Συνέδριο διάσπασης για να τη γλιτώσει

Οι φόβοι του Τσίπρα για ειδικό δικαστήριο, αποκαλύψεις Βαρουφάκη και εσωκομματική προσπάθεια ανατροπής τουΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Την επόμενη ημέρα του στην ηγεσία ενός νέου κόμματος, που θα προκύψει μέσα από ένα συνέδριο ανοιχτών θυρών, ετοιμάζει από τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να οργανώσει από μηδενική βάση την παρέμβασή του στην αντιπολίτευση.

Οι πληροφορίες που διακινούνται από την εσωκομματική αντιπολίτευση του κυρίου Τσίπρα, και φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για απόπειρα ανατροπής του από την ομάδα Τσακαλώτου σε περίπτωση ήττας με διψήφια διαφορά, έχουν ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ενοχλημένος μάλιστα από το σχόλιο Μητσοτάκη πως θα περάσει περιπέτεια μετά τις εκλογές, ο κύριος Τσίπρας έκανε λόγο για «καρβέλια που ονειρεύεται» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ομιλούμε για όνειρα, αλλά για την οδυνηρή πραγματικότητα. 

Γι’ αυτό και μια ψύχραιμη δεύτερη ανάγνωση των συνεντεύξεων του πρωθυπουργού, ιδία της τελευταίας στην Ελλη Στάη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αρκεί για να ανακαλύψει κανείς πίσω από τις λέξεις τους φόβους, τις αγωνίες και τις ελπίδες του κυρίου πρωθυπουργού.

Ο κύριος Τσίπρας:

• φοβάται παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο,

• φοβάται τις αποκαλύψεις των ηχογραφημένων του κυρίου Βαρουφάκη,

• φοβάται την εσωκομματική αντιπολίτευση και γι’ αυτό επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή,

• ελπίζει στο θαύμα της ακυβερνησίας για να συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ(!)

• και, τέλος, οργανώνει, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς, συνέδριο ανοιχτών θυρών για να καταργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ εν λειτουργία.

• Ο πρώτος μεγάλος φόβος και η μεγάλη αγωνία του κυρίου Τσίπρα, μετά και την ανάσυρση των μηνύσεων που έχει καταθέσει εναντίον του ο Αντώνης Σαμαράς για την υπόθεση της Novartis, είναι να ζήσει το ενδεχόμενο παραπομπής του στο ειδικό δικαστήριο.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ζεστός απέναντι στις λογικές ρεβάνς, το ζήτημα είναι πάνω στο τραπέζι. Η εφημερίδα μας κατέγραψε με προσοχή -της έκανε τεράστια εντύπωση- την έκκληση που απηύθυνε ο κύριος Τσίπρας στον κύριο Μητσοτάκη υπό μορφήν ερώτησης για το ζήτημα του ειδικού δικαστηρίου. 

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Αλλά ο κύριος Σαμαράς αυτό το οποίο κάνει είναι να βγαίνει και να λέει ότι θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, επειδή έδωσαν πίσω στη Δικαιοσύνη αυτή την υπόθεση για να την ελέγξει. Nα βγαίνει και να λέει ότι ‘’θα τους πάω μέχρι τέλους’’. Να βγαίνει και να λέει ότι θα κάνει και ειδικά δικαστήρια. Διερωτώμαι, κυρία Στάη: Αυτή είναι η επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Να ξέρει ο ελληνικός λαός εάν η Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει για να εκδικηθεί, να ξέρει ο ελληνικός λαός αν η Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει για να κουκουλώσει μεγάλα σκάνδαλα». Είναι φανερό πως ο κύριος Τσίπρας φοβάται. Προδίδεται. Αλλωστε και η φράση του υπέρ της συγκρότησης μεγάλου συναπισμού Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ που θα του εξασφάλιζε αμνηστία αυτό υποκρύπτει. 

Δήλωσε στο Open: «Η συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο πόλων είναι ένα ακραίο σενάριο. Είναι ένα ακραίο σενάριο το οποίο θα μπορούσε να λάβει χώρα, αλλά όχι στις παρούσες συνθήκες των δύο προγραμμάτων, που βρίσκονται σε διαφορετική κατεύθυνση».

• Ο δεύτερος μεγάλος φόβος του πρωθυπουργού είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε όλες τις συνεντεύξεις του θέτει απλώς διαδικαστικά θέματα για την υπερπροβολή του πρώην υπουργού του από τα ΜΜΕ, αλλά αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να του επιτεθεί. «Δεν πρόκειται να καταφερθώ εναντίον του» λέει συνεχώς. Προφανώς φοβάται τις ηχογραφημένες υποκλοπές των συνομιλιών τους και το περιεχόμενό τους.

• Ο κύριος Τσίπρας φοβάται, τέλος, την επίθεση Φίλη και λοιπών για ανοχή στη διακυβέρνηση Καραμανλή και τις κατηγορίες για… δεξιά παρέκκλιση. Εξ ου και η επίθεση που εξαπέλυσε εις χρόνον ανύποπτον κατά του πρώην πρωθυπουργού για να καλύψει τα νώτα του.
Η δε εξαγγελία του Νίκου Παππά για συνέδριο ανοιχτών θυρών στο site the caller.gr (που διαβάζεται από κεντροαριστερό – πασοκικό ακροατήριο και αρθρογραφεί τακτικά σε αυτό ο Κώστας Λαλιώτης) προϊδεάζει για νέα μίνι διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με τη μετατροπή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και την ταυτόχρονη αποχώρηση της ομάδας Τσακαλώτου.

Αυτή, άλλωστε, γκρινιάζει συνεχώς στο παρασκήνιο για την αποτυχία της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και την απώλεια της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβλεψη: Ο Τσίπρας, αξιοποιώντας και τη διεθνή στήριξη, θα επιβιώσει στο νέο πολιτικό σκηνικό. Αλλά, αν χάσει με διψήφια διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επιβιώσει ως ο «πολυτραυματίας» του πολιτικού μας συστήματος και θα του πάρει καιρό για να επανέλθει.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα