Ενεργοποιείται σήμερα η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το νέο πλαίσιο αφορά περίπου 180.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 130.000 έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ περίπου 30.000 έχουν επιχειρηματικό δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία τους. 

Την πλατφόρμα θα εγκαινιάσει το πρωί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, από τη στιγμή που θα υποβληθεί μία αίτηση οι τράπεζες θα πρέπει σ’ έναν μήνα να προτείνουν μια ευνοϊκή ρύθμιση. Στη συνέχεια ο πολίτης θα έχει έναν μήνα να αποφασίσει κατά πόσον επιθυμεί να υπαχθεί στην προτεινόμενη ρύθμιση. Αν την αποδεχθεί, υπογράφει τη σχετική σύμβαση και τότε ξεκινά η διαδικασία της επιδότησης των δόσεων από το Δημόσιο για όσους τη δικαιούνται (αφορά κυρίως πολύ χαμηλά εισοδήματα). 

Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www. keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ως το τέλος του έτους. 

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αναρτάται μόνο το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο ο δανειολήπτης θα ζητεί από το υποθηκοφυλακείο. Τα υπόλοιπα έγγραφα και δικαιολογητικά θα βρίσκονται αυτόματα στο «προφίλ» του δανειολήπτη. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα