Κρήτη: Πρώτο βήμα για τα πετρέλαια!

Υπεγράφησαν χθες (παρουσία Τσίπρα) οι συμβάσεις με Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. για έρευνα υδρογονανθράκωνΤο πρώτο μεγάλο βήμα για τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής ενέργειας έγινε χθες, με την υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Στην κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%). 

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι συγκεκριμένες εταιρίες. «Η σημερινή μέρα (σ.σ.: χθεσινή) είναι ιστορική, γιατί η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής. Η ερευνητική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει οκτώ χρόνια με δυνατότητα παράτασης, διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων.

Εσοδα

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή κατά τη φάση έρευνας 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης, στρεμματικές αποζημιώσεις περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια οκτώ ετών), ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης εκμετάλλευσης θα αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα 200 ευρώ ανά τετρ. χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος.

Επιπλέον ποσά θα προκύπτουν ανάλογα με την παραγωγή, μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης η ανάδοχος κοινοπραξία υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παράσχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ καταβάλλοντας το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα