Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πάτησε στη Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος Τραμπ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που πάτησε το πόδι του -κάνοντας 20 ιστορικά βήματα- στο έδαφος της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια της «ξαφνικής» συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν χθες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας, και στη συνέχεια πέρασαν μαζί στα εδάφη της Βόρειας Κορέας.

Η συνάντηση των δύο αντρών -θεωρητικά – ήταν αιφνίδια και άρχισε με ένα tweet του Αμερικανού προέδρου που έκανε κατά τη διάρκεια του G20, λίγες ώρες προτού μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, στο οποίο εξέφραζε την επιθυμία του να δει τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα οι δύο ηγέτες είχαν ανταλλάξει θερμές επιστολές, στις οποίες εξέφραζαν τη βούλησή τους να συναντηθούν ξανά.

Παρά το γεγονός ότι τα σχέδια για τη χθεσινή -τρίτη- συνάντηση των δύο ηγετών έκαναν λόγο για σύντομη παραμονή στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, Τραμπ και Κιμ συνομίλησαν περισσότερη από μία ώρα, κατά την οποία συμφώνησαν για την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

—-

Αλλαγή κλίματος με τους S-400

Εσπασε (;) ο πάγος ανάμεσα σε Τραμπ και Ερντογάν, που επιδόθηκαν σε φιλοφρονήσεις για το πόσο σημαντικοί σύμμαχοι είναι

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτήρισε «πρόβλημα» την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο του G20, οι συνομιλίες όμως των δύο ηγετών το Σάββατο έγιναν σε θετικό κλίμα, παρά την ένταση στη σχέση των δύο χωρών.

«Είναι ένα πρόβλημα, αυτό είναι αναμφισβήτητο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Οσάκα. «Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα» σημείωσε παράλληλα, προσθέτοντας: «Εχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος».

Ευθύνες

Αναφερθείς, μάλιστα, στην απόφαση της Αγκυρας να στραφεί στη Ρωσία για την απόκτηση πυραυλικού συστήματος, ο Τραμπ έριξε το φταίξιμο στην κυβέρνηση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία δεν θέλησε να προμηθεύσει την Τουρκία με πυραύλους Πάτριοτ, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να ψάξει για εναλλακτική λύση.

«Είναι μια περίπλοκη κατάσταση, επειδή ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε το δικαίωμα να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. Δεν του είχε επιτραπεί από την κυβέρνηση του Ομπάμα να τους αγοράσει μέχρι να κάνει μια συμφωνία για την αγορά άλλων πυραύλων. Γι’ αυτό αγοράζει το άλλο σύστημα και στη συνέχεια ξαφνικά λένε, καλά, μπορείτε τώρα να αγοράσετε το σύστημά μας. Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο» είπε και πρόσθεσε πως «ο Ερντογάν είναι σκληρό καρύδι, αλλά τα πάω καλά μαζί του».

Πέραν του ακανθώδους ζητήματος των S-400, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και το θέμα των διμερών εμπορικών συναλλαγών. 

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε πως τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια είναι μικρό ποσό και «θα αυξηθεί σε πολύ περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια».

Αισιόδοξος από την έκβαση της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η απειλή των κυρώσεων από πλευράς των ΗΠΑ δεν βρίσκεται πλέον πάνω από την Αγκυρα. 

«Δεν θα υπάρξει υποχώρηση και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις» είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία αναμένει την παράδοση των S-400 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και παράλληλα δεν εγκαταλείπει το σενάριο των αμερικανικών μαχητικών F-35.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα