Οι θρασύδειλοι Τούρκοι προκαλούν με κάθε τρόπο: «Θα πετάξουμε τους Ελληνες πάλι στη θάλασσα»

Προσβλητικές εκφράσεις κατά της χώρας μας και του πρωθυπουργού με αναφορές στη μαρτυρική ΣμύρνηΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Στην… πεπατημένη των προκλήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιλέγει να ανεβάζει διαρκώς τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, επέλεξε να «βαδίσει» πολιτικά και ο ηγέτης του ακραίου Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χρησιμοποιώντας απολύτως προσβλητικές εκφράσεις τόσο για τη χώρα μας όσο και για τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

«Δεν έχει γεννηθεί ακόμη ο πειρατής που θα ανακόψει την πορεία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» δήλωσε χθες ο Γκρίζος Λύκος Μπαχτσελί απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του και υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να σταματήσει να προκαλεί και να διαβάσει Ιστορία! 

«Αν δεν είναι έτοιμος ο Τσίπρας να πάρει μαθήματα από την Ιστορία, τότε πρέπει να είναι έτοιμος να θαφτεί στη θάλασσα» ανέφερε ο Τούρκος εθνικιστής και είπε χαρακτηριστικά: «Ας βγει μπροστά μας ο Τσίπρας στην ανατολική Μεσόγειο και θα δει τι θα πάθει»! Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί τόνισε επιπλέον: «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η Ελλάδα ειδικά παίζει με τη φωτιά. Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής Τσίπρας έχει δηλώσει θρασύτατα ότι, αν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, θα υπάρξει τίμημα. Η “κουτσή πάπια” ο Τσίπρας λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δήλωσε ότι θα εμποδίσουν την Τουρκία. Επιπλέον με τις εκκλήσεις τους για τερματισμό των εγγυήσεών μας στην Κύπρο οι ανοησίες τους έφτασαν στο υψηλότερο σημείο».

Λάδι στη φωτιά

Πάντα κατά τα λεγόμενά του, που μόνο λάδι ρίχνουν στη φωτιά της έντασης που έχει ανάψει η Αγκυρα στην περιοχή, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει γεννηθεί ακόμη από τη μάνα του ο πειρατής που θα ανακόψει την πορεία της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Ο Τσίπρας (…) θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τους παππούδες του στη Σμύρνη που έχουν πεταχτεί στη θάλασσα». Και συνέχισε ο ηγέτης του MHP: «Ελληνες ξέλληνες δεν γνωρίζουμε. Οπου είναι να πάμε θα πάμε. Αν κάποιος βγει στον δρόμο μας θα τον συντρίψουμε. Υπό κανέναν όρο δεν θα εγκαταλείψουμε τους στόχους μας. Οσοι μας κουνάνε το δάχτυλο θα τους κόψουμε το δάχτυλο και θα το πετάξουμε. Το τουρκικό έθνος δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει με απειλές. Η νόμιμη πορεία δεν μπορεί να ανακοπεί με εξαναγκασμό».

—-

Παυλόπουλος: Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα επιβάλουν το Διεθνές Δίκαιο

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα επιβάλουν τον σεβασμό του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι πάντων.

«Για εμάς τους Ελληνες και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θεμελιώδης αρχή και υποχρέωση, στον χώρο της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ο σεβασμός και η υπεράσπιση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους, έναντι παντός, άρα και έναντι της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος απονέμοντας τα πτυχία των σπουδαστών της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπογράμμισε ακόμη ότι η βαθιά γνώση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου εκ μέρους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας συνιστά κρίσιμο σημείο υπεροχής έναντι των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, αναγκάζονται να σύρονται πίσω από ανιστόρητες και ανερμάτιστες θέσεις της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «απομονωμένη» την Τουρκία στο διεθνές περιβάλλον και σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως συνεπής υπέρμαχος της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, έχει την πλήρη και ειλικρινή συμπαράσταση τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

—-

Συνάντηση-μυστήριο του Σημίτη με τον Πάιατ

Τι ακριβώς ήθελε από τον Κώστα Σημίτη ο Αμερικανός πρέσβης και του κάνει… γλύκες;

Τι σηματοδοτεί η πρωτοβουλία του να συναντήσει κατ’ ιδίαν χθες τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος με την αρθρογραφία του έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους συμμάχους της Τουρκίας;

Περάσαμε στη φάση του μέλιτος μεταξύ τους, μετά το δημόσιο «άδειασμα» Σημίτη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα;

Η εξέλιξη των πραγμάτων θα δείξει τι ισχύει, ωστόσο γεγονός είναι ότι χθες, στο γραφείο του Κώστα Σημίτη στη Βουλή, έγινε συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία του κ. Πάιατ και αφορούσε τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφορές

Στην πραγματοποίησή της συνετέλεσαν και οι αναφορές που είχε κάνει στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Κώστας Σημίτης.

Μάλιστα, είχε υπάρξει και δημόσια αντιπαράθεση, καθώς η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα είχε διαψεύσει όσα απέδιδε στον Τζέφρι Πάιατ.

Ο Μπιλ Μπιούραντ, ακόλουθος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας, είχε εμμέσως κατηγορήσει τον Κώστα Σημίτη ότι υιοθέτησε ρωσικές ερμηνείες και διαστρέβλωσε δηλώσεις του Πάιατ, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του για συμφωνίες Τουρκίας – Ελλάδας μη συμφέρουσες για τη χώρα μας.

—-

Περιπολίες της τουρκικής ακτοφυλακής εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Σε νέα κλιμάκωση των προκλήσεων προχωρά η Τουρκία, χρησιμοποιώντας το ψευδοκράτος ως άλλοθι για να «το παίξει» χωροφύλακας στην ευρύτερη περιοχή και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο, με τη σύσταση δύο κρατών και άρα δύο ΑΟΖ. Δρώντας ως το μακρύ χέρι της Αγκυρας, τα Κατεχόμενα ανέθεσαν στην τουρκική ακτοφυλακή να κάνει περιπολίες και να παρακολουθεί στενά τα σκάφη «τρίτων χωρών» που πραγματοποιούν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η αποκάλυψη έγινε από τον γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος δημοσιοποίησε στο twitter τα σχετικά έγγραφα, που φανερώνουν την αυξημένη κινητοποίηση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και τον απόλυτο συντονισμό των ενεργειών τους. Ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος ζει την τελευταία τριετία ως αυτοεξόριστος στη Σουηδία και είναι επικεφαλής του Κέντρου για την Ελευθερία, που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Ως τον Μάρτιο του 2016 ήταν διευθυντής της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας «Zaman», την οποία έκλεισε η τουρκική κυβέρνηση, και έκτοτε θεωρείται περίπου ως επικηρυγμένος από το καθεστώς Ερντογάν. Οπως επισημαίνει ο Μποζκούρτ, από τα έγγραφα προκύπτει ξεκάθαρα ότι «η τουρκική ακτοφυλακή διευρύνει τη συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους σε θέματα πληροφοριών, επικοινωνίας και πολλά ακόμη. Το πρωτόκολλο αναφέρει ρητά την παρακολούθηση σκαφών εξερεύνησης πετρελαίου – αερίου από τρίτες χώρες που πραγματοποιούν έρευνες χωρίς άδεια στην ανοιχτή θάλασσα (ανατολική Μεσόγειος)».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στην περιοχή και να εκδίδει Navtex σε περιοχές Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η διάρκεια των ασκήσεων είναι από τις 2 έως τις 17 Ιουλίου και καλύπτει μέρος των Οικοπέδων 2, 8, 9 και 13, νότια της Κύπρου, σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει διά της ισχύος τις πειρατικές βλέψεις της, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Κύπρος δεν διαθέτει ουσιαστικά Πολεμικό Ναυτικό για να αντιδράσει σε αυτή την πρωτοφανή εισβολή στα ύδατά της.

—-

ΕΣΕΠ: Συνεδρίαση για τις κυρώσεις

Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσαν οι χθεσινές εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε επίσης τους αρμοδίους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ, που αυτοβούλως δεν συμμετείχε, και της Χρυσής Αυγής, που δεν προσκλήθηκε- και για την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας. «Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης, εν όψει, μεταξύ άλλων, της ανάγκης εξειδίκευσης των μέτρων που αποφάσισε να ληφθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Κατρούγκαλος. Την ίδια ώρα, πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν «άνευ ουσίας» τη συνεδρίαση.

O τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος εκτίμησε πως η Αγκυρα δεν θα ξεπεράσει το κατώφλι της λογικής με ενέργειες που θα οδηγούσαν σε θερμό επεισόδιο, καθότι αυτό θα ήταν επιζήμιο για την ίδια. Ουδείς, πάντως, όπως είπε, μπορεί να προβλέψει πώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ενσωματώσει την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στην ευρύτερη συμπεριφορά του. «Ως προς τη σημειολογία του είχε μια ουσία, ως προς την ουσία του ήταν πάρα πολύ φτωχό. Ουδείς φεύγει σοφότερος» τόνισε, αναφερόμενος στο Συμβούλιο.

Για «θεατρική» συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε στον ύπνο» αναφορικά με την παράνομη δράση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

—-

Αποστολάκης σε Ακάρ: Δεν υποχωρούμε

Η Ελλάδα δεν υποχωρεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διαμήνυσε στον Χουλουσί Ακάρ ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την κρίσιμη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα διμερή θέματα, από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το Αιγαίο έως την ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε ότι εξέφρασε στην άλλη πλευρά τις αντιρρήσεις του για τις κινήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ναι μεν η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη και την ασφάλεια, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας». «Θέλουμε την αποφυγή έντασης» πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας, εξηγώντας πως αυτόν τον σκοπό έχουν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ακόμη ότι Ελλάδα και Τουρκία καλό θα ήταν να συμφωνήσουν στο μέλλον στην υλοποίηση των μέτρων των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. 

—-

Βελόπουλος: Bυθίσατε το «Γιαβούζ» και τον «Πορθητή»

«Μόνη λύση για την Ελληνική Λύση είναι η γνωστή ρήση: Βυθίσατε το ”Γιαβούζ”, βυθίσατε τον ”Πορθητή”» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Κατηγορώντας τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ για κατευναστική λογική, επεσήμανε πως η λογική των δύο κομμάτων να επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο και τους συμμάχους, «οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι, οδηγεί τον Ερντογάν στη συνεχή κλιμάκωση».

«Σήμερα», τόνισε ο κ. Βελόπουλος σε συνέντευξή του, «μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας τρυπάνε οι Τούρκοι. Επρεπε ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, όλοι μαζί να έχουν πάει σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν ενιαίο αμυντικό δόγμα. Είναι casus belli να τρυπάνε εντός των δικών μας θαλασσών. Η εθνική μου αξιοπρέπεια έχει όρια στην πρόκληση. Οταν κάνει βόλτες ο Τούρκος στο Αιγαίο, όταν ίπτανται F16 πάνω από τα νησιά μας, όταν τρυπάει στη δική μου χώρα ένα ξένο πλοίο, είμαι υποχρεωμένος κατά το Σύνταγμα να απαντήσω. Αν θέλουν πόλεμο οι Τούρκοι, θα τον έχουν» είπε. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου της Ν.Δ.: «Το να μπορέσεις να αποδομήσεις μια προσωπικότητα είναι εύκολο. Είναι βρόμικη προπαγάνδα. Αυτό συνέβη από τη στιγμή που με στοχοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ποιος θα μπει ή δεν θα μπει στη Βουλή; Στο κόμμα μας υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι» ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα