η τελετή της ενθρόνισης προσέλκυσε το ενδιαφέρον επιφανών εκπροσώπων της πολιτικής, της οικονομίας και της Εκκλησίας από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ παρέστη και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής. 

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, που είναι ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το «παρών» στην τελετή της ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έδωσαν και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ, καθώς και πολλοί πολιτικοί παράγοντες από την Ελλάδα. 

Αίσθηση και σχόλια προκάλεσε το γεγονός ότι τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε η σύζυγός του Μαρέβα, αντί κάποιου πολιτικού στελέχους.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν στη Νέα Υόρκη πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και της οικονομικής ζωής από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγών (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Πειραιά και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Φασούλας.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος. Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρόντες ήταν οι μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Ρόδου Κύριλλος, Μπουένος Αϊρες Ταράσιος και Μεξικού Αθηναγόρας. Από την Εκκλησία της Ελλάδος παρόντες ήταν οι μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος, Χίου Μάρκος, Ιωαννίνων Μάξιμος, επίσης οι επίσκοποι Αβύδου Κύριλλος και Ολύμπου Κύριλλος. 

Η πολυπληθής παρουσία εκπροσώπων άλλων χριστιανικών δικαιοδοσιών, αλλά και θρησκευτικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ φανερώνει την αρμονική συνύπαρξη των αλλοθρήσκων στην Αμερική.

—-

Το μέγα λάθος της Ν.Δ.! Εστειλε εκπρόσωπο τη Μαρέβα Μητσοτάκη

Από ένα πρωτοφανές γεγονός σημαδεύτηκε η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, εκπροσώπησε επίσημα όχι κάποιο πολιτικό στέλεχος, αλλά η σύζυγος (!!!) του προέδρου Μαρέβα Μητσοτάκη.

Το γεγονός σχολιάστηκε δυσμενέστατα από τους επισήμους αλλά και τους απλούς πιστούς που παρευρέθηκαν στη λαμπρή τελετή. Απορία όλων ήταν με ποια ιδιότητα η κυρία Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι εκπροσώπησε τη Ν.Δ. Μήπως έχει κάποια άτυπη ιδιότητα που δεν είναι γνωστή; Και κυρίως γιατί απαξιώνονται με τόσο κραυγαλέο τρόπο τα στελέχη της Ν.Δ. που έχουν την ευθύνη των εξωτερικών σχέσεων και των τομέων Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Νίκη Κεραμέως εν προκειμένω;

Τη στιγμή που την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ήταν μέγα λάθος η Ν.Δ. να εμφανίζει επίσημα ως δική της απεσταλμένη τη γυναίκα του αρχηγού… Αυτό το γεγονός είναι ίσως ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυρία Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι την πολιτική ζωή και τη λειτουργία των κομματικών οργάνων. Αν από τώρα συμπεριφέρεται με τόσο αλαζονικό τρόπο, τι θα συμβεί άραγε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός;

Χρειάζονται λίγη περισσότερη σεμνότητα και ταπεινότητα σε κάθε περίπτωση. Γιατί τα δείγματα είναι άκρως ανησυχητικά. Σε τελική ανάλυση η τελετή της ενθρόνισης δεν είναι τσάι κυριών ούτε φιλανθρωπική εκδήλωση. Πόσο μάλλον επίδειξη μόδας. Η κυβέρνηση Τραμπ απέστειλε κορυφαίο και μάλιστα ορθόδοξο υπουργό, δείχνοντας τη σημασία της ελληνικής ομογένειας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η επιλογή της εκπροσώπησης της Ν.Δ. από την άνευ χαρτοφυλακίου σύζυγο του προέδρου υπήρξε προσβλητική τόσο έναντι της Εκκλησίας όσο και για τον ομογενειακό Ελληνισμό συνολικά. Μακάρι στο μέλλον να μην επαναληφθούν τέτοιες αλαζονικές γκάφες.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα