Σύμβουλος του Αραφάτ στο ταμείο της Εκκλησίας

Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» των οικονομικών Νικόδημος Φαρμάκης, που είναι γνωστός και στο ΜαξίμουΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Νέο «τσάρο» των οικονομικών της απέκτησε χθες η Εκκλησία της Ελλάδος. Υστερα από οκτώ χρόνια ο νυν μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος παραδίδει το τιμόνι της νευραλγικής θέσης του γενικού διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) στον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη.

Η θητεία του Αντώνιου Αβραμιώτη, ενός κληρικού που για 20 χρόνια υπηρέτησε στην ΕΚΥΟ και σταδιακά ανέβηκε στην κλίμακα της ιεραρχίας των οικονομικών υπηρεσιών, θεωρείται από την Ιερά Σύνοδο περισσότερο από ευδόκιμη. Εξάλλου η ευαρέσκεια για τις υπηρεσίες του επιβεβαιώθηκε και από την εκλογή του τον περασμένο Μάρτιο ως μητροπολίτη Γλυφάδας.

Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο οποίος διαδέχεται στον θώκο του γενικού διευθυντή τον κ. Αντώνιο, θεωρείται ένας από τους πλέον ικανούς κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Βέβαια, ο Νικόδημος Φαρμάκης δεν προέρχεται από τα «σπλάχνα» της ΕΚΥΟ, όπως ο προκάτοχός του, αλλά διαθέτει ισχυρές διαχειριστικές περγαμηνές. Εχει πλούσιο εθνικό αλλά και διεθνές φιλανθρωπικό έργο, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Παλαιστίνη, όπου έφτασε στην επίζηλη θέση του συμβούλου για θέματα υγείας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ενώ πρωτοστάτησε και στην εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας ύψους 1.600.000 ευρώ για την κατασκευή νοσοκομείου στη Ραμάλα.

Ο 48χρονος νέος γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ τα τελευταία χρόνια διοικούσε το Ιδρυμα Κόκκορη, μια από τις σημαντικότερες δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που παρέχει υποστήριξη σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Down ή νοητική υστέρηση, ενώ έχει διασυνδέσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο και με τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς από το 2014 είναι εντεταλμένος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού, τους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τους περιφερειάρχες και τους λοιπούς παράγοντες.

Στους διαδρόμους του τετάρτου ορόφου του συνοδικού μεγάρου, όπου βρίσκονται οι οικονομικές υπηρεσίες, ψιθυρίζεται ότι η διαδοχή του κ. Αντωνίου θεωρούνταν απαραίτητη, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο μητροπολίτης Γλυφάδας. Και αυτό διότι ο ίδιος βρίσκεται στο στόχαστρο του δημάρχου Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, καθώς η ΕΚΥΟ εδώ και χρόνια έχει δικαστικό αγώνα με τον δήμο για διακατεχόμενες εκκλησιαστικές εκτάσεις στην περιοχή της Βουλιαγμένης, με τη διαμάχη να εντείνεται μετά και την εκλογή του Αντώνιου Αβραμιώτη ως μητροπολίτη Γλυφάδας. Πάντως, δεν αποκλείεται ο μητροπολίτης Αντώνιος μελλοντικά να επιστρέψει στην ΕΚΥΟ, ίσως στη θέση του προέδρου, όντας πλέον επαρχιούχος μητροπολίτης, καθώς η εμπειρία του επί των οικονομικών θεωρείται πολύτιμη έως αναντικατάστατη.

Προαγωγή

Στο μεταξύ, χθες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ομόφωνα αποφάσισε να προαγάγει σε τιτουλάριο μητροπολίτη τον επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο, γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας. Ο μητροπολίτης -πλέον- Αγαθάγγελος θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος στα 18 χρόνια που υπηρετεί την Αποστολική Διακονία από τη θέση του γενικού διευθυντή της.

Ο κ. Αγαθάγγελος ήταν ένας από τους παλιότερους συνεργάτες του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αλλά το έργο του εκτιμήθηκε και από τον μακαριστό Χριστόδουλο, ο οποίος τον χειροτόνησε στο επισκοπικό αξίωμα.
Τα χρόνια της θητείας του στην Αποστολική Διακονία η υπηρεσία έζησε διοικητική και ουσιαστική αναγέννηση. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος χθες αποφάσισε, σε ένδειξη ευαρέσκειας στο πρόσωπο του κ. Αγαθαγγέλου, να τον προβιβάσει σε τιτουλάριο. Τώρα ο μητροπολίτης -πλέον- Αγαθάγγελος ως τιτουλάριος είναι και εκλόγιμος τυπικά και δεν αποκλείεται μελλοντικά να προταθεί και για επαρχιούχος μητροπολίτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα