Και αυθαίρετα στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ»

Βασική προϋπόθεση είναι να έχει πληρωθεί το 30% του προστίμου
Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Ευνοϊκότερες διατάξεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι επιθυμούν να υπαχθούν στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», περιλαμβάνει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος. Για ακίνητο με πολεοδομικές παρεμβάσεις θα μπορεί πλέον ο ιδιοκτήτης του να διεκδικήσει επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση, αν έχει υπαχθεί σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και έχει καταβάλει τουλάχιστον το 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολίτες, δηλαδή, που έχουν σπεύσει να τακτοποιήσουν από πολεοδομικές παραβάσεις, όπως ημιυπαίθριοι, υπόγεια κ.λπ., μέχρι και ολόκληρα αυθαίρετα θεωρούνται επιλέξιμοι για το πρόγραμμα, αρκεί να έχουν πληρώσει το 30% του προστίμου.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, που έτρεξε πέρσι, απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος χρήση των ευνοϊκών διατάξεων ήταν να έχει νομιμοποιήσει οποιαδήποτε πολεοδομική παράβαση στο ακίνητό του, έχοντας αποπληρώσει στο σύνολό του το οφειλόμενο πρόστιμο. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι μόνο όσοι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία δικαιούνταν να κάνουν αίτηση για το «Εξοικονομώ», με αποτέλεσμα χιλιάδες ακίνητα να αποκλειστούν από το πρόγραμμα.

Η υποβολή των αιτήσεων για την υπαγωγή στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» θα αρχίσει σε δύο εβδομάδες, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 18 Ιουλίου θα μπουν στον… χορό οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ στις 22 Ιουλίου θα αρχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις στις περιφέρειες Αττικής και Νότιου Αιγαίου.

Τακτοποίηση

Οπως αναφέρεται στον οδηγό του δεύτερου κύκλου του προγράμματος, επιλέξιμες είναι οι επεμβάσεις σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Εξαίρεση αποτελούν τα αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί σε νόμο τακτοποίησης και έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του προστίμου. Ειδικότερα, επιλέξιμη είναι η μονοκατοικία / πολυκατοικία / μεμονωμένο διαμέρισμα, που πληροί τα ακόλουθα:

• Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης (πριν από την υποβολή της αίτησης) εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.

• Υφίσταται νόμιμα. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας, θα πρέπει να προσκομιστεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι η εν λόγω κατοικία υφίσταται νόμιμα. Επιλέξιμες είναι και οι κατοικίες της παρ. 2, του άρθρου 82 του ν. 4495/2017. Για την περίπτωση ζ της παρ. 2 του παραπάνω άρθρου (τα υπό τακτοποίηση αυθαίρετα δηλαδή) πρέπει να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

• Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης που έχει εκδοθεί μετά τις 26 Νοεμβρίου 2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

• Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά (τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά), η αίτηση όμως επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα