Πέφτουν υπογραφές για τα πετρέλαια

Ανοίγει σήμερα ο δρόμος -παρουσία του Τσίπρα- για τα κοιτάσματα της Κρήτης. Ποια τα επόμενα βήματα, τι κερδίζει το ΔημόσιοΠαρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» στην κοινοπραξία ExxonMobil – Total – Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.). 

Η υπό παραχώρηση περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ. χλμ. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι εταιρίες Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα κατακυρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018 στην κοινοπραξία των εταιριών. Ακολούθησε η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τα κρητικά κοιτάσματα μπορεί να γίνει μονάχα αφότου αναλάβει καθήκοντα το νέο Κοινοβούλιο και σχηματιστεί η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από τις επικείμενες πρόωρες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. 

Εφόσον κυρωθούν οι συμβάσεις, θα αρχίσει η έρευνα που θα διαρκέσει οκτώ χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Κατά την έναρξη κάθε φάσης στις έρευνες ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές (όπως και σε κάθε πιθανή παράταση). Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για τον σκοπό αυτόν καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση. Το ελληνικό Δημόσιο, σε κάθε περιοχή, θα εισπράξει κατά τη φάση έρευνας 500.000 ευρώ (με την υπογραφή της σύμβασης) και στρεμματικές αποζημιώσεις περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών).

Κατά τη φάση εκμετάλλευσης καταβάλλονται μισθώματα (καθ’ όλη τη διάρκεια) που αποδίδονται στο Δημόσιο, 200 ευρώ/τετραγωνικό χιλιόμετρο της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή, μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

Tόσo η Total όσο και η ExxonMobil «καίγονται» για την κατά το δυνατόν συντομότερη έγκριση των συμβάσεών τους από τη νέα Βουλή, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι αναγκαίες ερευνητικές εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Tristan Asprey, μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών, είχε υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της εταιρίας του για την Ελλάδα και είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου, ει δυνατόν, να αρχίσουν οι ερευνητικές εργασίες εντός του 2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα